x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bucatarie in stil country

Bucatarie in stil country

15 Feb 2006   •   00:00
JOCURILE OLIMPICE - STATELE UNITE ALE AMERICII
Dupa ce in 1932 Statele Unite au fost gazda celei de-a III-a editii a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Lake Placid, eveniment pentru care presedintele Comitetului organizator, Godfrey Dewey, a donat un teren apartinand familiei sale pentru construirea unei partii de bob, in 1980 a venit din nou randul localitatii Lake Placid sa fie gazda Jocurilor Olimpice de iarna.

MENIU-GIGANT. Datorita numarului mare de participanti, alimentatia a devenit una dintre actiunile deosebite din cadrul evenimentului. Peste 7.000 de persoane treceau zilnic pragul restaurantelor, ceea ce a dus la consumarea a 14 tone de produse, 2.000 litri de bauturi calde si supe, 8 tone de banane, 9 tone de paste fainoase, 6 tone de cafea, 23 tone de carne, 8 tone de slanina, 196.000 de cutii cu cereale si 280.000 de cutii cu biscuiti, preparatele fiind servite de 200 de chelneri care au lucrat 24 de ore din 24.

Comitetul de Organizare a incredintat prepararea acestui meniu gigant, conceput pentru a satisface gusturile cele mai diverse si exigentele nutritionale cele mai precise, intreprinderii particulare Aramark, cea care s-a ocupat de asigurarea meniului si la Jocurile Olimpice din 1968, de la Mexico City, si la cele din 1976, de la Montreal.

Jocurile de la Lake Placid au reprezentat o veritabila provocare pentru cei care s-au ocupat cu livrarea produselor alimentare catre restaurante. In fiecare zi trebuia transportate 14 tone de produse alimentare intr-o zona montana, in care traficul se desfasura extrem de lent. Toate astea au necesitat o programare riguroasa, astfel incat o retea de camioane echipate cu statii radio a functionat 21 de ore pe zi, defectiunile fiind aproape inexistente.

LAKE PLACID 1932
Editia
a III-a
Nr. participanti
307
Tari participante
17
Sportivi romani 4

LAKE PLACID 1980
Editia
a XIII-a
Nr. participanti
1.072
Tari participante
37
Sportivi romani
35
Editia a VIII-a a Jocurilor Olimpice de Iarna, din 1960, de la Squaw Valley, din California, a fost cea in care s-a construit cel dintai sat olimpic devenit de-a lungul timpului parte integranta a decorului Jocurilor Olimpice de Iarna.

Bucatariile si restaurantele erau situate in incinta satului, astfel incat sa favorizeze contactele dintre sportivii si oficialii din lumea intreaga. Sala de mese putea gazdui pana la 900 de persoane, decorul fiind agrementat cu seminee in piatra si cu drapelele tuturor tarilor participante. S-a construit si o scena pe care diversi artisti, printre care si Danny Key, una dintre legendele Hollywoodului, au sustinut spectacole.

PE GUSTUL TUTUROR. Pentru prepararea mancarurilor a fost angajat un eminent bucatar-sef, cu o experienta de 50 de ani, care a alcatuit o echipa internationala, astfel incat in meniu sa figureze cel putin un fel de mancare tipic pentru fiecare tara. Dintre modalitatile de preparare a fost eliminata aproape in intregime prajirea alimentelor, fiind preferate gratarul, cuptorul cu microunde sau fierberea. In loc de cartofi proaspeti, la masa a fost servit piureul instant. La Squaw Valley, pentru prima data a fost afisat in camerele sportivilor meniul, ceea ce le-a permis rusilor sa ceara includerea borsului in lista de preparate. Suedezii si finlandezii, care venisera cu paine neagra de acasa, au descoperit numeroase varietati americane ce le-au satisfacut exigentele. In schimb, delegatia de hochei a Japoniei a solicitat si a obtinut o masa orientala pe zi. Datorita Comitetului de Organizare a intrecerilor, la Jocurile din 1960 mancarea a fost excelenta, singurele reclamatii venind din partea antrenorilor care au estimat ca sportivii se vor ingrasa, neputand rezista tentatiilor. (Emanuel Fantaneanu)

