x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Actualitatea stilului retro în amenajarea spaţiului băii

Actualitatea stilului retro în amenajarea spaţiului băii

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    08 Ian 2009   •   00:00

AMESTEC DE ELEMENTE VECHI ŞI NOI PENTRU UN DECOR PE CINSTE!
După atâtea concepte noi prezentate pentru zona de baie, am zice că nimic nu ne-ar mai putea lua prin surprindere. Uite că lucrurile nu stau deloc aşa şi de fiecare dată suntem surprinşi şi ne minunăm în faţa ideilor exprimate în colecţiile lor de producătorii de obiecte sanitare, mobilier şi accesorii pentru acest spaţiu. Cu precizarea că în ultimii ani toate aceste idei sunt subordonate orientării generale de a transforma un perimetru amenajat multă vreme pe principii strict funcţionale într-unul în care practic să-ţi vină să petreci cât mai multă vreme.



Este şi cazul abordării privitoare la zona băii, adoptată în noua colecţie Paestum propusă de brandul italian Ceramica Globo. Adjectivul "nou" pare rupt din context dacă este să privim imaginile în care sunt redate piese ale colecţiei. Mai degrabă s-ar potrivi formulări precum "vechi" ori "de pe vremea bunicii"!

Colecţia este ideală pentru a conferi o atingere de "stil vechi", exprimată prin forme ale unui context modern. Piesele din repertoriul Paestum au complicitatea unor linii armonioase, cu gust romantic şi a materialelor alese şi îmbinate cu grijă, cu scopul precis de a reinterpreta în cheia contemporană stiluri nemuritoare.

În dulcele stil vintage

Referitor la acestea din urmă, de amintit este faptul că se tot practică şi este bine primit de consumatori designul făcut, nu în direcţia strictă a unui stil pur. Melange-ul de elemente specifice curentelor vechi precum: baroc, victorian, art deco, art nouveau în numele aşa-numitei tendinţe fusion, reprezintă ideea de ambientare a unui interior în stil vechi, vintage sau retro, după cum este vehiculat ca şi denumire acest curent.

Alte câteva recomandări privitoare la stilul vintage de decorare pentru zona de baie ar fi următoarele.

Suporturile din fier forjat pentru prosoape sau pentru scheletul de susţinere a chiuvetei, oglinzile încadrate în rame din fier forjat, rafturi, măsuţe sau accesorii din acest material fac din fierul forjat unul dintre cele mai decisive piese pentru un astfel de vintage decor.

Elemente ca: maşina de cusut moştenită din moşi-strămoşi (măsuţa acesteia poate foarte bine să se transforme în una pentru toaletă sau în suport pentru susţinerea chiuvetei), mici accesorii pe post de detalii decorative, precum sticluţe de parfum vechi, pouf-uri pentru aplicarea pudrei, oglinzi vechi de mână, cutii pentru bijuterii din argint sau alamă, o tavă veche pe care stau aparent neglijent aruncate şiraguri de mărgele şi broşe vechi sunt alte câteva amănunte ce pot să aducă miros de vremuri trecute în băile dumneavoastră.

Piesele colecţiei

Revenind la colecţia Paestum, vă spunem că oferă posibilitatea de a personaliza la maximum spaţiul băii datorită complementarităţii pieselor incluse, felului în care se pot combina, completându-se în acelaşi timp. Colecţia prevede variate modele de chiuvete şi toalete, un încăpător model de cadă cu picioare şi tot felul de accesorii coordonate (capac din lemn pentru toaletă, etajere pe suport metalic, oglinzi cu ramă metalică, suporţi metalici pentru prosoape, pentru recipientele în care se păstrează săpunul, periuţa sau pasta de dinţi, dulapuri în care se încastrează chiuveta). De precizat că peste tot unde este vorba de metal, vorbim despre un metal cu aspect de vechi, învechit.

Caracterizate de forma rotunjită, chiuvetele sunt disponibile în versiunile pentru perete de 110 şi 90 de cm, cu suport metalic integrat pentru prosoape, modele de dimensiuni de 71 şi 62 cm, instalabile pe coloana ceramică, în versiunea de 71 cm, ce poate fi completată cu o structură suport metalică, sau modelele încastrate ori semiîncastrate propuse în diferite dimensiuni.

INFO

Stilul vintage este un exponent al manierei eclectice de decorare, putând foarte bine să suporte în acelaşi loc piese de mobilier şi materiale vechi alături de unele noi. Materialele care este musai să fie puse în practică pentru a se reuşi o amenajare veche sunt: lemnul, metalul învechit, fierul forjat, alama. Tapetul este de asemenea un element care dă tonul stilului vintage, dar, după cum umezeala este principalul său dăunător şi zona funcţională la care facem referire este direct expusă ei, s-au găsit surogate. Respectiv inspiraţie decorativă pentru faianţă şi mozaic aşa încât ai putea să juri că pereţii acoperiţi astfel sunt tapetaţi de fapt sau pictarea pereţilor cu uleiuri rezistente la umezeală.

×
Subiecte în articol: vechi