x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Alga bruna tine la silueta ta

Alga bruna tine la silueta ta

15 Apr 2006   •   00:00

Brune, verzi, albastre, rosii, algele sunt considerate un rezervor natural de oligoelemente. Produsele cosmetice pe baza de alge au efecte miraculoase mai ales contra celulitei. Cura de tonifiere a pielii, de trei saptamani, consta in cateva proceduri: un gomaj cu saruri marine ce pregateste pielea pentru patrunderea substantelor active; un dus cu un gel special din alge rosii, iar la final, o crema hidratanta cu apa de mare.

Algele ajuta la refacerea tesuturilor, stimuland regenerarea celulelor si circulatia locala. Tratamentele corporale cu alge sunt indicate inclusiv persoanelor care vor sa scape de cicatricele aparute in urma unor leziuni sau operatii.

Dar putem invita algele si in farfuria noastra. Alga bruna, numita Undaria pinnatifida sau "wakame", pregatita sub forma unor savuroase salate de celebri bucatari japonezi, poate fi si o solutie in ajutorul celor care vor sa revina la greutatea normala.

Cercetatorii de la Universitatea din Hokkaido (Japonia) au pornit de la fucoxanthine, pigmentul brun care confera algei culoarea specifica. Alga bruna contine cantitati mari din acest pigment care s-a dovedit extrem de eficient in topirea stratului de grasimi. Informatiile au fost prezentate in premiera la conferinta anuala a Societatii Americane de Chimie de la San Francisco. Kazuo Miyashita si colaboratorii lui au testat actiunea fucoxanthinei la soareci si sobolani.

TESUTUL ADIPOS DE PE ABDOMEN

Cercetatorii au reusit sa demonstreze ca aceasta substanta, care actioneaza asupra stratului adipos de pe abdomen, permite o diminuare a greutatii corpului intre 5% si 10%. Fucoxanthina stimuleaza secretia unei proteine capabile sa oxideze grasimile, favorizand degradarea lor. De asemenea, Kazuo Miyashita a demonstrat ca fucoxanthina stimuleaza ficatul sa secrete o lipida din familia omega-3, care contribuie la reducerea nivelului colesterolului rau (LDL). Rezultatele grupului de cercetatori japonezi au avut ecou tocmai in Statele Unite. Mai precis, la profesorul de nutritie Lona Sandon de la Universitatea din Texas (Dallas), care spune ca fucoxanthina ar putea fi o solutie pentru a tine sub control greutatea corpului, diminuand astfel riscurile de boli cardiovasculare. In schimb, Lona Sandon spune ca e cazul sa ne temperam sperantele, in sensul ca, deocamdata, suntem in faza experimentelor de laborator. Totusi rezultatele reprezinta un start bun in lupta cu kilogramele, care in multe colturi ale lumii, printre care si in Statele Unite, ia dimensiunile unui veritabil razboi. Desi rezultatele sunt promitatoare, mai este un drum lung de parcurs pana in momentul cand vom sti cu precizie daca algele brune ne ajuta sa ne pastram in limitele normoponderale.

Revenind in Japonia, tara cu o populatie care nu are motive sa se vaite de obezitate, cercetatorul Kazuo Miyashita este optimist. El are deja pregatit un produs bazat pe fucoxanthina, care se alatura arsenalului de produse destinate slabitului. Dar noul produs nu va fi pe piata decat peste cinci ani. Pana atunci, Kazuo Miyashita isi face datoria si ne reaminteste ca pericolul obezitatii este real. Si ca, pentru a-i tine piept, solutiile nu sunt un secret. Mancati usor, faceti miscare, cel putin in urmatorii cinci ani, pana cand va aparea pe piata produsul de slabit din alga bruna.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul