x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bomba lacrimogena

Bomba lacrimogena

12 Apr 2005   •   00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • DICTIONAR GASTRONOMIC
  • Dragii mei, de curand am descoperit ca nu e chiar asa de rau sa gatesti. Mai ales atunci cand ai in jurul tau cativa admiratori constanti. Si unde mai pui ca nu intotdeauna sunt chiar atat de flamanzi, incat sa manance tot ce le pica sub ochi. Ar trebui sa fiu mandra, nu-i asa? Vreti sa va destainui secretul meu? Folosesc cat mai multa ceapa rosie. Este mult mai dulce decat cea obisnuita si nici nu ma trec toate lacrimile atunci cand o toc.

    CAUZA. V-ati intrebat totusi de ce trebuie sa plangem atunci cand folosim ceapa? Ei bine, atunci cand taiem o feliuta de ceapa, unele dintre substantele continute se combina, formand acid sulfuric. Acesta este extrem de volatil si irita ochii. Nervul optic este deosebit de sensibil si semnalizeaza creierului. Acesta comanda glandei lacrimare sa intre in activitate pentru a diminua iritarea. Evitati (va spun din proprie experienta) sa va stergeti la ochi cu mana care a tinut ceapa, chiar daca nu aveti la indemana servetele. Veti plange si mai amarnic.

    REMEDIU. Ce poti sa faci ca sa nu mai lacrimezi? Cel mai simplu: stai cu capul cat mai departe de "bomba lacrimogena". O alta varianta ar fi sa cureti ceapa si s-o pui in frigider. O vei taia de-abia dupa ce s-a racit bine de tot. Cei care stiu sa inoate si sunt in stare sa distinga destul de clar obiectele de pe fundul apei, ar putea incerca sa taie ceapa intr-un vas cu apa. Pe cei mai neindemanatici ii rog sa se abtina de la asa o vitejie. Altii, mai inventivi, spun ca cea mai buna solutie ar fi ca, in tot timpul cat te ocupi de ceapa, sa tii in gura o bucata de lamaie, de paine sau un cub de zahar. Totul este sa nu inghiti din greseala "remediul".

    BORS DE CARTOFI
  • INGREDIENTE: 600 gr cartofi, 100 gr ceapa, 100 gr morcovi, doua legaturi de patrunjel, o legatura de leustean, o telina potrivita, un litru de bors, ulei, mirodenii.
  • PREPARARE:
  • Se toaca ceapa marunt, iar morcovii si telina se dau pe razatoare. Se incinge uleiul si se calesc legumele si zarzavatul. Se stinge cu apa, se condimenteaza si se adauga cartofii curatati si taiati cubulete. De-abia atunci cand cartofii au fiert se adauga borsul (clocotit separat). La sfarsit se presara patrunjelul si leusteanul tocate.
    CIUPERCI CU CEAPA
  • INGREDIENTE: un kg de ciuperci, 200 gr ceapa, o legatura de patrunjel sau marar, 100 gr margarina, condimente.
  • PREPARARE: Ciupercile se curata, se spala si se taie feliute. Dupa ce au fost oparite, se scurg de apa. Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in margarina fierbinte. Se adauga si ciupercile si se calesc pana cand devin moi. Optional se poate adauga si o lingurita cu bulion. Se condimenteaza, si abia spre sfarsit se adauga verdeata tocata.
  • OBLETE peste mic de culoare alba-argintie care traieste in apele dulci

    Ol vas de lut de forma cilindrica, mai stramt la mijloc, in care se pune de obicei lapte la prins, dar poate fi folosit uneori si la prepararea mancarii

    Oranjada bautura racoritoare preparata din suc de portocale, zahar si apa minerala sau sifon

    Oratanie pasare de curte (gaina, rata, curca, gasca)

    Osanza grasime de porc din regiunea abdominala folosita la prepararea unor aluaturi dulci

    Orz planta erbacee din familia gramineelor, cu paiul lung si cu spicul format din mai multe randuri de boabe, folosita pentru prepararea arpacasului
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul ceapa