Preparate din carne
CALTABOS
|
|
INGREDIENTE:
un ficat
,un rinichi
,300 g ceapa
,100 g orez
,jumatate de plaman
,o patrime din carnea si grasimea de la capul de porc
,sorici
,100-200 ml supa cu grasime
,o jumatate de splina
,250 g carne fiarta
,condimente
,intestine
,untura
MOD DE PREPARARE
Ficatul, rinichiul, plamanul, splina, carnea si grasimea se trec prin masina de tocat. Se adauga ceapa taiata marunt si calita intr-o lingura cu untura. Peste tocatura se adauga o lingurita rasa cu piper, o jumatate de lingurita cu ienibahar macinat, o lingurita cu zahar, o lingurita cu nucsoara rasa si coriandru macinat. Se adauga orezul fiert si supa din oala in care a fiert capul de porc. Se amesteca foarte bine si se potriveste de sare.
Intestinele se umplu cu aceasta tocatura, dupa care se leaga la ambele capete cu sfoara subtire. Cand caltabosii sunt gata, se introduc in apa sau supa fierbinte si se tin aproximativ o ora. Se scot si se inteapa din loc in loc ca sa iasa aerul si sa nu plesneasca. Se scot pe un platou si se servesc cu otet sau cu putina zeama de lamaie.
|
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
|
SFAT
Se servesc cu mamaliguta calda.
|
|
RULOURI DE SUNCA CU DOVLECEI
|
|
INGREDIENTE:
4 bucati de sunca presata
,un dovlecel
,doua-trei linguri
cu unt
,gogosari
,patrunjel
,o lamaie
,o jumatate de pahar cu vin rosu
,sos de hrean
,un ardei gras
,sare
,piper
MOD DE PREPARARE
Sunca presata se pune la inabusit in putin unt. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se adauga ardeiul gras taiat feliute, sosul de hrean, zeama de lamaie, dupa gust si se stinge cu putin vin. Dovlecelul se taie felii pe lung, sa sareaza, se pipereaza si se pune la gratinat.
Cand sunt gata, pe feliile de dovlecel se asaza fasiute de gogosari. Se ruleaza si se prind cu o scobitoare. Se servesc impreuna cu sunca presata si cu sosul de unt.
|
BAUTURA:
Pinot Noir
|
SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
|
|
RULOURI CU CARNE SI LEGUME
|
|
INGREDIENTE:
FOAIA:
,doua oua
,un pahar cu lapte
,sare
,o ceasca cu faina
UMPLUTURA:
,doua cepe
,un morcov
,500 g carne tocata
,un pahar cu orez
,sare
,50 ml ulei
,o cutie cu porumb
,un ardei gras
,piper
,verdeata
MOD DE PREPARARE
Pentru foaie se amesteca ouale, laptele, sarea, faina si doua linguri cu ulei pana cand incepe sa se omogenizeze. Se procedeaza ca la clatite. Dupa ce le-am copt, se tin la cald.
Pentru umplutura, ceapa se toaca marunt si se pune la calit in uleiul incins. Dupa ce s-a calit bine, se pun orezul si carnea tocata. Se amesteca bine, dupa care se adauga morcovul ras, ardeiul taiat feliute si porumbul. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca cateva minute.
Cu aceasta compozitie se umplu foile si se ruleaza. Se asaza intr-o tava si se dau la cuptor cu putin ulei, aproximativ 5 minute.
|
BAUTURA:
Negru de Causani
|
SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde tocat.
|
|
PIEPT DE PUI CU CONOPIDA
|
|
INGREDIENTE:
doua bucati piept de pui
,un pahar cu ulei
,o punga cu conopida
,sare
,piper
,putin unt
,un pahar cu vin alb
,cimbru
,gogosari sau
castraveti acri
MOD DE PREPARARE
Pieptul de pui se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se pune la prajit in uleiul incins. Dupa ce s-au rumenit bine pe ambele parti se scot si se lasa pe un platou, acoperindu-se pentru a se pastra calde.
Intre timp se pregateste garnitura din conopida. Aceasta, sub forma de buchetele, se inabusa in putin unt. Se lasa sa se inmoaie, dupa care se stinge cu putin vin alb. Se amesteca in continuare. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se adauga cimbrul. Se pot pune, dupa preferinta si gogosari sau castraveti acri taiati fasii. Sosul de conopida se serveste alaturi de pieptul de pui rumenit.
|
BAUTURA:
Cramposie de Dragasani
|
SFAT
Deasupra se presara verdeata.
|
|
Preparate din peste
CIORBA DE PESTE
|
|
INGREDIENTE:
un kg de peste
,o ceapa
,doi morcovi
,un pastarnac
,o legatura de leustean
,un litru de bors
,sare
,piper
MOD DE PREPARARE
Ceapa, morcovii si pastarnacul se curata, se taie cubulete si se pun la fiert. Cand sunt aproape fierte, se adauga pestele curatat, spalat si taiat bucati.
