x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Alimentul zeilor si al faraonilor

Alimentul zeilor si al faraonilor

06 Iul 2005   •   00:00
DICTIONAR GASTRONOMIC
Untul este un produs alimentar obtinut ca urmare a aglomerarii globulelor grase din lapte. Untul din laptele de vaca are in compozitie 80% grasime, 15% apa si proteine, lactoza, acid lactic si saruri.
Exista si unt vegetal, obtinut in urma presarii unor plante, seminte sau fructe (unt de cocos, de cacao sau de palmier). Untul vegetal este folosit si in industria farmaceutica sau pentru obtinerea cosmeticelor.

Este un aliment obisnuit inca din cele mai vechi timpuri. Arabii, dar mai ales sirienii, aveau o modalitate mai neobisnuita de a obtine unt: se jupuia pielea de pe o capra si se umplea pe jumatate cu lapte, iar restul cu aer. Dupa ce se sigila, se atarna de doua bete si era lasata sa se legene in aer pana cand inauntru se forma untul.

Atunci cand mormantul lui Tutankhamon a fost deschis, printre multele obiecte pretioase s-au descoperit: un ulcior cu vin, felii de paine si... unt. Iar "Judecata", una dintre scenele de pe peretii mormantului, cuprindea urmatoarea propozitie: "Ea i-a asezat in fata unt intr-o farfurie grandioasa". Pentru egipteni, untul era alimentul zeilor. Primii crestini credeau ca untul ii putea proteja de puterile raului. In secolul al XII-lea, untul era la mare pret, scandinavii schimbandu-l pe butoaie cu vin.

Datorita continutului de grasimi, o felie de paine cu unt dimineata poate sa-ti dea senzatia de satietate pentru o perioada mai mare de timp. O cantitate moderata de unt previne senzatia de foame si obezitatea. O singura lingura cu unt contine doar 101 calorii, iar stratul subtire de unt de pe o felie de paine are... 11 miligrame de colesterol.

ARDEI UMPLUTI CU BRANZA


  • INGREDIENTE: 300 g branza de vaci, 300 g telemea, 200 g unt, o legatura de ceapa, 100 g masline negre, 4 rosii, o legatura de marar, 10 ardei grasi.
  • PREPARARE: Telemeaua rasa se amesteca bine cu branza de vaci, untul, ceapa si mararul tocate. Ardeilor li se taie capacul si se spala. Se umplu cu branza si se lasa la frigider timp de cateva ore. Inainte de a-i servi, se taie felioare mai groase si se decoreaza cu feliute de rosii si rondele de masline.
  • CARTOFI NOI CU UNT SI SMANTANA


  • INGREDIENTE: 1,5 kg cartofi noi, 75 g unt, 200 g smantana, 150 ml lapte, 50 g faina, sare, marar.


  • PREPARARE: Cartofii taiati in patru se fierb. Intr-o tigaie se incinge untul, se adauga faina si se caleste totul, fara insa a se rumeni. Se adauga laptele, apoi smantana si se amesteca pentru a nu se forma cocoloase. Cartofii fierbinti se asaza intr-un bol si se toarna sosul de smantana si unt. Se presara cu marar proaspat tocat.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul untul