x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Experiența tristă a unei brașovence cu birocrația: a scăpat de COVID-19, dar a fost trimisă să moară de foame

Experiența tristă a unei brașovence cu birocrația: a scăpat de COVID-19, dar a fost trimisă să moară de foame

de Adrian Stoica    |    12 Aug 2021   •   07:10
Experiența tristă a unei brașovence cu birocrația: a scăpat de COVID-19, dar a fost trimisă să moară de foame

Mulți dintre românii care au avut COVID-19 au rămas cu sechele. Respirație grea, tuse și oboseală cronică sunt cele mai frecvente simptome de care se plâng aceștia și la luni bune după ce au fost declarați vindecați. În România însă, chiar dacă reușești să scapi cu viață din boală, sistemul birocratic tot nu te vrea scăpat și îți mai aplică o lovitură. Pe doamna M.P, din Brașov, indolența unor funcționari au lăsat-o fără nicio sursă de venit. În loc de finalizarea dosarului de pensionare, a fost nevoită să intre în șomaj pentru că și-a pierdut capacitatea de muncă. Are o indemnizație de șomaj care după 38 de ani de muncă înseamnă doar 566 de lei, bani care nu acoperă nici măcar costul ședințelor lunare de kinetoterapie pe care este nevoită să le facă și astăzi.

 

La sfârșitul anului trecut, doamna M.P. din Brașov s-a îmbolnăvit de COVID-19. A făcut o formă foarte gravă și a fost internată la Spitalul Județean Brașov. Timp de 11 zile a fost intubată și a avut noroc să supraviețuiască, dar urmările bolii se fac simțite și astăzi. „Am adus-o acasă într-o stare foarte proastă. Practic nu se putea mișca, nu putea nici să țină o lingură în mână”, ne povestește soțul femeii. De atunci, face kinetoterapie, trei ședințe pe săptămână. Pentru că nu se putea deplasa, a făcut inițial aceste ședințe acasă, timp de aproape trei luni. Cum ele nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, plătește câte 160 de lei pentru fiecare ședință. 

 

Pusă mereu pe drumuri

 

Pentru a i se verifica starea de sănătate în vederea prelungirii concediului medical, doamna M.P. a trebuit să meargă lunar la o comisie de evaluare. „Medicul de la comisia de evaluare ne-a făcut viața un calvar. Ne-a plimbat foarte mult pe drumuri, invocând mereu că scrisoarea medicală emisă de medicul pneumolog nu este întocmită bine. Nu vreți să știți câte drumuri am fost nevoiți să facem din cauza asta, în condițiile în care starea de sănătate a soției era foarte proastă. Nici acum nu este mai bună. Nu poate face nimic. Cade din picioare”, povestește soțul doamnei M.P.

 

Dosarul de pensionare, uitat în sertar

 

Pe data de 20 iunie, când s-au împlinit 183 de zile de concediu pe caz de boală, medicul de la comisia de expertiză le-a comunicat că nu mai poate prelungi concediul. Cum însă varianta reîntoarcerii la serviciu a doamnei M.P. era exclusă din cauza stării proaste de sănătate, rămânea opțiunea pensionării pe caz de boală. Dosarul de pensionare era însă blocat la Institutul Național de Expertiză Medicală din București, din motive necunoscute, deși fusese trimis aici încă de pe 14 aprilie. 

 

Lăsată fără niciun venit

 

În condițiile în care concediul medical nu s-a mai prelungit, iar dosarul de pensionare nu era gata, doamna M.P. s-a văzut în situația de a nu mai avea niciun venit după 38 de ani de muncă. „Chiar și în această situație, ultima dată când m-am interesat de soarta dosarului de pensionare nu se mișcase nimic. Practic, soția ar fi trebuit să se întoarcă la serviciu după 20 iunie, deși starea ei de sănătate nu-i permite nici acum acest lucru. Musculatura nu și-a revenit, iar dacă este pusă la un test fizic, după trei minute gâfâie”, ne povestește soțul. 

 

Invitată la București, pentru investigații

 

Pentru doamna M.P. surprizele încă nu se terminaseră. În loc de finalizarea dosarului de pensionare, ea a primit o scrisoare medicală prin care este invitată la Institutul Național de Expertiză Medicală din București pe data de 25 august pentru investigații suplimentare, deși concediul medical i se terminase de pe 20 iunie, dată după care a rămas fără nicio sursă de venit din cauza unor angajați ai statului care nu și-au făcut treaba. După două luni de la terminarea concediului medical, doamna M.P. a ales să intre în șomaj, urmând ca în primăvara anului viitor să se pensioneze anticipat. „Am decis să nu mai mergem la control la Institutul Național de Expertiză Medicală din București. Soția a intrat în șomaj, iar la anul se va pensiona. Ce ne facem dacă în urma expertizei ne trezim că cei de la Institut spun că este aptă de muncă, pentru că te poți aștepta la orice din partea lor. Să anuleze șomajul și să se întoarcă la muncă? Păi, ea nu poate să facă efort. Noi am ales ce vom face, dar am vrut să vă povestesc experiența noastră pentru a nu mai păți așa ceva și alte persoane. Există medici care nu-și fac datoria și tratează cu aroganță pacienții. Să vă mai spun că medicul de la comisia de expertiză din Brașov mi-a zis că în două luni se face bine soția. A dat verdictul chiar înainte să o consulte, iar soția nu este bine nici astăzi”, și-a încheiat de povestit trista experiență avută cu sistemul medical românesc soțul doamnei M.P.

 

 

 

Am vrut să facem public cazul nostru prin intermediul dv. pentru a trage un semnal de alarmă. Vrem doar ca ce am pățit noi să nu mai pățească și alți oameni. Statul român te lasă să mori. Dacă nu de boală, atunci de foame. Cum credeți că se poate descurca o persoană singură, fără niciun ajutor, cu o indemnizație de șomaj de 500 de lei, în condițiile în care este bolnavă, iar în ultimele luni a avut concediu medical. Poate ne dă cineva rețeta, ca să știm și noi. 

 

Soțul doamnei M.P.

×
Subiecte în articol: Covid-19