x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Soluţii eficiente contra căderii părului

Soluţii eficiente contra căderii părului

13 Noi 2019   •   20:30
Soluţii eficiente contra căderii părului
Sursa foto: ValuaVitaly/Getty Images/iStockphoto

Toamna, se ştie, este sezonul favorabil căderii părului, din cauza variaţiilor hormonale care au loc în organism, ca răspuns la scăderea luminozităţii. Şi stresul, îmbătrânirea, deficitul de minerale şi proteine pot accelera fragilizarea şi căderea firelor de păr.

 

Chiar dacă îţi cade părul, nu înceta să îl periezi zilnic, cu mişcări blânde. Dacă afară nu e excesiv de frig, ţine capul descoperit. Spală-te cu şampon medicinal, pe bază de ingrediente naturale. Foloseşte uscătorul de păr pentru a-şi zvânta părul şi nu pentru a-l usca complet. Ţine aparatul la minimum 15 cm de cap şi setează temperatura pe mediu. Nu folosi placa şi nici nu-ţi agresa podoaba capilară cu soluţii pentru permanent.

Fă câteva schimbări în dietă: evită excesul de grăsimi animale, de sare, de produse făinoase. Abţine-te, un timp, de la consumul de băuturi alcoolice. Introdu în meniu fructe cu proprietăţi antioxidante (citrice, fructe de pădure), şi consumă, măcar o dată la două zile, un vârf de drojdie de bere.

Suplimentele alimentare, prescrise de medicul tău, pot încetini căderea părului - care este cauzată de carenţele de zinc, magneziu, calciu, vitamine din grupul B sau fier. Tratamentul trebuie să dureze minimum 3 luni.

Poţi folosi remedii naturiste: de exemplu, infuzie de urzică, strecurată, cu care masezi pielea capului de 2 ori pe săptămână, după care clăteşti. Sau infuzie de rozmarin (50 g la un litru de apă clocotită), strecurată, cu care masezi scapul săptămânal, după care clăteşti. Şi uleiul de seminţe de in e bun pentru masajul scalpului.

Când mergi la doctor

Căderile zilnice sunt normale - şi, în general, un individ nu pierde mai mult de 50-80 de fire de păr zilnic. Există şi pierdere de păr patologică, numită alopecie. Are loc în special la bărbaţi şi e cauzată de un exces de hormoni masculini, care poate fi ereditar sau indus de alţi factori.

E obligatoriu să mergi la un consult de specialitate dacă:

-Pierzi mai mult de 200 de fire de păr pe zi

-Căderea e permanentă, ceea ce poate indica posibile cauze medicale.

 

Părul creşte cu 1 mm la fiecare 3 zile, adică 12-15 cm pe an. Faza de creştere durează între 3 şi 6 ani, fiind urmată de una de repaus, de 3 săptămâni, şi de una de cădere a firelor moarte, care ţine 3 luni

 

×