
Tot mai multe studii științifice arată că noile medicamente „miraculoase” utilizate în tratarea diabetului și a obezității au multe alte efecte benefice, pe lângă pierderea în greutate, iar o cercetare recentă vine cu vești bune pentru persoanele care se luptă cu alcoolismul. Concret, pacienţii care iau liraglutidă sau semaglutidă, medicamente din clasa analogilor GLP-1, îşi reduc consumul de alcool cu aproape două treimi în doar patru luni, relevă un studiu prezentat la Congresul European pentru Obezitate, care de desfășoară în perioada 11-14 mai 2025, în Spania.
Alcoolismul sau tulburarea consumului de alcool (AUD) este o dependență fizică și psihologică greu combătut, spun specialiștii, deoarece este o afecțiune cronică recidivantă.
„Tratamentele pentru AUD includ intervenții comportamentale, motivaționale și farmacologice. Medicamentele aprobate pentru AUD includ disulfiram, naltrexona și acamprosat. Cu toate acestea, rata de recidivă este de 70% în primul an de tratament”, spun autorii cercetării, care este publicată și în revista Diabetes, Obesity and Metabolism.
Astfel, doar în 2019, consumul de alcool a condus la aproximativ 2,6 milioane de decese la nivel mondial, reprezentând 4,7% din toate decesele globale.
În studiile preclinice pe animale, analogii peptidei-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1), medicamente dezvoltate pentru a trata obezitatea, cum ar fi liraglutida și semaglutida, au redus consumul de alcool și au atenuat comportamentele induse de alcool, însă rapoartele cu privire la efectul acestor medicamente asupra consumului de alcool la oameni abia încep să apară.

În noul studiu, cercetătorii de la University College Dublin au colectat date despre consumul de alcool al pacienților care erau tratați pentru obezitate la o clinică din capitala Irlandei.
Acesta a implicat 262 de adulți cu un Indice de masă corporală (IMC) ≥27 kg/m² (79% femei, vârstă medie 46 de ani, greutate medie 98 kg) cărora li s-au prescris analogii GLP-1 liraglutidă sau semaglutidă pentru pierderea în greutate. Iar echipa de cercetători a monitorizat și schimbările în consumul de alcool, pentru a investiga un posibil beneficiu suplimentar.
Rezultate impresionante la marii consumatori
Un total de 188 din cei 262 de pacienți inițiali au fost urmăriți, în medie, timp de patru luni și niciunul dintre ei nu a crescut consumul de alcool. Din contră.
„Consumul mediu de alcool a scăzut de la 11,3 unități/săptămână la 4,3 unități/săptămână, după patru luni de tratament cu analogii GLP-1 - o reducere de aproape două treimi”, spun autorii cercetării.
În rândul celor care consumau alcool în mod regulat înainte de a începe tratamentul cu medicamentele pentru slăbit, aportul a scăzut de la 23,2 unități de alcool/săptămână la 7,8 unități/săptămână. Această reducere de aproape 70% este chiar mai bună decât cea obținută de nalmefen, un medicament utilizat pentru tratarea tulburării de consum de alcool în Europa.
În cazul celor cu consum scăzut de alcool înainte de intervenție (adică mai puțin de 11 unități/săptămână), aportul a scăzut de la o medie 5,5 unități/săptămână la 2,5 unități/săptămână.
„Reducerea consumului de alcool pentru marii consumatori a fost de 68%. Acest lucru se compară cu reducerea de 61% raportată în studiile clinice pentru nalmefen – un medicament aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente pentru reducerea consumului de alcool”, notează profesorul Carel le Roux, autorul principal al cercetării.
Descoperirile ar putea duce la noi strategii de tratament
„Rezultatele noastre demonstrează o reducere semnificativă a consumului de alcool (scădere medie de 7,1 unități/săptămână) în rândul pacienților tratați cu GLP-1 AR, cu o corelație pozitivă slabă între reducerea alcoolului și pierderea în greutate. (...) Studiile clinice au indicat că pacienții tratați cu GLP-1 AR prezintă o reducere a poftei de alcool și a consumului de alcool. Mecanismele pot implica modularea căilor neurochimice asociate cu recompensa și sațietatea”, explică autorii în concluziile studiului, precizând că descoperirile lor „pot avea implicații clinice importante”.
„Capacitatea GLP-1 AR de a reduce atât consumul de alcool, cât și greutatea corporală sugerează un potențial rol terapeutic pentru acești agenți la pacienții cu obezitate concomitentă și alcoolism. Studiile clinice au început să exploreze această cale, rezultatele preliminare indicând că GLP-1 AR pot reduce pofta de alcool și consumul de alcool la om. Eficacitatea dublă a GLP-1 AR ar putea duce la strategii de tratament integrate care abordează atât tulburările metabolice, cât și cele de dependență, îmbunătățind rezultatele pacienților”, mai spun aceștia.
Cercetarea are, însă, și câteva limitări: nu a existat un grup de control, iar cercetătorii s-au bazat pe autoraportarea participanților cu privire la consumul de alcool - informații care pot fi uneori inexacte. În plus, aproximativ o treime dintre participanți nu a finalizat studiul, ceea ce afectează concluziile.
Cu toate acestea, dacă rezultatele obținute vor fi confirmate în studii mai ample, autorii consideră că aceste medicamente ar putea deveni o nouă metodă de a ajuta persoanele care vor să reducă băutura, în special pe cele care nu au reușit cu tratamentele actuale.