x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Adio tenisi si tricouri "made in China"!

Adio tenisi si tricouri "made in China"!

de Radu Croitoru    |    26 Aug 2005   •   00:00
Adio tenisi si tricouri "made in China"!

Comercializarea in Europa a produselor textile din China si conditiile in care acestea vor mai putea fi vandute pe piata comunitara sunt negociate aprins de cele doua parti.

Comercializarea in Europa a produselor textile din China si conditiile in care acestea vor mai invada piata comunitara sunt negociate aprins de cele doua parti.

Cantitati insemnate de pulovere, pantaloni, camasi sau rochii chinezesti sunt blocate la granitele Uniunii Europene din cauza ca Beijingul a depasit cu mult volumul pe care avea voie sa-l comercializeze in Europa. Preturile extrem de mici cu care acestea ajung pe piata continentului au ingrijorat Comisia de la Bruxelles, care doreste o limitare substantiala a importurilor.

DISCUTII. O delegatie de negociatori europeni se afla la Beijing, unde cauta, impreuna cu partenerii chinezi, sa identifice o rezolvare a blocadei produselor textile asiatice la granitele Uniunii Europene. Dezbaterea a devenit tot mai aprinsa, in pofida acordului semnat in luna iunie, prin care Bruxellesul a promis ca nu va interzice substantial produsele chinezesti pana in anul 2007. Din zece categorii de textile prevazute in acordul din 10 iunie si care a intrat in vigoare la inceputul lunii iulie, sase au atins deja plafonul de import stabilit pentru anul acesta, iar blocarea textilelor chinezesti a provocat reactii de protest din partea importatorilor si a distribuitorilor. Este vorba de pulovere, pantaloni barbatesti, bluze, tricouri, sutiene, rochii si alte tesaturi. Disensiunile intre tarile membre care sustin ridicarea plafonului, intre care Germania, Olanda si tarile nordice, si cele care doresc limitarea importurilor chinezesti si protejarea productiei proprii, cum ar fi Franta si Italia, au crescut in intensitate din cauza impactului serios asupra cifrelor de afaceri ale producatorilor europeni.

VARIANTE. Comisarul pentru comert, Peter Mandelson, a facut apel la pragmatism si la buna intelegere pentru ca negocierile de la Beijing sa se incheie cu o solutie amiabila si acceptata de ambele parti, lasand cumva sa se inteleaga faptul ca Bruxellesul este gata sa faca usoare compromisuri. Responsabilul european a tinut sa precizeze ca acordul prin care Uniunea Europeana si China au stabilit acceptarea unor anumite cantitati de produse asiatice pe piata comunitara pana in 2007 nu va fi renegociat.

CIFRE. In pofida faptului ca Beijingul a depasit cotele de export pentru sase categorii de produse textile, unele voci importante ale UE (Germania, Tarile de Jos, Suedia si Danemarca) insista asupra faptului ca Bruxellesul ar putea rediscuta cifrele stabilite in iunie, macar pentru a rezolva pe moment blocada din vami, unde se afla zeci de tone de marfa. Negociatorii Uniunii Europene au lasat sa se inteleaga ca, in 2006, cantitatile permise exportului chinezesc ar putea fi substantial mai mari decat anul acesta.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul