x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bautura zeilor

Bautura zeilor

08 Feb 2006   •   00:00
BARUL CASEI
Cultura nipona pare uneori greu de inteles europenilor. Exista insa traditii care, desi sunt imposibil de aplicat la noi, incanta prin semnificatiile pe care le au.
De exemplu, bautura japoneza sake nu lipseste de la ceremonialul de casatorie. Mirele si mireasa beau cate trei inghitituri din trei cesti umplute cu "vin de orez". Apoi si parintii tinerilor sunt serviti cu sake. Astfel, intre cele doua familii se formeaza o legatura de rudenie. De asemenea, niponii beau sake atunci cand se muta in casa noua. Ei cred ca astfel vor fi paziti de rele, pentru ca sake este considerata o bautura divina. Insa cea mai cunoscuta poveste legata de aceasta bautura ramane cea a soldatilor kamikaze, din timpul celui de-al doilea razboi mondial, care dadeau peste cap o dusca de sake inainte de a urca in avion. In anii de razboi, consumul de vin japonez a crescut mult, de aceea, pentru a face fata cererii, japonezii au schimbat reteta de baza, adaugand alcool si arome.

TRADITIE. In prezent, sake-ul cu adaosuri este considerat o bautura de proasta calitate, fiind apreciat doar cel ce se prepara dupa reteta veche de mai bine de 1.500 de ani. Pe vremuri, pescarii erau cei care stiau secretele prepararii sake-ului. Pe timp de iarna, ramanand fara ocupatie, ei fermentau orez pentru "vin". Din 12.000 de varietati de orez, doar din 46 se prepara sake. Bautura se serveste, rece sau calda, in canute de ceramica numite tokkuri. Ceremonialul presupune cunoasterea catorva reguli. Astfel, cupa se tine in mana atunci cand se toarna sake. Ceasca plina este lasata pe masa doar atunci cand nu mai vrei sa fii servit. Daca insa lasi pe masa prima "portie", vei ofensa gazda. Preparatele pe baza de peste, fructe de mare sau legume se potrivesc cu aceasta bautura complexa. Degustarea sake-ului se aseamana mult cu cea a vinului. Mai intai se apreciaza culoarea, apoi mirosul si, la sfarsit, gustul. Taria alcoolica a vinului de orez este intre 12-19 grade. Avand un gust neutru si echilibrat, se preteaza ca bautura de baza in unele cocteiluri.

BONSAI

  • INGREDIENTE: 25 ml sake, 25 ml whisky. un albus, o lingurita cu zahar, gheata, sifon
  • PREPARARE: Se amesteca in shaker sake, whisky, albusul si zaharul. Intr-un pahar inalt puneti cateva cuburi de gheata, apoi adaugati amestecul din shaker si umpleti paharul cu sifon. Se orneaza cu o felie de lamaie.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul bautura sake