x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Analiza postextindere - UE, "imperiu tacut"

Analiza postextindere - UE, "imperiu tacut"

de Delia Zahareanu    |    09 Ian 2007   •   00:00

"In ziua Anului Nou, imperiul tacut s-a extins iarasi. Noile sale colonii au sarbatorit incorporarea lor ca o eliberare - ceea ce pentru majoritatea romanilor si bulgarilor chiar va fi.

"In ziua Anului Nou, imperiul tacut s-a extins iarasi. Noile sale colonii au sarbatorit incorporarea lor ca o eliberare - ceea ce pentru majoritatea romanilor si bulgarilor chiar va fi. Acum 20 de ani erau supusii saraciti ai dictaturii", scrie in Guardian Timothy, Garton Ash, faimosul specialist britanic pe problemele Europei de Est.

Ash este destul de sceptic referitor la oportunitatea ultimei extinderi, care are loc intr-un moment in care "competitia impotriva costurilor mici practicate de gigantii economici in formare din Asia cantareste greu asupra lentelor economii vestice". Garton Ash identifica sursa din care provine admiratia noilor "colonizati" pentru spatiul UE: "Acum, cand a ajuns la 27 de state, Uniunea Europeana este cel mai de succes exemplu de schimbare pasnica a formei de regim a vremurilor noastre. Mai mult de jumatate din statele membre au fost dictaturi care au ramas inca foarte prezente in amintire".

PROBLEMELE. "Imperiul tacut" se confrunta si cu neincrederea si scepticismul propriilor cetateni. "Individual, majoritatea europenilor traiesc mai bine decat inainte, dar, per ansamblu, nu se simt bine in imperiul lor." Ash explica situatia amintind ca "extinderea inseamna schimbare, iar schimbarea este traumatizanta".

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul