x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bacteria fatala

Bacteria fatala

12 Iul 2005   •   00:00
INFECTII
Chlamidia pneumoniae este o bacterie care se afla la originea frecventelor infectii ale cailor respiratorii superioare si a pneumopatiilor. Ea poate de asemenea sa fie factor responsabil de sinuzita si faringita acuta.
Insa infectiile cu Chlamidia sunt asociate frecvent si altor patologii printre care afectiuni coronariene secundare, cu depozite de colesterol in interiorul arterelor coronare. Studiile demonstreaza existenta acestei bacterii in placile ateromatoase. De asemenea, aceasta bacterie este implicata in ruperea placilor si producerea accidentului cardiovascular.

Un studiu, care urmarea sa stabileasca legatura dintre nivelul anticorpilor anti-Chlamidia pneumoniae si unele afectiuni coronariene, arata ca aceasta infectie bacteriana creste cu aproximativ 75% pericolul de infarct al miocardului. Riscul cel mai mare a fost observat la persoanele care prezinta un nivel al anticorpilor ridicat intr-un interval de unul la cinci ani inainte de complicatia cardiaca.

Autorii studiului apreciaza ca o infectie recenta cu Chlamidia este un factor de risc de infarct. Aceasta impune depistarea si tratarea in mod special a pacientilor care asociaza doi factori de risc: o afectiune cardiovasculara si o alta respiratorie. In acest context se pune intrebarea in ce masura antibioticele sunt eficiente in prevenirea infectiei. S-ar putea spera la o antibioterapie contra acestei bacterii care sa reduca riscul recidivelor de accidente cardiovasculare. Raspunsul este negativ, daca tinem seama de analiza asupra unor pacienti care au avut deja un infarct. Comparativ cu persoanele din lotul placebo, antibioticele n-au dovedit ca reduc riscul nici de infarct, nici de accident vascular cerebral, nici de alt tip de evenimente coronariene.

Absenta efectelor antibioticelor s-a inregistrat la toti pacientii indiferent de varsta, sex, durata tratamentului (unul-doi ani). S-ar parea ca, in aceste conditii, odata diagnosticata boala cardiovasculara, este deja prea tarziu pentru tratatea infectiei provocate de Chlamidia. In concluzie, cercetatorii ne sfatuiesc sa nu neglijam infectiile pulmonare limitand tratamentul la aspirina, ci sa ne adresam specialistului pentru recomandarea medicatiei adecvate.

ULCER. In ultimii ani, cercetarile dovedesc ca anumite afectiuni cronice ar putea fi asociate cu bolile infectioase provocate de bacterii sau de virusuri. Literatura de specialitate aduce in discutie din ce in ce mai multe exemple. Un exemplu elocvent in acest sens este ulcerul stomacal care presupune in majoritatea cazurilor implicarea unei bacterii: Helicobacter pylori.

OBEZITATE. Se stie ca obezitatea este favorizata de sedentarism, particularitati metabolice, factori ereditari, stil alimentar. Biologii americani de la Universitatea Wisconsin mai adauga un factor raspunzator de facilitarea obezitatii: infectia cu un virus de acelasi tip cu cei care declanseaza faringite, conjunctivite si afectiuni respiratorii acute.

INFERTILITATE. In marea familie a bolilor cu transmitere sexuala, infectia cu bacteria Chlamidia trachomatis este pe cat de raspandita pe atat de insuficient cunoscuta. Desi s-a crezut mult timp o infectie specifica femeilor, ultimele studii arata ca si barbatii sunt expusi. Aceasta infectie este totusi mai frecventa la femei, putand fi la originea sarcinilor extrauterine si chiar a infertilitatii.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul