x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Care sunt plantele de interior toxice pentru animalele de companie ?

Care sunt plantele de interior toxice pentru animalele de companie ?

de Andreea Tiron    |    06 Dec 2022   •   21:39
Care sunt plantele de interior toxice pentru animalele de companie ?
Sursa foto: Hepta

Crăciunul este aproape, ceea ce înseamnă că în multe case vom descoperi  plante frumoase specifice sărbătorilor de iarnă. Ceea ce nu știm însă este că unele dintre ele sunt foarte toxice pentru animalele de companie, inclusiv pisici și câini.

Pentru a-i ajuta pe cei îngrijorați pentru prietenii lor necuvântători, express.co.uk a realizat un top al plantelor specifice sezonului care ar putea fi dăunătoare pentru pisici și câini:

1. Poinsettia

Poinsettia au fost mult timp asociate cu Crăciunul datorită culorii și înfloririi de la mijlocul iernii. Poinsettias aparțin familiei Euphorbia, care are reputația de a fi foarte toxică, susțin experții.

„Din fericire, poinsettias au un nivel mai scăzut de toxicitate și produc doar simptome ușoare dacă sunt ingerate. Cu toate acestea, pot provoca greață și vărsături dacă sunt consumate.”

Aceasta înseamnă că cel mai bine este să le țineți poziționate pe o suprafață mai înaltă din casă, unde nu pot fi atinse de niciun animal de companie.

2. Holly (Laur)

O plantă emblematică pentru Crăciun, Holly se află de obicei în multe decorațiuni specifice acestei sărbători.  Frunzele de Laur nu sunt otrăvitoare, dar  fructele de pădure roșii sunt „foarte toxice” pentru animale.

 „Aceste fructe de pădure roșii pot declanșa dureri de stomac pentru animalele de companie, ducând la iritații, vărsături sau diaree, motiv pentru care ar trebui ținute departe de ele. Din fericire, natura înțepătoare a frunzelor ar trebui să contribuie la descurajarea animalelor de companie să se apropie prea mult.”

3. Vâsc

„Această plantă drăguță a devenit emblematică în multe gospodării în luna decembrie. Din fericire, vâscul are o toxicitate relativ scăzută și este neobișnuit ca animalele de companie să dezvolte orice simptome după un eventual consum. În cazurile rare în care animalele de companie ingerează o cantitate mare, au o reacție negativă  care presupune instabilitate în mișcare, tremurături sau chiar crize.

Cu toate acestea, așezarea tradițională a acestei plante ar trebui să reducă probabilitatea ca orice animal de companie să ajungă la ea pentru a gusta.”

4. Iedera

Iedera este adesea folosită  în coroanele și ghirlandele de iarnă, așa că dacă se găsește în casă, probabil că va fi în cantități mici. Cu toate acestea, această plantă poate provoca tulburări de stomac animalelor de companie dacă este consumată și irită pielii dacă intră în contact direct cu ea.

„În timp ce animalele cu blană, cum ar fi câinii și pisicile, vor avea o oarecare protecție împotriva contactului cu iedera, probabil cel mai bine este să înlocuiți iedera din orice decorațiuni pe care animalele de companie le pot atinge.”

5. Bradul de Crăciun

Brazii se găsesc în majoritatea caselor care sărbătoresc Crăciunul. Este foarte important  să curățați în mod regulat acele care cad din bradul natural.

Experții spun că toxicitatea lor este scăzută, dar acele ascuțite provoacă tăieturi și iritații la nivelul gurii și gâtului oricărui animal de companie.

„ Crăciunul este o perioadă tentantă pentru animalele de companie curioase care doresc să exploreze noile decorațiuni pe care le-ați adus în casă. Sfatul nostru ar fi să verificați toate plantele pe care le păstrați în casă pentru orice potențială toxicitate care ar putea provoca rău.”

×