x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Anvelopele, ca frigiderele

Anvelopele, ca frigiderele

de Sebastian S. Eduard    |    20 Sep 2012   •   20:31

Incepand de la 1 noiembrie toate anvelopele comercializate in Uniune Eurtopeana (si implicit si la noi) vor trebui sa poarte etichete asemanatoare cu cele ale aparaturii electrocasnice. Astfel, fiecare anvelopa va trebui sa aiba specificata eficienta energetica. Astfel cu cat anvelopa este mai eficienta, cu atat consumul de carburant va fi mai mic. Eficienta energetica este masurata pe o scala de la A la G. Astfel, studiile spun ca o anvelopa clasa A va economisi intr-un ciclu de viata (45.000 de km) circa 300 de l de carburant fata de o anvelopa etichetata G.
Siguranta, distanta de franare pe vreme ploioasa este un alt element care va fi trecut pe eticheta. Ea se masoara tot pe o scara A-F. Astfel, la viteza de 80kmh, intre o anvelopa "A' si una "F' se poate masura o distanta de 16 m!
In fine, pe noua eticheta trebuie trecut si nivelul de zgomot degajat de anvelopa in mediul inconjurator. Nivelul de zgomot se masoara pe trei nivele, in decibeli.
O discutie pe aceasta tema a avut loc in urma cu cateva zile, la initiativa Michelin Romania. Reprezentanti ai autoritatilor romane (politie, ANPC, Ministerul Economiei, Mediu, etc) au apreciat in mod pozitiv noua etichetare, privita peste tot ca un pas inainte.

×