x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social  „Hipertensiunea omoară și omoară fără să te doară”

 „Hipertensiunea omoară și omoară fără să te doară”

de Monica Cosac    |    16 Mai 2025   •   07:20
 „Hipertensiunea omoară și omoară fără să te doară”

Jumătate dintre românii cu vârsta de peste 50 de ani și unu din zece copii suferă de hipertensiune arterială.

Jumătate dintre românii cu vârsta de peste 50 de ani și unu din zece copii suferă de  hipertensiune arterială (HTA), avertizează cardiologii, subliniind că această afecțiune „nu mai este o boală a adultului, ci a tuturor”. O mare problemă este că, în ciuda creșterii gradului de informare, mulți oameni trăiesc cu HTA fără să știe, iar alții cred în mituri care le pun sănătatea în pericol.

Denumită încă de acum cinci decenii „ucigașul tăcut”, hipertensiunea arterială reprezintă, în 2025, principala cauză de mortalitate cardiovasculară la nivel global, cu aproape 11 milioane de decese anual. 

Potrivit cardiologilor, acest bilanț reflectă o prevalență care nu a scăzut în ultimii ani, ci, din contră, a crescut și nu doar din cauza unor factori legați de stilul de viață – obezitatea, alimentația bogată în sare, sedentarismul – ci și ca urmare a aderenței scăzute la tratamentul prescris și controlul insuficient al valorilor tensionale în rândul pacienților deja diagnosticați. 

În România, datele sunt alarmante. Aproximativ 46% dintre adulți suferă de hipertensiune arterială, cu o proporție mai mare în rândul bărbaților (51%). Mai îngrijorător este faptul că boala afectează din ce în ce mai mulți adulți tineri:

• 1 din 7 români între 18-24 ani are hipertensiune arterială;

• 1 din 5 între 25-34 ani;

• 1 din 3 între 35-44 ani;

• iar între 45-54 ani, aproape jumătate din populație este hipertensivă.

„Unu din 10 copii e hipertensiv în România”

Potrivit medicilor, această evoluție demonstrează că hipertensiunea nu mai este o boală a vârstnicului, așa cum cred mulți, ci o amenințare tot mai prezentă în rândul populației active, evoluând adesea fără simptome și fără conștientizarea riscului.

„Una din două persoane de peste 50 de ani e hipertensivă, dar jumătate dintre ele nu știu. Și chiar dacă știu că sunt hipertensivi, jumătate dintre cei care știu nu sunt bine controlați, nu iau medicamentele care trebuie și nu iau în dozele care trebuie”, avertizează dr. Dragoș Vinereanu, precizând că o altă mare problemă este HTA la copii: „Unu din 10 copii e hipertensiv în România”.

Nu doar hipertensiunea, ci și obezitatea, diabetul și hipercolesterolemia sunt diagnostice tot mai frecvente în rândul copiilor și nu doar alimentele nesănătoase sunt de vină, ci și zecile de ore petrecute în fața ecranelor. „Copiii noștri sunt legați de ecran. Stau în fața ecranelor 12 ore pe zi, indiferent că este ecranul telefonului, televizorului sau calculatorului”, arată dr. Vinereanu.

Care sunt valorile normale ale HTA

Când tensiunea arterială este ridicată, vasele de sânge și organe vitale - cum ar fi: inima, rinichii și creierul - sunt supuse continuu la o presiune crescută, iar acest lucru duce la afectarea acestor organe și crește riscul bolilor cardiovasculare și al accidentului vascular cerebral (AVC). Prin urmare, spun medicii, hipertensiunea trebuie diagnosticată precoce, astfel încât să poată fi tratată în mod corespunzător. Iar primul pas pentru a ști dacă suferiți de HTA este acela de a măsura corect tensiunea. Chiar și în lipsa simptomelor sau a antecedentelor medicale, este recomandat ca, după vârsta de 40 de ani, tensiunea arterială să fie măsurată cel puțin o dată pe an.

