x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Activitati specifice sezonului de iarna

Activitati specifice sezonului de iarna

07 Dec 2006   •   00:00
VIATA LA TARA
Reactii si comportament in functie de sezonul dat

E bine stiut faptul ca traim, consumam sau acumulam energie, schimbam registrul psihic si metabolismul in functie de sezonul pe care il traversam. Departe de a incerca sa elaboram teorii savante pe acesta tema, ne vom rezuma numai la cateva constatari privind activitatile si preocuparile generale ale celor care locuiesc la tara, mai cu seama pentru aceia care incearca o readaptare la conditiile specifice mediului rural.

DIMINUAREA ACTIVITATII

In mediul rural romanesc, venirea iernii este asociata in primul rand cu o evidenta diminuare a activitatii. Vorbim, desigur, despre activitatea specifica, legata de treburile campului si intretinerea gospodariilor. Prin traditie, iarna este timpul unei binemeritate perioade de odihna. Ziua mai scurta, temperaturile neprietenoase, grijile reduse sunt suficiente motive pentru o astfel de atitudine.

Desigur, persoanele mai dinamice nu sunt obligate sa se supuna acestor cutume, ele gasind fara dificultate energia si preocuparile suficiente pentru a-si manifesta personalitatea. Pentru toate categoriile de comportament se recomanda evitarea oricaror excese alimentare sau bahice, iarna fiind inca (din nefericire pentru noi...) asociata cu vremea imbuibarii, cu perioada in care regimul alimentar ar presupune mancarurile grele si licorile tari, in exces.

PEISAJ SI REVERIE

Peisajul rural, indiferent de forma de relief in care se desfasoara, ofera iarna un alt tip de peisaj decat cel urban. Straturile de zapada isi pastreaza consistenta si, intr-o proportie mult mai mare, puritatea culorii. Orizonturile sunt mai largi, intinderile par mai vaste, iar cerul mai aproape de noi. Este un peisaj care indeamna de obicei la reverie, care te obliga sa te opresti pentru a-l admira, care impune admiratia si protectia noastra afectiva. Daca muntele pare a fi campionul in competitia iernii, sesurile si campiile de un alb nesfarsit, malul marii sau delta sunt tot atatea locuri in care anotimpul rece poate fi spectaculos si imbietor.

MISCARE SI SPORT

Caderile abundente de zapada pot avea farmecul lor, dar dincolo de o anumita cantitate devin incomode sau chiar periculoase
Una dintre valorile incontestabile ale sezonului hibernal este posibilitatea de a practica sporturi specifice si de a face "un alt fel" de miscare. Daca nu toata lumea schiaza sau se da cu placa, oricine poate cobori un derdelus in goanna saniei, poate face plimbari lungi in aerul tare al lui decembrie sau poate participa la o binecuvantata bataie cu bulgari de zapada. Tot la categoria miscare si activitate trebuiesc incadrate si actiunile desfasurate in jurul casei, in gradina sau in gospodarie, spartul lemnelor, curatatul zapezii excesive sau lucrul pe la grajdurile cu animale sunt "sporturi" cu efecte la fel de benefice. Si aici va trebui sa atragem atentia asupra evitarii oricaror forme de exces, eforturile intense si indelungate nefiind de dorit. Pentru aceia care locuiesc in zone montane recomandam in plus toate precautiile necesare, daca se aventureaza pe partii neamenajate sau in zone izolate.

LECTURA SI MEDITATIE

Iarna este si vremea pentru preocupari mai "asezate", pentru orele de lectura intensa ori vremea unor introspectii, a fauririi planurilor de viitor, a meditatiei asupra sensului si consistentei vietii fiecaruia dintre noi.

Trecerea dintre ani, simbolurile si revelatiile crestine, transformarile naturii pot fi tot atatea teme de temeinica si optimista meditatie. Acasa, in liniste si siguranta, putem sa recapitulam trecutul pentru a-l putea valorifica in devenirea noastra de maine, putem sa facem proiectii realiste sau planuri meticuloase pe care le vom duce la indeplinire cu minutiozitate si curaj.

AVENTURA CU MASURA

Iarna este pentru multi dintre noi sezonul in care se resusciteaza spiritul de aventura. Pantele ametitoare ale partiilor de schi, atractia padurilor neumblate, luciul inghetat al lacurilor si multe alte tentatii ne provoaca si ne ispitesc cu riscurile lor. Un bun dozaj al efortului fizic, un echipament adecvat, o cunoastere a locurilor si imprejurimilor sunt obligatorii cand va lansati in expeditie. Dati ascultare instinctului de conservare, nu va lasati ademeniti de experimente riscante sau de persoane dubioase, asigurati-va mijloace de comunicare eficiente si functionale, evitati deplasarile pe timp de noapte si veti gusta cu adevarat din bucuriile iernii. Nu refuzati aventura, dar faceti totul cu o buna masura, in asa fel incat sa nu transformati bucuria in necaz si zambetul in lacrima.

ATENTIE
Daca vara este anotimpul energiilor solare, al acumularilor si efortului intens, iarna nu trebuie sa devina timpul trandavelii si al abandonului sau al exceselor pantagruelice. Intre aceste doua sezoane opuse trebuie sa gasim linia de echilibru, zonele compensatorii, coplementaritatile si continuitatea.
Pentru noi, cei adaptati climei temperat-continentale, este esentiala dozarea energiilor si folosirea lor creativa, eliminand riscurile uzurii si degradarii. Natura ne ajuta, sezoanele de trecere (primavara - toamna) asigurand echilibrul natural pentru flora si fauna, dar mai ales pentru rasa umana
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul iarna