Se fierbe la foc mic 15 minute, apoi se adauga borsul fiert, sarea si piperul. Se serveste cu leustean tocat fin.
|
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
|
SFAT
Se poate pune si o ceasca cu orez.
|
|
MANCARE DE PESTE
|
|
INGREDIENTE:
un crap
,4 cartofi
,doi morcovi
,3 rosii
,ulei de masline
,boabe de piper
,sare
,o legatura de patrunjel
,usturoi
MOD DE PREPARARE
Legumele se curata, se spala si se taie in bucati mai mari. Crapul se curata, se taie si se sareaza.
Toate legumele se calesc in ulei, apoi se adauga bucatelele de peste, rosiile descojite si taiate felii si cateva boabe de piper. Se inabusa cam un sfert de ora, iar la sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt.
|
BAUTURA:
Feteasca alba
|
SFAT
Se poate pune si usturoi.
|
|
MANCARE DE SOMN
|
|
INGREDIENTE:
doi gogosari murati
,500 g fileuri
de somn
,doua legaturi
de ceapa verde
,100 g masline verzi
,100 g masline negre
,o cana cu suc
de rosii
,o lingurita cu miere
,sare
,piper
,50 g unt
MOD DE PREPARARE
Ceapa verde se caleste in unt, se adauga maslinele taiate feliute si gogosarii taiati marunt. Se pun sucul de rosii, mierea si mirodeniile si se lasa la fiert cu putina apa.
Se adauga apoi pestele, se mai lasa sa fiarba putin pe flacara si apoi se da la cuptor pana cand se patrunde pestele.
|
BAUTURA:
Sampanie
|
SFAT
Se poate prepara si cu ciuperci.
|
|
CREVETE CU CASTRAVETI
|
|
INGREDIENTE:
3-4 castraveti
,crevete
,maioneza
,3-4 catei de
usturoi
,sare
,piper
,o cutie cu porumb
,un pahar
cu vin rosu
,marar
MOD DE PREPARARE
Castravetii se taie cuburi mici si se amesteca impreuna cu porumbul. Se adauga maioneza, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Intre timp se pregatesc crevetele. Se pun la calit in putin unt, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se adauga usturoiul pisat. Se stinge cu putin vin si se serveste alaturi de salata de castraveti. Se presara marar tocat marunt.
|
BAUTURA:
Vin spumant
|
SFAT
Se serveste cu gogosari acri.
|
|
Preparate din legume
CIUPERCI UMPLUTE
|
|
INGREDIENTE:
3 cepe
,200 g masline
,o vanata
,doua linguri cu bulion
,500 g ciuperci de cultura
,100 g unt
,sare
,piper
,o foaie de dafin
,verdeata
,100 ml vin alb
MOD DE PREPARARE
Se toaca ceapa si se pune la calit in unt impreuna cu maslinele taiate felioare si cu vanata curatata si tocata marunt. Se condimenteaza dupa gust, se adauga vinul si bulionul, apoi se lasa la fiert.
Separat, se curata ciupercile si se inabusa putin in unt, iar apoi se asaza in palarioare compozitia gata preparata. Se pun intr-un vas de Jena, cu restul de unt, se adauga piperul, dafinul si sare dupa gust si se dau la cuptor. Deasupra se presara verdeata.
|
BAUTURA:
Chardonnay
|
SFAT
Se poate presara deasupra cascaval ras.
|
|
SUPA DE LEGUME
|
|
INGREDIENTE:
4 morcovi
,doua-trei buchetele de conopida
,100 g mazare
,o cutie cu ciuperci
,300 g varza de Bruxelles
,3 cepe
,3-4 ardei grasi
,sare
,piper
,ulei
,smantana
MOD DE PREPARARE
Se taie ceapa si se pune la calit in putin ulei, se adauga morcovii taiati rondele, ardeii taiati bucatele, ciupercile din conserva, mazarea, buchetelele de conopida si varza de Bruxelles.
Se acopera cu apa si se lasa la fiert. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
|
BAUTURA:
Palinca
|
SFAT
Se poate servi cu smantana.
|
|
SALATA DE SFECLA CU BRANZA
|
|
INGREDIENTE:
500 g sfecla
,o radacina mica
de hrean
,doua linguri cu ulei
,o lingurita cu otet
,250 g maioneza
,200 g branza telemea
,sare
MOD DE PREPARARE
Sfecla pentru salata se poate pregati fie coapta la cuptor, fie fiarta. Pentru fiert, sfecla se spala si se pune la foc cu apa rece, cat sa o cuprinda bine. Sare se pune la sfarsit. Si intr-un caz si in altul, sfecla este gata cand furculita intra usor in ea. Dupa ce se raceste, se curata de coaja si se taie felii.
Se sareaza si se toarna otet. Se amesteca impreuna cu maioneza, iar inainte de a servi se adauga ulei si hrean ras. Deasupra se presara branza telemea razuita.
|
BAUTURA:
Votca
|
SFAT
Se poate folosi si ulei de masline.
|
|
ARDEI CU ALUNE SI NUCI
|
|
INGREDIENTE:
doua vinete
,7 ardei grasi
,100 g alune
,100 g nuci
,200 g masline
,o cutie cu ciuperci
,o ceapa
,100 g unt
,sare
,piper
,ulei de masline
,verdeata
MOD DE PREPARARE
Vinetele se curata, se taie rondele si se pun la calit in unt. Se sareaza, se condimenteaza si se dau deoparte.
