x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Caiet de retete

0
04 Ian 2006 - 00:00



































Preparate din carne


CALTABOS
INGREDIENTE:
un ficat ,un rinichi ,300 g ceapa ,100 g orez ,jumatate de plaman ,o patrime din carnea si grasimea de la capul de porc ,sorici ,100-200 ml supa cu grasime ,o jumatate de splina ,250 g carne fiarta ,condimente ,intestine ,untura

MOD DE PREPARARE
Ficatul, rinichiul, plamanul, splina, carnea si grasimea se trec prin masina de tocat. Se adauga ceapa taiata marunt si calita intr-o lingura cu untura. Peste tocatura se adauga o lingurita rasa cu piper, o jumatate de lingurita cu ienibahar macinat, o lingurita cu zahar, o lingurita cu nucsoara rasa si coriandru macinat. Se adauga orezul fiert si supa din oala in care a fiert capul de porc. Se amesteca foarte bine si se potriveste de sare.
Intestinele se umplu cu aceasta tocatura, dupa care se leaga la ambele capete cu sfoara subtire. Cand caltabosii sunt gata, se introduc in apa sau supa fierbinte si se tin aproximativ o ora. Se scot si se inteapa din loc in loc ca sa iasa aerul si sa nu plesneasca. Se scot pe un platou si se servesc cu otet sau cu putina zeama de lamaie.

BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

SFAT
Se servesc cu mamaliguta calda.
RULOURI DE SUNCA CU DOVLECEI
INGREDIENTE:
4 bucati de sunca presata ,un dovlecel ,doua-trei linguri cu unt ,gogosari ,patrunjel ,o lamaie ,o jumatate de pahar cu vin rosu ,sos de hrean ,un ardei gras ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Sunca presata se pune la inabusit in putin unt. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se adauga ardeiul gras taiat feliute, sosul de hrean, zeama de lamaie, dupa gust si se stinge cu putin vin. Dovlecelul se taie felii pe lung, sa sareaza, se pipereaza si se pune la gratinat.
Cand sunt gata, pe feliile de dovlecel se asaza fasiute de gogosari. Se ruleaza si se prind cu o scobitoare. Se servesc impreuna cu sunca presata si cu sosul de unt.

BAUTURA:
Pinot Noir

SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
RULOURI CU CARNE SI LEGUME
INGREDIENTE:
FOAIA: ,doua oua ,un pahar cu lapte ,sare ,o ceasca cu faina
UMPLUTURA: ,doua cepe ,un morcov ,500 g carne tocata ,un pahar cu orez ,sare ,50 ml ulei ,o cutie cu porumb ,un ardei gras ,piper ,verdeata

MOD DE PREPARARE
Pentru foaie se amesteca ouale, laptele, sarea, faina si doua linguri cu ulei pana cand incepe sa se omogenizeze. Se procedeaza ca la clatite. Dupa ce le-am copt, se tin la cald.
Pentru umplutura, ceapa se toaca marunt si se pune la calit in uleiul incins. Dupa ce s-a calit bine, se pun orezul si carnea tocata. Se amesteca bine, dupa care se adauga morcovul ras, ardeiul taiat feliute si porumbul. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca cateva minute.
Cu aceasta compozitie se umplu foile si se ruleaza. Se asaza intr-o tava si se dau la cuptor cu putin ulei, aproximativ 5 minute.

BAUTURA:
Negru de Causani

SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde tocat.
PIEPT DE PUI CU CONOPIDA
INGREDIENTE:
doua bucati piept de pui ,un pahar cu ulei ,o punga cu conopida ,sare ,piper ,putin unt ,un pahar cu vin alb ,cimbru ,gogosari sau castraveti acri

MOD DE PREPARARE
Pieptul de pui se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se pune la prajit in uleiul incins. Dupa ce s-au rumenit bine pe ambele parti se scot si se lasa pe un platou, acoperindu-se pentru a se pastra calde.
Intre timp se pregateste garnitura din conopida. Aceasta, sub forma de buchetele, se inabusa in putin unt. Se lasa sa se inmoaie, dupa care se stinge cu putin vin alb. Se amesteca in continuare. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se adauga cimbrul. Se pot pune, dupa preferinta si gogosari sau castraveti acri taiati fasii. Sosul de conopida se serveste alaturi de pieptul de pui rumenit.

BAUTURA:
Cramposie de Dragasani

SFAT
Deasupra se presara verdeata.

Preparate din peste


CIORBA DE PESTE
INGREDIENTE:
un kg de peste ,o ceapa ,doi morcovi ,un pastarnac ,o legatura de leustean ,un litru de bors ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Ceapa, morcovii si pastarnacul se curata, se taie cubulete si se pun la fiert. Cand sunt aproape fierte, se adauga pestele curatat, spalat si taiat bucati.
Se fierbe la foc mic 15 minute, apoi se adauga borsul fiert, sarea si piperul. Se serveste cu leustean tocat fin.

