x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Antipudibonderia - Alcoolili

Antipudibonderia - Alcoolili

de Toma Roman Jr    |    17 Sep 2006   •   00:00
Antipudibonderia - Alcoolili

Acum vreo 5 ani ma cunoscusem pur intamplator, la o conferinta de presa, cu o fata din Basarabia. Blonda, cu tate mari si privire bland-albastra, arata a moldoveanca clasica de peste Prut. Lucra la un ziar din Chisinau si venise printr-un schimb de experienta, pentru 6 luni, la un cotidian din Bucuresti.

Ochema Lilia, avea tata rus si mama romanca. Studiase filozofia la Moscova, de unde avea amintiri despre puciul din 1991, despre Boris Eltin cocotat pe o tancheta. La vreo patru ore dupa ce ne cunoscusem, nu-mi mai venea sa-i zic "sora de peste Prut", fiindca ar fi sunat a incest. Ajunsesem la mine acasa, unde am jucat in mai multe reprize "Hora Unirii" intr-o varianta speciala. Lilia dovedea o pofta debordanta de sex si o rezistenta fenomenala la alcool. Turna in ea hectolitri de tarie, facea carcalete cu bere si nu cadea. Ma prindeam ca s-a ametit doar cand amesteca in ce spunea mai multe cuvinte rusesti decat in mod obisnuit. Mi-a povestit ca se obisnuise asa din timpul manifestatiilor din fata Dumei de Stat din Moscova, la care participase in studentie. Cica acolo lumea bea, dar trebuia sa te mentii relativ treaz, ca sa poti fugi atunci cand apar trupele speciale OMON. Am avut o relatie fructuoasa cu Lili vreme de aproximariv doua luni. E adevarat, era destul de obositor. In timpul partidei voia intotdeuna "Mai tarie!". La nici trei minute dupa ce terminam auzeam un "Mai vrieau!" spus cu patos. Se apropia Craciunul si m-a anuntat ca trebuie sa plece la Chisinau sa-si vada parintii si mai ales "bunielul", de 82 de ani, la care tinea foarte mult. M-a intrebat ce sa-mi aduca de acasa. Stiam de existenta unei votci ucrainene foarte gustoase, cu ardei iute macerat in interiorul sticlei. I-am dat o suma destul de mare de bani si am rugat-o sa-mi aduca in schimbul ei cata Nemirov (asa-i spune licorii) poate.

Frectie la esofag


La 3 ianuarie a aparut la mine cu nu mai putin de cinci sticle de Nemirov, plus una de Kvint, un coniac facut la Tiraspol. Bucuria revederii ne-a obligat mai intai la o partida de amor inceputa din hol, apoi sa desfacem o prima sticla de votca. Mie mi s-a rupt filmul de tot cand finalizasem a doua sticla. Nu stiu cat am mai stat pe scaun, dar m-am trezit a doua zi anchilozat, chircit sub masa la care bausem. Peisajul din casa mea era dezolant. Toate sticlele "de import" erau goale, ba chiar vreo doua sparte. Traseul dinspre dormitor spre usa apartamentului era potrivit pentru povestea "Hansel si Grethel", varianta cu alcoolici. Erau presarate un flacon de after shave gol (in perioada aia ma radeam), o sticluta de frectie Carmol, o solutie "Taina plantelor" pentru rani. Mai aveam putin spirt sanitar albastru intr-un recipient din plastic, pe care l-am gasit gol, chiar la intrarea in vestibul, unde se vedeau si picioarele Liliei, larg desfacute si incaltate cu cizme. Mi-am dat sema ca topise tot ce era pe baza de alcool in casa si facuse poc inainte sa iasa dupa altceva de baut. M-am uitat la ea si mi s-a parut ca are instalat "rigor mortis". Mi s-a parut ca nu respira, ca nu are puls. I-am pus o oglinda in dreptul gurii si nu s-a aburit. Am scuturat-o tare, si nimic. Faceam deja scenarii apocaliptice cu un cetatean moldovean mort la mine-n casa. Mi se succedau prin fata ochilor procurori si oameni de la IML, politisti. Ma gandeam ca nu-i stiu adresa din Chisinau, cum o sa se repatrieze cadavrul, daca are sau nu tac-su bani de sicriu de zinc. Deprimat, am mai facut o ultima incercare de resuscitare. Am umplut o galeata cu apa rece si i-am turnat-o in cap. De undeva, din strafunduri, s-a auzit "iob tvoiu matii", care inseamna "du-te-n pizda ma-tii", pe ruseste. M-am mai linistit, am dezbracat-o de hainele ude, am carcuit-o cu greu in pat si am plecat la munca, unde intarziasem groaznic. La redactie n-am fost in stare de nimic, dar mi-am revenit inainte sa plec, dupa ce am mancat o ciorba de burta la un bufet din interiorul Casei Scanteii.

Zdrumicata


Cand m-am intors am avut o mare surpriza. Inviase cu totul, era zglobie, ba chiar si gatise niste sarmale, ceea ce presupune precizie. Nu a deschis discutia despre ce se intamplase noaptea trecuta. Am mancat, am vorbit banalitati si pana la urma ne-am indreptat spre pat. Aici, in sfarsit, am constatat o mica schimbare de comportament. Ea, care prefera stilul "tare si apasat", acum avea o jena. Imi zicea: "Ti rog mai insiet! Nu mi zgaltai! Tomi, imi zdrumici di tot creierii!". De aici am dedus ca nu e indicat sa bei frectie si after shave nici macar cu o seara inainte sa faci amor.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul