x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bucătăriile deschise sunt asortate camerei de zi

Bucătăriile deschise sunt asortate camerei de zi

de Adela Parvu    |    15 Ian 2009   •   00:00

Tot mai mulţi oameni consideră spaţiul destinat bucătăriei ca o prelungire a camerei de zi. Astfel, bucătăria devine o încăpere la vedere în cea mai importantă zonă a casei, respectiv cea diurnă, acolo unde familia se reuneşte împreună şi unde sunt primiţi invitaţii.



Dar nu numai faptul că în reamenajările de la bloc delimitarea dintre bucătărie şi living dispare, câştigându-se mai mult spaţiu, ci şi noile planuri ale caselor din prefabricate sau care se construiesc în sistem modular propun coexistenţa bucătăriei în prelungirea camerei de zi.

INFLUENŢA STILULUI DE VIAŢĂ
Tendinţa este din ce în ce mai pregnantă şi ea este rezultatul stilului actual de viaţă. Într-un spaţiu amplu, generos şi sub aspectul iluminatului natural, familia poate comunica mai bine, mai uşor, o necesitate acută, mai ales că în ziua de azi perioada în care toţi membrii familiei se văd simultan este mult mai scurtă, de regulă la sfârşitul zilei şi în week-end-uri. Este mai practic ca, în timp ce gătesc şi trebăluiesc la bucătărie, părinţii să poată supraveghea copii care se joacă în camera de zi, cu atât mai mult cu cât cei mici mereu vor să fie în prezenţi alături de părinţii lor. Deci bucătăriile deschise nu sunt doar un moft, ci o nouă modalitate de petrecere plăcută a timpului în familie, având şi avantaje de ordin ambiental, respectiv un spaţiu mai generos şi lumină naturală mai multă.

ESTETICA FUNCŢIONALĂ
Având în vedere tendinţa de a concepe bucătăriile deschise către camerele de zi, producătorii de mobilă şi electrocasnice se văd puşi în faţa unor noi provocări.
Ei trebuie să vină în întâmpinarea clienţilor cu oferte care să facă faţă noilor cereri, pentru că într-un spaţiu mare, unde există mai multe zone funcţionale, totul trebuie să fie unitar ca şi compoziţie şi frumos sub aspectul cromaticii şi al formelor.  

Pe de altă parte, în bucătăriile actuale, confortul înseamnă aparatură modernă cu funcţii care să înlesnească activităţile specifice. Sunt două criterii importante pe care o bucătărie destinată unui spaţiu deschis trebuie neapărat să le împlinească: să fie frumoase şi să fie funcţionale, aşa că nu e deloc întâmplător faptul că expresia "estetică funcţională" este din ce în ce mai utilizată.

ASORTAREA CU LIVINGUL
Dar de unde se porneşte în amenajarea bucătăriei atunci când aceasta este deschisă către camera de zi? Cum se realizează o armonizare a ambientului? Pentru că livingul este o încăpere mai formală, respectiv una de reprezentare a familiei, de socializare şi de primire a musafirilor, el este de regulă cel mai elegant spaţiu din casă.

Ca atare, bucătăria care se află în prelungirea lui preia câteva caracteristici ale obiectelor şi finisajelor specifice. Noile finisaje pentru pereţi, pardoseli şi mobilă destinate bucătăriilor devin apropiate celor pentru camerele de zi. Spre exemplu, piesele ceramice cu rosturi clar conturate sunt înlocuite de placări cu sticlă termorezistentă sau lemn tratat, iar dacă se face apel la faianţă, aceasta are forme, culori, texturi atipice. Pardoseala este o continuare a celei din living, graţie noilor tipuri de materiale rezistente la cele mai diferite condiţii de umiditate şi agresivitate chimică sau termică. Mobila capătă o imagine mai ordonată, fără artificii de genul vitrinelor, vitraliilor sau al mânerelor complicate.

Suprafeţele dulapurilor capătă luciu elegant ori sunt mate pentru a nu ieşi în evidenţă. Hotele devin adevărate sculpturi, chiuvetele şi plitele perfect încastrate în fronturile din ce în ce mai masive şi din materiale preţioase, iar frigiderele sunt mascate în ansamblul mobilierului. Deci mai multă discreţie în bucătăriile deschise către living sau o prelungire a ambientului prin folosirea unor finisaje unitare atât pentru pereţi, pardoseală, cât şi pentru mobilier.

×