x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucatele vinului

0
22 Iun 2005 - 00:00
Te asezi la masa si hotarasti ce vei manca. Este o alegere relativ simpla, tine de starea de spirit, de sanatate, de multe alte lucruri.
Dar mai trebuie sa ne decidem si asupra bauturii, care, pana la urma, intregeste gustul mancarii, salveaza un preparat mai putin reusit, isi are rostul lui in toata economia unei mese.

Dar trebuie sa fim atenti la toate detaliile, incepand de la modul cum il punem in pahar pana la felul in care il inghitim. Grabiti fiind, de foarte multe ori uitam ca vinul trebuie baut cu solemnitate, pentru ca intr-o sticla sta inchisa, poate, istoria unui neam.

RESPECT. Daca se poate sa mancam fara sa bem vin, reciproca nu mai poate fi valabila. Nu ar mai avea aceeasi savoare, aceeasi putere ca atunci cand se afla in compania unui fel de mancare sofisticat sau nu. Pentru ca o friptura facuta pe gratar are nevoie de un vin care sa ii domoleasca forta, la fel cum pestele are nevoie de un vin care sa ii dea curaj.

Noi insine, mai gurmanzi sau mai silfici, avem nevoie de un pahar de vin, care sa ne faca sa uitam pentru o clipa ca suntem oameni obisnuiti si sa transformam o masa obisnuita intr-una regala. Si asta doar cu un pahar de vin.

PLACINTA CU SMANTANA


  • INGREDIENTE: un kg smantana, un plic zahar vanilinat, 6 galbenusuri (un ou pentru uns), 600 g aluat de cozonac (se intinde o foaie de grosimea unui deget pe dimensiunea tavii), 200 g zahar, stafide, 100 g faina, sare.
  • PREPARARE: Se ia o parte din aluat si se intinde o foaie subtire care se asaza pe fundul tavii. Din aluatul ramas se impletesc franghioare subtiri, se ung cu ou si se tapeteaza peretii laterali ai tavii. Se lasa sa creasca. Separat, se amesteca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilinat, se adauga faina, smantana si sarea. Se toarna amestecul in tava. Se unge cu ou si se presara cu stafide. Se da la foc mic.

    VIN: Kagor

    PUI CU CIUPERCI STROPIT CU VIN


  • INGREDIENTE: un pui, doua linguri ulei, 150 g ciuperci, patrunjel, vin alb.
  • PREPARARE: Se pun bucatile de pui in ulei cu putina apa si se lasa sa fiarba inabusit. Ciupercile se taie felii si, impreuna cu ceapa, se inabusa separat in putina margarina. Se amesteca bucatile de pui cu ciupercile, dupa care se adauga vinul cu putina apa. Se da la cuptor pana ce scade, apoi se scot si se servesc reci.

    VIN: Feteasca Alba

    ESCALOP VOIEVODAL


  • INGREDIENTE: 500 g muschiulet de vita, 250 g ciuperci, 250 g cascaval, o lingura rasa cu faina, 250 g rosii, sare, piper.
  • PREPARARE: Carnea se taie felii, se bate cu ciocanul de snitele, se pudreaza cu faina si se prajeste in ulei fierbinte. Ciupercile se spala, se taie felii si se pun la calit. Cand sunt gata, se pun in castron, se pudreaza cu piper, sare si verdeata tocata marunt. Pe fiecare felie de escalop se pune cate o lingura din compozitie, se pune deasupra cate o felie de cascaval, in mijlocul careia se asaza o bucata de rosie curatata de pielita. Se da la cuptor si se serveste cu garnitura de sos tomat.

    VIN: Feteasca Neagra

    CORNULETE CU GEM


  • INGREDIENTE: 300 g faina, 200 g unt, 100 g zahar, o lamaie, un varf de cutit de bicarbonat, 100 g miez de nuca, 200 g gem de fructe, zahar pudra.
  • PREPARARE: Se freaca untul cu zaharul. Se adauga coaja de lamaie rasa, faina si bicarbonatul si se amesteca bine. Din aluatul framantat se iau bucati care se intind. Fiecare foaie obtinuta se taie in patrate. Separat, se freaca gemul cu miezul de nuca macinat si coaja de lamaie. Cu aceasta crema se umplu patratelele si se formeaza cornuletele. Acestea se pun intr-o tava unsa cu unt si se introduc in cuptor la foc potrivit. Cand sunt gata, se scot si se tavalesc prin zahar pudra.

    VIN: Busuioaca de Bohotin

    RULOURI DE MUSCHI DE PORC


  • INGREDIENTE: 600 g carne (muschi sau pulpa de porc), 150 g sunca, 100 g orez, 100 g untura, doua oua, patrunjel verde, piper. Pentru sos: 50 g unt, 50 g faina, 100 g smantana.
  • PREPARARE: Carnea se taie in felii, care se bat si se sareaza. Intre timp, se taie sunca in cubulete mici si se pune la prajit intr-o cratita cu untura. Dupa ce s-a prajit putin, se adauga orezul ales, amestecandu-se de la inceput fara intrerupere. Apoi se stinge cu 300 ml de apa sau supa de oase, se potriveste de sare, se acopera cu un capac si se lasa pe foc domol. Se rastoarna totul intr-un vas, se lasa sa se raceasca si se adauga ouale, patrunjelul verde taiat marunt, piperul si se amesteca bine. Cu aceasta compozitie se umplu feliile de carne apoi se ruleaza si se prind cu scobitori sau se leaga cu ata. Rulourile pregatite se asaza intr-o tava unsa cu untura si se introduc in cuptor. Se servesc cu garnitura de cartofi sau de orez sau cu soteuri de legume.

    VIN: Babeasca Neagra

    PLACINTA CU VARZA


  • INGREDIENTE: Aluat: 500 g faina, 3-4 linguri de margarina topita, un praf de sare, o cana cu apa calduta.
  • UMPLUTURA: o varza, piper, sare, doua oua.
  • PREPARARE: Se pregateste un aluat din faina, margarina topita, sarea si apa calduta. Se framanta bine. Din aluatul obtinut se intind doua foi. O foaie se asaza in tava unsa cu grasime si tapetata cu faina, iar peste ea se pune urmatoarea compozitie: o varza tocata fideluta, un praf de sare, doua oua si piper dupa gust. Cea de-a doua foaie se asaza peste umplutura. Se introduce tava in cuptorul incins, iar dupa ce s-a rumenit se scoate si se taie in patrate. Se poate servi dupa preferinta, calda sau rece.

    VIN: Francusa
  • SFATURI
    APERITIVELE. Pentru antreuri sau aperitive, este foarte potrivit un pahar cu vin alb, sec sau demisec sau, pentru cei mai indrazneti, un roze.

    CARNE ALBA. Vinul rosu buchetos, usor, sau un vin alb, sec, de culoarea aurului este recomandat atunci cand servim carne alba - miel, porc - sau de pasare.

    CARNEA ROSIE. Pentru carnea de ovina, de bovina sau de vanat se pot consuma vinuri rosii de marca, pline, generoase si puternice. De retinut ca pentru vanatul cu pene se vor bea vinuri elegante si delicate.
    Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   sare,   făină,   taie

    Serviciul de email marketing furnizat de