x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Bucate ca la romani

Bucate ca la romani

19 Oct 2005   •   00:00

CAIET DE RETETE
In Bucovina, Banat sau Ardeal, traditia si 〞bunul gust" sunt la ele acasa
CAIET DE RETETE
In Bucovina, Banat sau Ardeal, traditia si "bunul gust" sunt la ele acasa

VARIAS
Ciorba banateana si zama cu carnati te vor incanta de fiecare data cand vei poposi in Banat. Sunt doua mancaruri pe care orice gospodina le gateste cu mare placere.

CIORBA BANATEANA

  • INGREDIENTE: un pui sau un kg carne vitel sau miel, un morcov, doua radacini de patrunjel, o ceapa, piper boabe, boia de ardei dulce, doua linguri cu orez, doua galbenusuri, doua linguri cu smantana, zeama de lamaie, sare, patrunjel verde, ulei, o lingura cu faina.
  • PREPARARE: Se pune carnea la fiert in doi litri de apa, se aduna spuma si se adauga morcovul, patrunjelul, piperul si sarea. Se pune si orezul. Se face separat un rantas dintr-o lingura cu ulei si o lingura cu faina. Cand rantasul este rumen, se pune ceapa taiata marunt, se adauga putina boia de ardei, supa sau apa. Se amesteca bine, apoi se toarna in oala cu ciorba si se lasa sa mai fiarba putin. La sfarsit, se drege cu galbenusurile si smantana. Se pot adauga zeama de lamaie si patrunjelul verde tocat.

    ZAMA CU CARNATI

  • INGREDIENTE: o ceapa, un morcov, o radacina de patrunjel, 3-4 cartofi mari, doi carnati afumati, o cana cu iaurt.
  • PREPARARE: Se aleg cativa cartofi frumosi, care, dupa ce au fost curatati si spalati, se pun la fiert intr-un vas cu apa rece. Cand sunt gata, zeama in care au fiert se strecoara, iar cartofii se scot cu spumiera, se pun intr-un castron de inox si se preseaza cu o lingura de lemn. Cartofii se folosesc drept garnitura, iar zeama se pune din nou la fiert. Cand clocoteste, se adauga zarzavatul taiat marunt si carnatii curatati de membrana si taiati feliute. Preparatul se mai fierbe un timp si se serveste acrit cu iaurt.
  • CIOCANESTI
    Tochitura bucovineana si placintele poale-n brau sunt doua mancaruri specifice zonei. Daca popositi prin aceste locuri nu ezitati sa le incercati. Merita!

    TOCHITURA BUCOVINEANA

  • INGREDIENTE: 400 g pulpa de porc, 200 g costita, patru carnati afumati de porc, un ou, branza de burduf.
  • PREPARARE: Pulpa, costita si carnatii se taie in bucatele, se sareaza, apoi se pun intr-un tuci cu untura incinsa. Cand s-au inmuiat indeajuns se stropesc cu vin si se lasa la rumenit. Separat se pregateste mamaliguta pripita, peste care se asaza carnea fripta, oul prajit si branza de burduf.

    POALE-N BRAU CA-N BUCOVINA

  • INGREDIENTE: 500 g faina, 4 galbenusuri, 100 g smantana, 60 g drojdie, o lingurita cu sare, 300 ml lapte, 100 g zahar, o lingurita cu coaja de lamaie, 2- 3 pachetele zahar vanilinat, 100 g untura; umplutura: 250 g branza de vaci, doua galbenusuri, 60 g smantana, 50 g zahar, 30 g gris.
  • PREPARARE: Se dizolva drojdia in laptele caldut. Se adauga putina faina si se lasa sa creasca. Se freaca spuma doua galbenusuri cu zaharul si sarea. Se adauga maiaua, coaja de lamaie, vanilia si faina si se amesteca. Se framanta aluatul si se adauga, putin cate putin, untura calduta. Se lasa la crescut o ora, dupa care se intinde o foaie. Branza de vaci se amesteca bine cu galbenusurile, grisul, smantana si zaharul. Aluatul se taie in patrate care se umplu. Placintele se ung cu un galbenus batut, se presara cu zahar si se coc la foc potrivit.
  • BRAN
    Mielul si branza sunt "bucatele casei", la Bran. Poate de aceea gospodinele de aici nu ezita sa le foloseasca in combinatii pe care nu le intalnim in alte parti si a caror savoare incanta.

    DROB DE MIEL CU BRANZA

    Ai nevoie de un kilogram de maruntaie de miel (ficat, inima, plamani, rinichi, splina), 200 g de ceapa uscata si doua legaturi zdravene de ceapa verde, 100 ml de ulei, 3 oua, sare si piper dupa gust, 50 g unt si prapurul de la un miel, 100 g de branza de burduf. Prapurul si maruntaiele se spala in cateva ape. Maruntaiele se pun in apa clocotita si se fierb o jumatate de ora, dupa care se scot, se lasa sa se racoreasca si se toaca marunt cu cutitul. Ceapa verde si ceapa uscata se toaca, iar jumatate din cantitate se prajeste in ulei. Se adauga maruntaiele tocate, dupa care se ia de pe foc si se scurge totul foarte bine si se lasa sa se racoreasca. Ouale se bat cu sare si piper si se toarna deasupra. Se adauga si restul de ceapa si se amesteca foarte bine. Se ia o forma rotunda, se unge cu unt, se intinde in ea prapurul si se tapeteaza cu branza de burduf, in strat subtire. Se pune pe patul de branza umplutura de drob, se ridica prapurul deasupra si se da la cuptor la foc mic, sa se rumeneasca.

    CONOPIDA GRATINATA, CA LA BRAN


    Un kilogram de conopida se pune la fiert. Intre timp se pregateste un sos alb din: 500 ml lapte, 100 g de faina, 100 g de unt, 30 g de sare. Din cantitatea de unt se topesc doua treimi intr-o cratita, se adauga faina si se caleste fara a se rumeni, dupa care se stinge cu laptele fierbinte. Se fierbe la foc domol un sfert de ora, apoi se strecoara. Deasupra sosului se asaza restul de unt taiat in felii fine, care se inmoaie si patrund usor in sos. Conopida fiarta se raceste, se pune intr-o tava, se amesteca sosul alb cu 200 g smantana, se pune deasupra si se da la cuptor. Ardeii se umplu foarte bine cu branza de burduf. Se taie in felii groase de un deget si se decoreaza cu verdeata. Se scoate conopida gratinata din cuptor si se asaza pe un platou, alaturi de feliile de ardei.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul brănză ceapa făină