Potrivit cardiologilor, valorile tensiunii arteriale de peste 130/85 mmHg trebuie urmărite de către medic: „Valorile normale pentru un om adult sunt sub 140 sistolica, sub 90 diastolica. Începem să ne îngrijorăm de pe la 125-130 sistolica, iar diastolica de pe la 80 încolo”, explică dr. Vinereanu.

„Hipertensiunea arterială nu reprezintă doar niște cifre statistice, ci o realitate cu consecințe dramatice, inclusiv la vârste tot mai tinere. În calitate de organizație profesională, atragem atenția că prevenția eficientă nu este posibilă fără asumarea rolului activ de către fiecare persoană: de la informare la măsurarea corectă și regulată a tensiunii și până la respectarea riguroasă a tratamentului prescris de medic”, declară Prof. Dr. Elisabeta Bădilă, vicepreședintele Societății Române de Cardiologie (SRC).

Măsurarea regulată a tensiunii arteriale, educația privind reducerea consumului de sare din alimentație și adoptarea unui stil de viață sănătos contribuie semnificativ la reducerea riscului de accident vascular cerebral, boli cardiovasculare și afecțiuni renale în comunități din întreaga lume. România are nevoie de aceste intervenții nu doar ca recomandări, ci ca practici asumate individual și susținute sistematic.

Consumul de sare în România „este un dezastru”

De asemenea, foarte mulți pacienți diagnosticați cu HTA cred că, dacă își iau pastilele în fiecare zi, pot mânca orice, însă cardiologii îi contrazic. Potrivit acestora, România este o țară cu consum foarte mare de sodiu, care este un important factor de risc pentru hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare. Tocmai de aceea, pacienții cu HTA, dar nu numai ar trebui să facă modificări în alimentație, să scadă consumul de sare și să adopte dieta mediteraneeană, care este cea mai potrivită pentru aceste afecțiuni.  

„Consumul mediu de sare în România este de 20 g, în condițiile în care orice cantitate peste 5-6 g este patologic, e greșit din start. Te duci la restaurant, totul este sărat, comanzi acasă – tot ce primești este foarte sărat, tot ce mâncăm noi, de la tradiționalii mititei, mezelurile, toate brânzeturile noastre sunt foarte sărate, murăturile, totul se prepară cu multă sare”, atrage atenția prof. Vinereanu, precizând că „ceva trebuie făcut legat de sare în România, pentru că este un dezastru din acest punct de vedere”.

Mai mult, pacienții cu HTA ar trebui să crească, prin alimentație, aportul de potasiu, care nu se găsește doar în banane, ci și în alte alimente la îndemână. „Sunt și bananele bogate în potasiu, dar mai avem avocado, avem fasolea albă, spanacul fiert, sucul de roșii – dacă nu există o contraindicație”, a explicat dr. Bădilă, precizând că această recomandare nu este indicată celor care au boală cronică de rinichi, deoarece potasiu se poate acumula în organism și duce la alte probleme.

Societatea Română de Cardiologie (SRC) desfășoară, în aceste zile, o serie de acțiuni dedicate educației și conștientizării publicului larg asupra riscurilor acestei afecțiuni silențioase, dar extrem de periculoase, în cadrul campaniei de informare „Măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu”.

„Hipertensiunea arterială omoară și omoară fără să-ți dai seama, fiindcă de cele mai multe ori nu te doare, nu te deranjează în vreun fel. Dintr-o dată te trezești că ai făcut infarct sau accident vascular cerebral și te întrebi «de ce?»”, spune Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Fundației Române a Inimii

Reducerea greutății contribuie la scăderea tensiunii arteriale și are efect favorabil asupra aparatului cardiovascular. Medicii recomandă efort fizic regulat, de intensitate moderată, cel puțin 30 de minute pe zi, 5-7 zile pe săptămână.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, marcată anual pe 17 mai, sâmbătă, bucureștenii vor putea beneficia de măsurarea gratuită a tensiunii arteriale și sfaturi de la medici cardiologi, în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), intrarea Charles de Gaulles, între orele 10:00 – 14:00.

 

×
Subiecte în articol: hipertensiune copii sănătate pericol