x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Alerta generala contra gripei

Alerta generala contra gripei

15 Noi 2005   •   00:00
ACTUALITATE

Cea mai ampla reuniune mondiala asupra gripei aviare s-a incheiat saptamana trecuta la Geneva.
"Participantii la reuniune au stabilit principalele elemente ale unui plan mondial de lupta contra gripei aviare la animal, astfel incat sa se reduca amenintarea unei pandemii de gripa la om", a precizat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Asadar, semnalul mobilizarii generale a fost dat. Inca este posibil sa se reduca riscul pandemiei de gripa aviara combatand virusul la animal si asigurand mijloacele financiare de lupta contra acestei boli. "OMS este pregatita sa contribuie cu toate resursele pentru a reduce riscul unei pandemii. In momentul de fata suntem in masura sa testam planurile pe care le-am elaborat. Nu trebuie sa asteptam aparitia virusului pandemic. Atunci va fi prea tarziu", a avertizat directorul general al OMS, dr. Lee Jong-wook. In consecinta, OMS solicita inmultirea masurilor de supraveghere a pasarilor si cere tarilor sa elaboreze planuri nationale contra unei eventuale pandemii.

Costuri de miliarde de dolari


La conferinta internationala de la Geneva au fost estimate si costurile financiare pentru a stopa propagarea virusului H5N1. Directorul Lee Jong-wook a afirmat ca transmiterea virusului gripei aviare de la om la om "va costa miliarde de dolari si va face milioane de morti". Intr-o declaratie comuna, OMS, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Organizatia Mondiala a Sanatatii Animale (OIE) si Banca Mondiala au afirmat ca un miliard de dolari va fi necesar timp de trei ani pentru a limita raspandirea bolii. Banca Mondiala a anuntat deja ca va debloca pana la sfarsitul anului 500 de milioane de dolari. In cazul unei pandemii, institutia a estimat ca sumele vor fi astronomice: 800 de miliarde de dolari, adica 3% din produsul brut mondial.

In perioada 17-18 ianurie 2006 va fi organizata la Pekin o adunare a tarilor donatoare in scopul colectarii fondurilor necesare.

Situatia medicamentelor


Din punct de vedere al medicamentelor contra gripei aviare, Klaus Stöhr, director de program in cadrul OMS, a declarat ca stocurile de antivirale se refac simtitor, iar productia inregistreaza cresteri. In acelasi timp, responsabilul a felicitat compania farmaceutica producatoare pentru acordarea licentei de fabricare a oseltamivirului si catre laboratoare din alte tari. Antiviralele reprezinta deocamdata singura arma de lupta contra gripei aviare.

Klaus Stöhr a precizat totodata solutiile luate in calcul pentru a putea creste rapid productia de vaccinuri contra gripei aviare. Astfel, adoptarea unei proceduri de inregistrare rapida a viitoarelor vaccinuri ar permite cresterea numarului de doze de vaccinuri de la 112 milioane la 224 de milioane de doze suplimentare. Potrivit specialistului, 900 de milioane de doze ar putea fi produse in urmatoarele opt luni contra formei umane a gripei aviare.

H5N1 a ajuns in Italia


In asteptarea punerii in aplicare a strategiilor elaborate la Geneva, gripa aviara isi face de cap. In China se inregistreaza in fiecare zi noi focare de pasari infectate. In Indonezia, gripa aviara a provocat cel de-al saselea deces – o adolescenta de 16 ani, care traia in apropierea unei piete de pasari. Si in regiunea Golfului, mai precis in Kuweit, au fost descoperite pasari infectate cu virusul H5N1.

Gripa aviara avanseaza si in Europa. Autoritatile italiene au anuntat identificarea virusului H5N1, dar in forma slab patogena, la o rata salbatica capturata in nordul Italiei.

PERICOL. Autoritatile vietnameze trag un semnal de alarma in ceea ce priveste obiceiul localnicilor de a hrani pestii cu excremente de gaina, deoarece vietile a milioane de oameni ar putea fi puse astfel in pericol. Explicatia este ca excrementele ar putea proveni de la gaini infectate cu virusul gripei aviare. Presa vietnameza a precizat ca fermierii au aruncat cel putin 100 de tone de excremente de gaina in lacul Tri An. "Aruncarea excrementelor de gaina in lacul Tri An in aceasta perioada, cand exista pericolul izbucnirii unei pandemii de gripa aviara, reprezinta un mare pericol", a semnalat Le Hoang Sang, director adjunct al Institutului Pasteur din Ho Shi Min.

GENETICA. Principalul institut stiintific din China a desemnat o echipa speciala de cercetatori care sa studieze indeaproape evolutia gripei aviare, cu scopul de a crea in laborator pui modificati genetic, imuni la virusul gripei aviare. "Vom desemna un mic grup de experti care sa observe care sunt efectele gripei aviare asupra puilor modificati genetic", a declarat Tang Hong, unul dintre membrii echipei.

Cum se raspandeste virusul gripal in organism


1 Infectarea celulei-gazda 2 Inmultirea virusului in interiorul celulei 3 Raspandirea virusurilor si distrugerea celulei-gazda

Cum se limiteaza raspandirea virusului gripal


1 Cu ajutorul antiviralelor se elibereaza in celula inhibitori ai neuraminidazei 2 Virusul se inmulteste in celula, dar nu mai poate depasi bariera celulara 3 Antiviralele impiedica virusurile sa iasa din celule, devenind inofensive
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul contra gripei aviare