x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bona pentru caini

Bona pentru caini

de Maria Toader    |    04 Aug 2005   •   00:00
Bona pentru caini

Amenzi pentru lipsa ochelarilor de vedere de rezerva, pentru faptul ca ti-ai uitat geaca fosforescenta acasa si, mai ales, pentru ca nu ai angajat pe nimeni sa-ti supravegheze animalele de companie cand te afli in trafic. Cu astfel de mustrari te poti alege pe drumurile din Italia sau Spania.

Sistemele rutiere din statele europene se bazeaza pe reguli rigide. Unele dintre ele starnesc insa mai degraba amuzamentul strainilor veniti aici sa isi petreaca concediul. Turistii sunt uimiti de "ciudateniile locale" si se multumesc sa remarce ca ele fac pana la urma deliciul unei vacante pe meleaguri straine. In tari precum Spania sau Italia, turistii trebuie sa fie cu ochii in patru, mai ales cand se avanta in regiunile de coasta, caci latinii nu dau prioritate altor automobile, chiar daca acestea au numere straine. Partea comica a unui voiaj la spanioli este ca poti sa primesti numeroase amenzi fara macar sa fi depasit viteza maxima. Politia amendeaza, de exemplu, pe orice sofer care are probleme de vedere si nu poarta la el o a doua pereche de ochelari de rezerva. De altfel, daca mai ai si ghinionul sa ramai fara benzina sau in pana pe o autostrada si, mai ales, daca ai uitat sa-ti iei la tine o geaca fosforescenta care, in mod obligatoriu, trebuie imbracata in astfel de circumstante, vei avea mari probleme. Politia spaniola nu va sta pe ganduri si, fara cea mai mica ezitare, te va amenda. Atentie totusi la "comentarii" in astfel de momente, pentru ca spaniolii vor fi foarte incantati sa te lase fara permis.

PAZA LA CAINI. Sofatul pe drumurile din Italia este o cu totul alta poveste, deoarece sistemul lor rutier este organizat diferit fata de cel spaniol. Singurul punct comun al regulilor rutiere ale celor doua state este doar viteza maxima de 130 km pe ora. O diferenta poate fi sesizata, de exemplu, la nivelul alcoolemiei, care este mult mai permisiv la italieni.

Totusi, si unele reguli de circulatie din Italia pot fi destul de haioase. Cea mai amuzanta dintre ele se refera la animalele de companie. Daca soferul transporta in automobil mai multi caini, el trebuie sa se ingrijeasca pentru ca acestia sa aiba un paznic, mai bine zis, o bona, caci in caz contrar este aspru amendat.

Alte norme rutiere specifice Italiei subliniaza folosirea obligatorie pe tot parcursul drumurilor preorasenesti numai a fazei lungi pentru semnalizare. Turistii trebuie, de altfel, sa acorde o atentie sporita si marilor autostrazi, pentru ca Politia italiana le monitorizeaza cu strictete si de cele mai multe ori amplaseaza o puzderie de radare pe parcursul acestora, cu scopul de a-i prinde si amenda cat mai repede pe vitezomani.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul