x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Amenajarea apartamentelor cu doua camere

Amenajarea apartamentelor cu doua camere

04 Ian 2007   •   00:00

IDEI PENTRU CASA TA
Ca orice alt proiect de amenajare a unei locuinte, organizarea apartamentelor cu doua camere porneste de la restructurarea planului. Pentru aceasta nu exista solutii standard aplicabile in mai multe cazuri.
IDEI PENTRU CASA TA
Ca orice alt proiect de amenajare a unei locuinte, organizarea apartamentelor cu doua camere porneste de la restructurarea planului. Pentru aceasta nu exista solutii standard aplicabile in mai multe cazuri. Exista insa cateva idei generale care se pot aplica diferit de la caz la caz. Insa un plan ineficient organizat face imposibila mobilarea practica si duce la pierderea inutila a spatiului.

VARIANTE

Cu cat suprafata utila a unei locuinte este mai mica, cu atat este indicat ca spatiul sa ramana unitar, adica doar incaperile cu rol intim (bai si grupuri sanitare) sa ramana separate de ansamblu. Exceptand zidurile de structura ce nu pot fi sub nici o forma modificate, crearea unor spatii flexibile este ideala in locuintele cu suprafete de dimensiuni reduse. Indepartarea peretilor despartitori dintre cele doua camere sau unificarea lor prin daramarea partiala a unui perete transforma radical locuinta cu doua camere mici intr-un spatiu amplu ce ofera multiple solutii de amenajare. Desfiintarea vestibulului sau a spatiilor de circulatie (coridoare) poate fi de asemenea o solutie buna pentru marirea spatiului locativ.

Compartimentarile zonelor se pot face in aceste situatii direct prin mobilier sau pot fi doar sugerate prin elemente mobile (panouri sau paravane). Locuintele mici trebuie gandite ca un tot unitar, atat in rezolvarea functionala, cat si in stilul amenajarii. Pardoseala unitara pentru zonele deschise, tonalitati luminoase pentru culorile peretilor, usi cu geamuri mari pentru circularea luminii, fac ca intreg spatiul sa para mai mare.

Alegerea mobilierului modular multifunctional este si aici, ca si in cazul garsonierelor, o solutie convenabila.

Insa atunci cand zona de zi a locuintei este intens folosita, se cere o separare a sferei intime de cea colectiva. In acest caz, dormitorul trebuie pastrat. Un exemplu de separare a spatiilor functionale, in pagina urmatoare

DESCHIDERE PARTIALA

Iata un exemplu reprezentativ de separare discreta a zonelor functionale in cadrul locuintei cu doua camere, prin desfiintarea partiala a zidurilor ce separau intrarea si bucataria de zona de zi. A rezultat un spatiu aerisit, ce rezolva toate exigentele de confort necesare unei astfel de locuinte. Ambientul obtint este caracterizat de cele doua lame de perete ramase, care au devenit centre de interes si fundaluri scenice cu doua fete, in jurul carora se organizeaza functiunile zonei de zi. Astfel, bucataria, locul de luat masa, livingul si biroul sunt amplasate intr-un spatiu comun si totusi intim

Sfatul designerului

Dupa garsoniere, problematica amenajarii apartamentelor cu doua camere este una extrem de populara la noi. Rezolvarea exigentelor elementare de confort in distribuirea spatiilor si legaturile functionale intre ele constituie baza unei amenajari reusite.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul camere