x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul ABC-ul despre vitamina D

ABC-ul despre vitamina D

21 Mar 2006   •   00:00

Lumina soarelui ne confera buna dispozitie, dar putini stiu ca sub actiunea razelor ultraviolete organismul nostru sintetizeaza vitamina D, atat de necesara pentru sanatatea sistemului osos. Numita si vitamina soarelui, vitamina D este produsa chiar de pielea noastra. Expunerea la soare a fetei si bratelor, timp de 15 minute, asigura doza zilnica de vitamina D.

Primavara este ideal sa facem o cura de vitamina D, fiindca in lunile de iarna nu beneficiem aproape deloc de aceasta substanta provenita de la soare. In plus, primavara razele ultraviolete sunt mai blande decat vara, cand expunerea la soare este daunatoare. Dar si vara putem profita de lumina binefacatoare a soarelui, cu conditia sa ne expunem dimineata (pana in ora 11:00) si dupa-amiaza (dupa ora 16:00). Daca stam la soare 30 de minute permitem corpului sa sintetizeze pana la 20.000 de unitati internationale (UI) de vitamina D.

DOZA ZILNICA RECOMANDATA


Pe langa piele – cea mai importanta sursa de vitamina D, – unele alimente si suplimentele nutritive ne furnizeaza de asemenea aceasta substanta. "Alimentele cele mai bogate in vitamina D sunt ouale, laptele, ficatul, pestele gras, stridiile. Insa este foarte greu de asigurat necesarul zilnic de vitamina D numai din alimentatie. Pentru simplul motiv ca alimentele respective contin totusi cantitati mici de vitamina D. De exemplu, aportul zilnic poate fi oferit prin consumul... a peste 70 de oua sau peste 7 litri de lapte. De aceea, multe alimente (iaurt, unt, margarina etc.) sunt imbogatite cu vitamina D. Oricum, se apreciaza ca aproximativ jumatate dintre varstnici consuma mai putin de 130 UI de vitamina D pe zi, iar un sfert dintre ei chiar sub 65 UI/zi. Aceasta in conditiile in care doza zilnica recomandata este de 400 UI pentru persoanele pana la 70 de ani si 600-800 UI pentru cele peste 70 ani", spune conferentiar doctor Ruxandra Ionescu, seful Clinicii de Medicina Interna si Reumatologie din cadrul Spitalului "Sfanta Maria".

SUPLIMENTE NUTRITIVE


In ceea ce priveste suplimentele nutritive, acestea sunt recomandate copiilor pentru prevenirea rahitismului si varstnicilor in scopul reducerii riscurilor de fracturi. La varstnici este obligatorie suplimentarea de vitamina D, deoarece ei se expun mai putin la soare, ies mai rar din casa, iar organismul sintetizeaza din ce in ce mai putina vitamina D o data cu inaintarea in varsta. In plus, carentele alimentare sunt frecvente la varstnici. De asemenea, sa nu uitam ca varstnicii sunt expusi riscului de a suferi de osteoporoza, acea pierdere importanta de masa osoasa care duce la fracturi.

Dar nu trebuie exagerat cu vitamina D asimilata din alimente si pastile: limita maxima ar trebui sa fie de 2.000 UI pe zi. Fiind o vitamina solubila in grasimi, vitamina D se depoziteaza in organism. In cazul supradozarii apar efecte toxice, care conduc la formarea pietrelor la rinichi sau la hemoragii.

RAHITISM, OSTEOPOROZA, CANCER


Vitamina D contribuie la fixarea calciului in oase. Conf. dr. Ruxandra Ionescu atrage atentia ca lipsa vitaminei D genereaza suferinte osoase cunoscute sub numele de rahitism la copil, precum si osteomalacie si osteoporoza la adult. Dar si muschii sunt dependenti de vitamina D. Ea mentine tonusul muscular si astfel scade riscul caderilor la varstnici si previne durerile musculare sau articulare la tineri. Studii recente arata ca vitamina D mai are o actiune importanta – protejeaza impotriva cancerului.

STUDII


Incidenta afectiunilor cauzate de lipsa vitaminei D variaza in functie de repartizarea geografica a populatiei. Specialistii au constatat ca numarul persoanelor care sufera de diverse tipuri de cancer, mai ales cele digestive, creste o data cu inaintarea in longitudinea nordica a globului. Astfel exista mai multe persoane bolnave de cancer de prostata si de colon in emisfera nordica fata de regiunile mai apropiate de ecuator. Cum Romania se afla la 45 de grade latitudine nordica, se pare ca si noi ne incadram perfect in aceste coordonate. Din aceasta cauza, cel putin cinci luni pe an, in sezonul rece, suntem lipsiti de vitamina D provenita din piele.

Cercetarile au mai aratat ca tulburarile sistemului imunitar sunt specifice zonelor care sunt private mai multe ore pe zi de lumina soarelui. De exemplu, s-a constatat ca multiple forme de scleroza sunt mai des intalnite in Canada si in statele din nord ale SUA, comparativ cu cele din sud.

HIPERTENSIUNE. La Universitatea din Boston a fost efectuat un studiu care a dovedit ca, dupa ce subiectii cu hipertensiune au fost expusi constant razelor ultraviolete pentru trei luni, nivelul vitaminei D din organismul lor s-a dublat. Rezultatul: tensiunea lor arteriala s-a normalizat. Pacientii au fost urmariti inca noua luni dupa acest test si s-a constatat ca tensiunea lor nu a depasit valorile de 140 mm Hg. Cum reuseste vitamina D sa reduca hipertensiunea? Influentand productia unui hormon numit renin.

CALCIU. Vitamina D si calciul merg mana in mana. Un studiu publicat de American Geriatrics Society a aratat ca femeile in varsta carora li s-au administrat, timp de trei luni, suplimente de vitamina D si calciu si-au redus cu mult riscul de a suferi fracturi osteoporotice, comparativ cu cele care au primit doar calciu. Specialistii de la Universitatea din Basel (Elvetia) au confirmat ca asocierea calciului cu vitamina D este solutia optima pentru a preveni caderile in cazul varstnicilor.

STIATI CA

  • In cazul in care stai la soare in costum de baie suficient cat sa-ti apara o usoara roseata pe piele, organismul tau va produce echivalentul a 10.000 pana la 25.000 UI de suplimente nutritive cu vitamina D administrate oral.
  • Poti obtine 425 UI de vitamina D din 100 de grame de somon si 270 UI din 120 de grame de sardine in ulei. Insa majoritatea alimentelor sunt cu mult mai sarace in continutul de vitamina D: galbenusul de ou contine doar 25 UI, iar 30 de grame de branza doar 28 UI.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul vitamina