x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Arta veche romaneasca

Arta veche romaneasca

15 Mar 2007   •   00:00

AFLA CE E NOU
Programe ale Muzeului National de Arta a Romaniei
AFLA CE E NOU
Programe ale Muzeului National de Arta a Romaniei

Poate ca nu ar strica sa invatam mai multe despre arta veche romaneasca. In acest scop, Muzeul National de Arta al Romaniei a pregatit seria de programe intitulate Un ceas pentru arta si Rendez-vous cultural ce au ca tema arta veche romaneasca, incepand cu secolul al XIV-lea si pana la inceputul secolului al XIX-lea. Programele au loc in cadrul Galeriei de Arta Veche Romaneasca a MNAR si isi propun sa contureze evolutia artei religioase si laice pe teritoriile celor trei provincii istorice romanesti - Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania.

Programele debuteaza in luna martie si vor continua pe parcursul lunilor urmatoare, fiecare intalnire in parte fiind dedicata unei singure sali a Galeriei de Arta Veche Romaneasca, astfel incat la finalul seriei participantii sa dobandeasca o privire nu numai de ansamblu, ci si de detaliu asupra manifestarilor artistice de pe teritoriile tarilor romane in secolele XIV-XVIII. Galeria de Arta Veche Romaneasca expune aproximativ 900 de piese, printre care icoane, fragmente de fresce, broderii, manuscrise miniate, orfevrarie, sculptura in lemn si piatra.
  • Programele au loc vinerea dupa-amiaza si sambata.Pentru toate informatiile lamuritoare asupra programului, puteti accesa site-ul www.mnar.arts.ro, sectiunea educatie, sau puteti apela numarul de telefon 314.81.19.

    Arta transilvaneana saseasca

    De expozitie-depozit ati mai auzit? La finele lunii aprilie, acest gen de prezentare a unei colectii "se va derula" in spatiul mansardei fostei cladiri a casei Artelor din Sibiu.
    Colectia cu pricina este din patrimoniul sasesc si cuprinde un numar de peste 7.500 de piese de o certa valoare istorica, documentara si artistica, fiind structurata in colectii de ceramica, mobilier, port, textile, broderii, unelte casnice etc., fiind una din cele mai valoroase colectii de gen din Romania. Cea mai moderna expozitie-depozit vizitabila din Sibiu se va adresa atat specialistilor, colectionarilor, cat si iubitorilor de arta transilvaneana saseasca.

    Cursuri de recreere prin arta

    Un mod interesant de petrecere a timpului liber ne este propus de Agora Art Studiu. Anume, cursuri de recreere prin arta. O initiativa al carei rost este acela de ati oferi ocazia sa visezi si sa calatoresti prin intermediul artei in orice colt al lumii.
    Imagini, carti de arta, artisti de seama, cursuri de pictura, desen si tehnici - toate acestea va vor ghida pe traseele artei internationale, fie ca e vorba de Paris, Roma sau Tokio. De la initierea in tainele desenului si pana la secretul amestecurilor de culori, de la intalnirea cu misterele Egiptului Antic pana la marii artisti ai secolului al XX-lea, sedintele de creatie sunt diverse si interesante, facute pentru ca participantii sa exploreze propriul univers creativ. Va puteti de asemenea gasi noi pasiuni cum ar fi decorarea de interioare sau moda si puteti gasi noi fatete ale artelor alaturi de invitati speciali, importante personalitati din lumea artei. Optiunile sunt numeroase si tentante. Sedintele de recreere prin arta se desfasoara in spatiul Anaid Art Gallery. Programul va mai contine si evenimente artistice, workshop-uri si cursuri intensive. Programul se adreseaza celor mici si celor mari, incepatorilor sau avansatilor si in general tuturor celor care isi doresc sa se exprime altfel. Sedintele de creatie au indrumatori de specialitate cu o vasta experienta in domeniu. Informatii suplimentare gasiti pe site-ul www.agorastudio.ro.

    Proiecte de arta publica si comunitara

    Pana maine, 16 martie, mai puteti vizita expozitia de proiecte de arta publica si comunitara ce se desfasoara la subsolul Librariei Carturesti (Str. Arthur Verona nr. 13). Proiectul face parte din programul "I love Bucharest" si este special prin faptul ca este unul interactiv. Asta inseamna ca si tu poti decide, participa si schimba in felul acesta cate ceva atunci cand vine vorba despre reabilitarea estetica si culturala a unor spatii publice bucurestene. Proiectele de acest gen sunt initiate de artisti plastici si arhitecti. Expozitia mai poate fi vizitata astazi, pana la ora 20:00, si maine, intre orele 14:00-20:00.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul artă veche romaneasca