x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Ce provocare pentru folk! Duetul Zoia-Alina Manole

Ce provocare pentru folk! Duetul Zoia-Alina Manole

17 Noi 2010   •   18:47
Ce provocare pentru folk! Duetul Zoia-Alina Manole
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Pentru că folkul are publicul pe care îl merită, inteligent, elegant, special, fără vârstă, la Cinematograful Scala, luni, 22 noiembrie, de la ora 19:30, “rulează” duete duioase cu fete şi băieţi. Zoia Alecu (foto) şi Alina Manole sunt, aţi ghicit, fetele, iar Marius Baţu şi Eugen Baboi sunt ei, băieţii Poesis, care ne-au tot cântat (şi şoptit) că... “ploaia plânge în fereastră/ luna râde dincolo de nori/ e bine, omule, c-ai venit în viaţă/ să trăieşti un vis printre muritori”.  

Dacă duetul Baţu-Baboi este de mult consacrat, cuplul muzical şi de gen feminin Alecu – Manole acum se lansează. “Eu şi Zoia înregistrăm la repetiţii nu doar piesele pe care le lucrăm împreună, ci tot ce se întâmplă la întâlnirile noastre din ultima vreme – spune Alina Manole. Ieri reluam un pasaj şi am început să râd de toate comentariile intermediare, de joaca noastră, de buna dispoziţie. Atmosfera e foarte intensă şi concentrată pe detalii, dar nu cu încrâncenare, ci cu bucuria de a cânta împreună. Am descoperit multe lucruri care ne deosebesc fundamental din punct de vedere muzical – lucru normal, date fiind experienţa de viaţă, de scenă, diferenţa de stil –, dar tocmai pe acestea le vom aduce pe scenă, cu un alt chip. Cred că duetul de la Cinematograful Scala, dincolo de unicitatea «produsului», este cea mai mare provocare a anului nu doar pentru mine, ci şi pentru folk.”

Cei care vor cumpăra bilet, care apropo are un preţ de bun-simţ – 40 de lei, vor auzi “în duet” piese de piese din repertoriul fiecărei artiste. “Riţa” de la Zoia cu o “Căsătorie în stil italian” de la Alina, “Paradoxuri” cu “Duel cu greiere”, “Iar e lună plină” cu “Luna Pătrată” şi tot aşa... “Dacă ar fi să dăm la o parte folkul ca stil de bază şi să ne concentrăm pe «ramuri», Zoia e rock, eu sunt jazz – mărturiseşte Alina Manole. Din acest punct de vedere, duetul nostru înseamnă mai mult decât o provocare pentru noi sau public, înseamnă o provocare pentru folk.” Responsabil de acest proiect este nimeni altul decât Aurel Mitran, care ne promite că luni, 22 noiembrie, vom vedea la Cinematograful Scala “un spectacol cu băieţi şi fete, fără paiete şi balete”. Să le fie de bine artistelor şi artiştilor, că ne va fi bine şi nouă, publicului, fără de care nici unul dintre aceştia n-ar mai fi ceea ce sunt şi ceea ce vor fi de acum încolo, în duet sau fără...

×
Subiecte în articol: muzica folk