SQUAW VALLEY 1960
Editia
a VIII-a
Nr. participanti
648
Tari participante
30
Sportivi romani
-

Vedere de ansamblu asupra Satului Olimpic de la Jocurile de Iarna de la Salt Lake City din anul 2002

Pe timpul Jocurilor Olimpice de Iarna de la Salt Lake City din 2002, organizatorii au pus la dispozitia vizitatorilor chioscuri speciale unde s-au comercializat diverse mancaruri cu specific american, in special produse fast-food si bauturi. La unele dintre acestea s-a servit si bere, insa aceste locatii au fost atent supravegheate. Fumatorii au avut de suferit, pentru ca nu a fost amenajat nici un spatiu destinat acestei activitati in incinta Complexului Olimpic. Acesta a fost singurul inconvenient, pentru ca, pe langa spatiile destinate desfasurarii probelor de concurs, au fost amplasate centre medicale mobile, birouri de obiecte pierdute, spatii destinate odihnei vizitatorilor. Pentru ca temperaturile au fost foarte scazute, organizatorii, impreuna cu armata si 400 de voluntari, au oferit participantilor lichide, pentru a evita deshidratarea. (Cristina Catana)

SALT LAKE CITY 2002
Editia
a XIX-a
Nr. participanti
2.399
Tari participante
77
Sportivi romani
20

SUPA CREMA DE CASTRAVETI

Squaw Valley 1960
  • Ingrediente: doi castraveti, o jumatate de ardei iute rosu, 12 masline negre, 500 g branza dulce, 50 g smantana, 200 ml lapte, o ceapa esalota, un catel de usturoi, o lingurita cu patrunjel, menta si ceapa verde uscate si macinate, o lingurita cu chimen, boia, 4 frunze de menta, sare, piper.
  • Preparare: Se taie castravetele bastonase pe lungime, se presara cu putina sare si se lasa la scurs. Ceapa si usturoiul se taie, iar branza se amesteca impreuna cu smantana. Intr-un vas se pun la fiert ceapa, usturoiul, se adauga laptele, apoi chimenul, boiaua, ierburile tocate, iar catre sfarsit se adauga castravetele crud. Se condimenteaza, se acopera si se lasa la rece timp de doua ore. Se serveste in farfurii de supa, decorate cu ardei iute, patrunjel si boia. Se poate decora si cu masline negre.

    CHEESEBURGER CLASIC

    Salt Lake City 2002
  • Ingrediente: 400 g carne de vita pentru friptura tocata, patru felii de branza Cedar, doua rosii taiate in rondele, patru foi de salata, o ceapa rosie taiata julien, sare si piper, 10 g unt, patru chifle pentru hamburger, ketchup.
  • Preparare: Carnea tocata se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Cu mainile se modeleaza patru hamburgeri de forma rotunda si se frig pe grill cate doua minute pe fiecare parte. Chiflele se taie in doua, pe lat (nu pana la capat) si se asaza cu partea din interior pe grill, pana se aureste putin painea. Pe jumatatea deschizaturii chiflei se asaza un hamburger, apoi o felie de branza, iar deasupra se pun felii de rosii, o frunza de salata verde si ceapa. Se adauga ketchup dupa gust.

    VITA IN STIL AMERICAN

    Lake Placid 1980
  • Ingrediente: 4 gaturi de vita, o lamaie, 100 g slanina, doi morcovi feliati, doua rosii, o legatura ceapa verde, 250 g ciuperci, piper de cayenne macinat, sare.
  • Preparare: Se taie in bucati gaturile de vita si se pun la fiert in apa cu lamaie, sa se albeasca. Pe fundul unei cratite, se asaza slanina taiata in felii subtiri, morcovii si rosiile taiate cuburi si ceapa verde tocata. Deasupra se asaza carnea si se toarna si apa cu lamaie in care a fiert. Se pune totul la fiert si dupa ceva timp se adauga ciupercile. Cand e gata, se asaza pe un platou incalzit dinainte si pudrat cu piper de cayenne.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul tone olimpice ceapa lake