x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Acord - Rusia accepta cu jumatate de gura

Acord - Rusia accepta cu jumatate de gura

de Ovidiu Ciutescu    |    Corina Andriuta    |    23 Ian 2007   •   00:00
Acord  -  Rusia accepta cu jumatate de gura

Carnea si laptele din Romania revin pe piata rusa. In noiembrie 2006, Rusia a anuntat ca doreste sa blocheze importurile produselor din lapte si carne din Romania si Bulgaria. Criza s-a dezamorsat la sfarsitul saptamanii trecute, dupa o runda de negocieri la Berlin, dar pericolul interdictiilor nu a fost indepartat de tot.

Restrictiile impuse de Rusia produselor de origine animala din Romania si Bulgaria vor fi ridicate in urma interventiei presedintiei germane a Uniunii Europene. La finalul unei runde de negocieri purtate la Berlin intre ministrul rus al Agriculturii si diplomatii germani s-a ajuns la un compromis, ce-i drept, destul de fragil. Astfel, Comisia Europeana a preluat responsabilitatea ca in Rusia sa nu fie exportate decat produse impecabile din punct de vedere igienic. Vineri seara a fost semnat un memorandum in acest sens si, dupa cum a declarat comisarul european pentru Sanatate si protectia consumatorului, Markos Kyprianou, acordul respectiv are valabilitate imediata, relateaza Rador.

Nemultumiri. Dezbaterile au inceput la sfarsitul anului 2006, cand oficialii UE s-au intalnit cu omologii rusi pentru a discuta modul in care se face exportul de carne si lapte din UE catre Federatia Rusa.

Conform site-ului rus Newsinfo, decizia de restrictionare a acestor alimente in spatiul comercial rus a venit prin vocea ministrului Alexei Gordeev: "Noi intensificam controlul la punctele de frontiera cu tarile din UE si, daca vor fi incalcari - avem in vedere livrarea de carne din Bulgaria si Romania - vom fi nevoiti sa limitam aceste importuri. Doresc sa mentionez ca in Bulgaria si Romania exista un buchet intreg de boli veterinare. Intrucat in tarile din UE nu sunt granite si exista un spatiu economic comun, important ar fi ca cineva sa-si asume responsabilitatea ca produsele interzise din Bulgaria si Romania sa nu mai fie exportate in Federatia Rusa prin alte tari".

Gordeev a mentionat ca Rusia nu face altceva decat sa urmeze modelul UE privind calitatea produselor alimentare desfacute pe piata de consum: "Noi trebuie sa asiguram reciproc calitatea produselor, atat din partea UE, cat si din partea serviciului veterinar din Rusia. Necesitatea semnarii unui memorandum este ceruta de faptul ca, de la 1 ianuarie 2007, Romania si Bulgaria au intrat in UE, tari unde s-au inregistrat imbolnaviri grave ale animalelor. In legatura cu aceasta, Rusia nu exclude aparitia acestor produse pe piata interna atunci cand UE va oferi garantii asupra calitatii lor".
Pierderi si probleme de adaptare

Rusia este in prezent cel mai mare importator de produse din carne pe care il are UE. Din consumul anual, de circa 510 mii de tone de carne, Rusia importa 460 de mii de tone de carne. Din acest consum, 14% provenea din cadrul granitelor UE, restul fiind asigurat din Brazilia, Argentina si SUA. Scandalul importurilor, starnit in urma cu cateva luni, aduce pierderi economice destul de mari in special economiei UE. Conform economistilor rusi, Uniunea Europeana va pierde anual circa doua miliarde de euro doar din cauza restrictionarii acestor importuri.

Ca firmele romanesti au probleme la adoptarea cerintelor UE a recunoscut chiar si Marian Avram, seful Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. "Daca vrei sa te alaturi unui club unde exista reguli stricte, trebuie sa te supui acelor reguli. Nu vad de ce Romania ar trebui sa se comporte diferit", a spus Avram.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul romania Rusia