x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bogatanii dau si altora

Bogatanii dau si altora

de Ana Ilie    |    03 Aug 2005   •   00:00
Bogatanii dau si altora

Odata create averile fabuloase in urma privatizarii nebune a anilor ’90 in Europa de Est si Rusia, era firesc sa apara persoane interesate sa inmulteasca acesti bani prin plasamente legale. Noii imbogatiti contribuie masiv la dezvoltarea pietei serviciilor de management de afaceri.

Bucurie mare printre prestatorii de servicii de management de afaceri din Europa de Est. O data cu cresterea constanta a numarului de persoane bogate in regiunea est-europeana si mai ales in Rusia, piata serviciilor de management de afaceri din Europa de Est a inceput sa se dezvolte intr-un ritm sustinut. Potrivit unui studiu realizat de firma britanica de consultanta Scorpio Partnership, citat de Reuters, multimilionarii rusi controleaza active sub forma de lichiditati de aproximativ 300-350 de miliarde de dolari, in comparatie cu 73 de miliarde de dolari in Polonia, 38 de miliarde de dolari in Republica Ceha si 35 de miliarde de dolari in Ungaria. In timp ce numarul persoanelor cu stare materiala foarte buna este in crestere, in cele patru state, procentul pe care il reprezinta acestia in randul populatiei este inca scazut.

POTENTIAL DE CRESTERE. "Pe baza numarului scazut al potentialilor clienti, in prezent, majoritatea bancilor private internationale se asteapta la cresterea viitoare a potentialului pietei", sustine Ted Wilson, consultant la firma Scorpio. Potrivit lui Wilson, firmele trebuie sa faca initial investitii considerabile pentru a atrage aceste noi active. Se constata ca acest fenomen are loc intr-o masura mai mare sau mai mica pe toate cele patru piete unde a fost efectuat studiul. "Averile se afla predominant in mainile intreprinzatorilor tineri si ale profesionistilor proaspat imbogatiti, care locuiesc in centre majore din regiune", potrivit managerului Sebastian Dovey, de la Scorpio. Dovey considera ca acesti oameni de afaceri noi constituie principalul motor de crestere.

CU OCHII PE AVUTI. Managerii de averi sunt cu ochii pe active detinute atat in afara, cat si in interiorul Europei de Est, insa specialistii cred ca oportunitatile de pe pietele locale sunt mai mici fata de cele oferite de plasamentele externe. In Polonia, Republica Ceha si Ungaria, majoritatea bogatasilor detin active cuprinse intre 1 milion si 5 milioane de dolari. In aceste tari, firmele locale de management se adreseaza celor care poseda averi de pana la un milion de dolari pentru a-si construi o baza de clienti cu un potential ridicat de dezvoltare. Rusia are un numar substantial mai mare de bogati, care variaza ca "greutate" de la simpli milionari la miliardari.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul