x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Atentie, insectele aterizeaza in ureche!

Atentie, insectele aterizeaza in ureche!

02 Mai 2005   •   00:00

  • de OANA ANTONESCU
  • PRIMUL AJUTOR
  • Dintre dusmanii care pot provoca mari necazuri urechii, insectele sunt cele mai periculoase. Ele inteapa timpanul si o data cu el lantul oscicular (ciocanul, nicovala si scarita), provocand vertij, zgomote puternice si senzatie de varsatura.

    Daca urechea este sanatoasa si nu curge, cea mai eficienta metoda pentru a scoate un corp strain din ureche este sa turnati apa oxigenata. In acest mod, obiectul ramas in ureche va fi dislocat.

    Daca urechea curge, victima trebuie sa se prezinte de urgenta la medic si sa nu incerce sa scoata singura corpul strain. Daca nu aveti la indemana apa oxigenata, incercati sa dislocati obiectul cu apa calduta. "Scurgerea de cerumen este semnul unei gauri in timpan, iar incercarea de a scoate obiectul sau de a turna apa oxigenata nu va face decat sa il impinga catre urechea medie si mai profund catre urechea interna", ne explica Adina Popescu, medic specialist in cadrul Institutului de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL "Prof. dr. Dorin Hociota". Urmatorul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa apasati urechea cu palma, pentru a crea o presiune care va scoate corpul strain din conductul auditiv.

    Recomandari

    "Penseta, betisoarele pe care suntem tentati sa le folosim in astfel de cazuri vor impinge mai adanc obiectul in ureche. Cat despre metodele populare precum turnatul uleiului sau arderea unui cornet in ureche, ele nu au absolut nici un efect", ne spune medicul Adina Popescu.

    O situatie speciala o prezinta copiii de varste mici, la care orice corp strain se infige in timpan si poate ajunge foarte usor la urechea medie. Parintii trebuie sa se prezinte cu ei la medic si sa nu incerce nici o forma de prim-ajutor, pentru ca vor crea complicatii.

    Betisoarele pentru curatat urechea raman frecvent blocate, pentru ca vata cu care sunt acoperite intra atat de adanc, incat abia poate fi vazuta la microscop. "Jumatate din afectiunile cu care se prezinta pacientii la noi, la camera de garda, sunt provocate de betisoarele de ureche. In plus, ele nu sunt sterile si provoaca o serie de infectii ale urechii, cele mai frecvente otitele externe", explica medicul specialist Adina Popescu.

    O metoda eficienta de indepartare a unui corp strain din ureche
    Pasul 1: Aplecati capul victimei astfel incat urechea afectata sa fie in sus. Trageti de lobul urechii in spate si in sus si turnati lichidul.

    Pasul 2: Efectuati mai multe miscari de compresie, cu ajutorul palmei. Presiunea astfel creata va scoate corpul strain din ureche.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul ureche urechea