Separat, se prepara o compozitie pentru umplut din ceapa tocata, doi ardei taiati cubulete, maslinele taiate felioare, alunele, ciupercile tocate si nuca macinata. Toate se calesc in unt, iar apoi se umplu jumatati de ardei gras care se dau la cuptor in vas de Jena si se stropesc bine cu ulei de masline.
Cand sunt gata, se asaza pe feliile de vanata calite si se mai dau putin la cuptor.
|
BAUTURA:
Feteasca Regala
|
SFAT
Deasupra se presara verdeata.
|
|
Preparate dulci
TORT DE CIOCOLATA
|
|
INGREDIENTE:
7 oua
,7 linguri cu zahar
,7 linguri cu faina
,100 g ciocolata
,un plic de zahar vanilinat
,coaja rasa
de portocala
,500 ml lapte
,4 galbenusuri
,200 g ciocolata
,150 g zahar
,200 g unt
MOD DE PREPARARE
Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul, se adauga albusurile batute spuma cu putina sare si faina. Se amesteca de sus in jos ca sa nu cada albusurile. In compozitie se mai adauga ciocolata topita, zaharul vanilinat si coaja rasa de portocala. Se pune intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit.
Intre timp se prepara crema. Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga laptele si se pune la fiert la bain-marie. Se fierbe pana se ingroasa, apoi se lasa la racit. Se adauga ciocolata topita si untul frecat spuma. Blatul, dupa ce s-a racit, se taie pe orizontala si se unge cu crema de ciocolata. Se orneaza cu ciocolata topita.
|
BAUTURA:
Espresso
|
SFAT
Blatul se poate insiropa.
|
|
PERE UMPLUTE
|
|
INGREDIENTE:
4 pere
,100 g stafide
,200 g nuci
,4 liguri cu miere
,un plic de zahar vanilinat
,100 ml lichior
,unt
,frunze de menta
MOD DE PREPARARE
Perele se spala, se scobesc si se stropesc cu lichior. Se unge o tava cu unt, se asaza perele si se umplu cu nuci, zahar vanilinat si stafide, dupa care se dau la cuptor pentru un sfert de ora.
Cand sunt aproape gata, se pune cate o lingura cu miere peste ele si se mai lasa 10 minute la foc mic.
|
BAUTURA:
Ciocolata calda
|
SFAT
Se orneaza cu frunze de menta.
|
|
PRAJITURA CU NESS SI NUCI
|
|
INGREDIENTE:
BLATUL:
8 oua
,doua cani cu zahar
,doua cani cu faina
,un plic cu zahar vanilinat
CremA:
doua galbenusuri
,100 g zahar pudra
,100 g nuci macinate
,4 lingurite cu ness
,200 g unt
MOD DE PREPARARE
Pentru blat se amesteca ouale cu zaharul si se bat bine. Se adauga faina in ploaie, un plic de zahar vanilinat si se omogenizeaza. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptor la foc moderat.
Intre timp se prepara crema de ness. Pentru a obtine crema se freaca la foc mic untul spuma, se adauga zaharul, nessul, nucile macinate si galbenusurile rand pe rand. Se amesteca bine si cand este gata se da la racit. Blatul se scoate si se taie in trei. Se umple cu crema de ness.
|
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
|
SFAT
Se presara deasupra alune pisate.
|
|
NEGRESA CU NUCA SI GLAZURA
|
|
INGREDIENTE:
ALUATUL:
100 g unt
,100 g cacao
,3 oua
,o cana cu zahar
,o cana cu faina
,5 g praf de copt
,o cana nuci tocate
,o lingurita cu vanilie
GLAZURA:
100 g zahar pudra
,6 linguri cu cacao
,o ceasca cu lapte
,200 g ciocolata
de menaj
MOD DE PREPARARE
Se porneste cuptorul la foc potrivit. Se unge cu unt si se pudreaza tava cu faina. Ouale se bat spuma, apoi treptat se adauga zaharul. Intr-o oala mica se topeste untul cu cacaua la foc mic, dupa care se toarna peste amestecul cu oua. Se combina faina cu praful de copt si jumatate din cantitate se adauga peste compozitia de blat. Cealalta jumatate se amesteca cu nucile pisate si abia apoi se incorporeaza in aluat. Se adauga vanilia. Aluatul se toarna in tava si se coace la foc potrivit timp de 30 de minute.
Cand prajitura s-a racit, se poate adauga glazura de ciocolata preparata astfel: se amesteca la foc mic toate ingredientele de la glazura. Se lasa sa se ingroase putin dupa care se orneaza prajitura.
|
BAUTURA:
Ceai de fructe de padure
|
SFAT
Se pudreaza cu nuca de cocos.
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-