x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bantuie pericolul unei pandemii

Bantuie pericolul unei pandemii

18 Oct 2005   •   00:00
SANATATEA FAMILIEI
Din 2003, suntem sub semnul unei posibile pandemii de gripa. Deoarece in fiecare an, virusul gripal uman inregistreaza mutatii frecvente si astfel o alta tulpina este in circulatie. De aceea, vaccinarea este eficienta numai un an, atat timp cat tulpina izolata se afla in circulatie. Aceasta tulpina provoaca gripa umana, o boala infectioasa grava, determinata de virusurile gripale A si B. Gripa se transmite, de obicei, prin picaturi raspandite in timpul stranutului si al tusei. Campania anuala de vaccinare impotriva virusului gripal uman are rolul de a limita raspandirea bolii. Strategiile de prevenire a gripei se axeaza pe vaccinarea grupurilor de persoane vulnerabile: copiii, batranii, bolnavii, personalul medical, persoane institutionalizate. Unele studii arata ca vaccinurile impotriva gripei confera o protectie intre 30 si 90%.

Aviara


Gripa aviara este o boala contagioasa a pasarilor domestice si salbatice, provocata de un virus de tip A al gripei. Boala se transmite rapid in efectivele de pasari, iar omul se poate imbolnavi prin contactul direct cu animalele afectate si secretiile acestora.

Virusul hibrid


Coabitarea virusurilor gripale umane cu cele aviare, in grupe de populatie care intra in contact cu efectivele de pasari, poate duce la o mutatie virala, in urma careia rezulta un virus hibrid, total nou, fata de care omul nu are imunitate. Numai dupa izolarea acestei noi tulpini se pot pune la punct vaccinuri specifice, care protejeaza impotriva acestei tulpini. Vaccinul antigripal uman poate impiedica o infectie concomitenta, intre un virus aviar si unul uman in aceeasi gazda, o modificare a virusului uman, in sensul dobandirii capacitatii de a trece de la om la om. Si porcii se pot contamina foarte usor. Acest aspect pune problema granitelor extrem de fragile intre arealul "salbaticelor" si arealul "domesticelor", intre care se plaseaza omul, pionul cel mai vulnerabil.

Armele contra gripei sunt medicamentele antivirale si vaccinul contra gripei umane. La ora actuala, un vaccin gripal aviar administrat omului este pe punctul de a fi definitivat, dupa testele clinice. Dar si in aceste conditii, OMS avertizeaza asupra pericolului unei crize a vaccinurilor, asupra iminentei si inevitabilei pandemii de gripa.

Circulatia


Directorul Centrului de Referinta OMS pentru gripa, dr. Viorel Alexandrescu, spune ca gripa este o boala foarte greu de tinut sub control, deoarece la ora actuala se inregistreaza o permanenta circulatie a persoanelor, migrarea pasarilor in toate directiile pe glob. Virusul aviar nu omoara intotdeauna pasarile salbatice. Acestea, in cautare de hrana, pentru impuiat, migreaza in zone cu conditii climatice mai generoase. La noi este vizata in special Delta Dunarii. Dar nu numai in tara noastra. Astfel, pasarile salbatice raspandesc virusul aviar, in primul rand, printre pasarile domestice.

Frecventa de trecere a virusului aviar la om este totusi redusa. Dovada: populatiile de pasari infectate sunt de sute de milioane, dar la om s-au confirmat 116 cazuri, cu peste 65 de decese. Totusi, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda planuri de actiune in caz de pandemie. Despre iminenta unei pandemii se vorbeste inca din 1997, o data cu focarul izolat in zona Kong, cu 20 de bolnavi si sase decese. Au mai fost depistate focare in 2003, in Olanda, in Germania si Belgia, cand au fost afectate aproximativ 200 de persoane si a fost inregistrata moartea unui barbat, un veterinar care a refuzat terapia antivirala recomandata de OMS. Bolnavii prezentau complicatii bronho-respiratorii si afectiuni oculare – conjuctivite, dar au fost tratati si vindecati. Pentru a limita extinderea pericolului au fost sacrificate 490 de milioane de pasari, din cauza subtipului de virus gripal aviar H7N7. Simptomele gripei aviare apar la doua-trei zile de la infectarea cu virus, ca si in gripa umana. Persoana este izolata nu la domiciliu, ci spitalizata in saloane speciale.

Vaccinul mult asteptat?


Cercetatorii americani incearca sa elaboreze un vaccin impotriva gripei aviare, mai eficient, care s-ar putea adapta mutatiilor virusului, a declarat unul dintre membrii echipei de cercetare, citat de AFP.

In plus, vaccinul va fi administrat cu ajutorul unui adenovirus care poate fi produs mai rapid in culturi de celule ale tesuturilor decat in ouale de gaina, actuala metoda de productie.

"Productia traditionala de vaccinuri, prin folosirea oualor, dureaza circa sase luni, in timp ce un vaccin pe baza culturilor celulare poate fi produs in cantitati mari, in doua luni", a explicat Suresh Mittal, specialist in virusologie la Universitatea Perdue, care conduce echipa de cercetatori.

El a apreciat ca va putea prezenta rezultatele cercetarii autoritatilor medicale, pana la sfarsitul lunii octombrie. Testele clinice ar putea incepe la scurt timp dupa aceea, dat fiind temerile ca o pandemie s-ar putea declansa oricand, daca virusul va suferi mutatii si se va transmite de la om la om.

Noul vaccin ar fi capabil sa se adapteze frecventelor mutatii ale virusurilor gripei, evitandu-se astfel perioada de asteptare de cateva luni, necesara pentru elaborarea unui nou vaccin, a explicat cercetatorul. "

Avantajele ar fi rapiditatea si un mai bun raspuns imunitar al organismului uman, care reactioneaza mai natural la un adenovirus", a mai spus el.

Adenovirusul inofensiv este modificat si transformat in purtator al unei gene care declanseaza in celulele corpului omenesc producerea unor proteine similare cu cele produse in cazul unei infectari cu virusul H5N1, a adaugat Mittal. In aceste conditii, sistemul imunitar reactioneaza eliberand anticorpi care ataca proteinele straine.

Chiar daca acest procedeu de elaborare a vaccinului este mult mai rapid, ar putea fi deja prea tarziu pentru contracararea unei eventuale pandemii, a avertizat Michael Osterholm, directorul Centrului de cercetare a bolilor infectioase, de pe langa Universitatea din Minnesota. "Problema este ca suntem deja in intarziere", a spus el, subliniind ca "nu exista suficiente unitati de productie in lume" capabile sa produca destule doze de vaccin pentru protejarea populatiei, in cazul in care virusul H5N1 ar suferi o mutatie si ar deveni foarte contagios.

SIMPTOMELE GRIPEI: Febra 39-40 de grade, dureri musculare accentuate, pacientul se simte ca si cum ar fi "batut", are dureri de cap, senzatie de durere a globilor oculari. Dupa doua-trei zile apare sindromul respirator manifestat prin tuse seaca, iritativa, curge nasul cu secretie apoasa si apoi se pot instala complicatii ale gripei: bronho-pneumonie severa, chiar mortala.

SFATUL MEDICULUI. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", reaminteste ca "apa si sapunul din belsug fac cat o suta de medici la un loc in prevenirea gripei". Asadar, principalele masuri: spalarea mainilor cat mai frecvent, evitarea spatiilor aglomerate si inchise si a statului in apropierea unei persoane care stranuta.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul gripă virusul gripei