BAUTURA:
Sauvignon Blanc

SFAT
Se poate pune si o ceasca cu orez.
MANCARE DE PESTE
INGREDIENTE:
un crap ,4 cartofi ,doi morcovi ,3 rosii ,ulei de masline ,boabe de piper ,sare ,o legatura de patrunjel ,usturoi

MOD DE PREPARARE
Legumele se curata, se spala si se taie in bucati mai mari. Crapul se curata, se taie si se sareaza.
Toate legumele se calesc in ulei, apoi se adauga bucatelele de peste, rosiile descojite si taiate felii si cateva boabe de piper. Se inabusa cam un sfert de ora, iar la sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt.

BAUTURA:
Feteasca alba

SFAT
Se poate pune si usturoi.
MANCARE DE SOMN
INGREDIENTE:
doi gogosari murati ,500 g fileuri de somn ,doua legaturi de ceapa verde ,100 g masline verzi ,100 g masline negre ,o cana cu suc de rosii ,o lingurita cu miere ,sare ,piper ,50 g unt

MOD DE PREPARARE
Ceapa verde se caleste in unt, se adauga maslinele taiate feliute si gogosarii taiati marunt. Se pun sucul de rosii, mierea si mirodeniile si se lasa la fiert cu putina apa.
Se adauga apoi pestele, se mai lasa sa fiarba putin pe flacara si apoi se da la cuptor pana cand se patrunde pestele.

BAUTURA:
Sampanie

SFAT
Se poate prepara si cu ciuperci.
CREVETE CU CASTRAVETI
INGREDIENTE:
3-4 castraveti ,crevete ,maioneza ,3-4 catei de usturoi ,sare ,piper ,o cutie cu porumb ,un pahar cu vin rosu ,marar

MOD DE PREPARARE
Castravetii se taie cuburi mici si se amesteca impreuna cu porumbul. Se adauga maioneza, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Intre timp se pregatesc crevetele. Se pun la calit in putin unt, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se adauga usturoiul pisat. Se stinge cu putin vin si se serveste alaturi de salata de castraveti. Se presara marar tocat marunt.

BAUTURA:
Vin spumant

SFAT
Se serveste cu gogosari acri.

Preparate din legume


CIUPERCI UMPLUTE
INGREDIENTE:
3 cepe ,200 g masline ,o vanata ,doua linguri cu bulion ,500 g ciuperci de cultura ,100 g unt ,sare ,piper ,o foaie de dafin ,verdeata ,100 ml vin alb

MOD DE PREPARARE
Se toaca ceapa si se pune la calit in unt impreuna cu maslinele taiate felioare si cu vanata curatata si tocata marunt. Se condimenteaza dupa gust, se adauga vinul si bulionul, apoi se lasa la fiert.
Separat, se curata ciupercile si se inabusa putin in unt, iar apoi se asaza in palarioare compozitia gata preparata. Se pun intr-un vas de Jena, cu restul de unt, se adauga piperul, dafinul si sare dupa gust si se dau la cuptor. Deasupra se presara verdeata.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se poate presara deasupra cascaval ras.
SUPA DE LEGUME
INGREDIENTE:
4 morcovi ,doua-trei buchetele de conopida ,100 g mazare ,o cutie cu ciuperci ,300 g varza de Bruxelles ,3 cepe ,3-4 ardei grasi ,sare ,piper ,ulei ,smantana

MOD DE PREPARARE
Se taie ceapa si se pune la calit in putin ulei, se adauga morcovii taiati rondele, ardeii taiati bucatele, ciupercile din conserva, mazarea, buchetelele de conopida si varza de Bruxelles.
Se acopera cu apa si se lasa la fiert. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

BAUTURA:
Palinca

SFAT
Se poate servi cu smantana.
SALATA DE SFECLA CU BRANZA
INGREDIENTE:
500 g sfecla ,o radacina mica de hrean ,doua linguri cu ulei ,o lingurita cu otet ,250 g maioneza ,200 g branza telemea ,sare

MOD DE PREPARARE
Sfecla pentru salata se poate pregati fie coapta la cuptor, fie fiarta. Pentru fiert, sfecla se spala si se pune la foc cu apa rece, cat sa o cuprinda bine. Sare se pune la sfarsit. Si intr-un caz si in altul, sfecla este gata cand furculita intra usor in ea. Dupa ce se raceste, se curata de coaja si se taie felii.
Se sareaza si se toarna otet. Se amesteca impreuna cu maioneza, iar inainte de a servi se adauga ulei si hrean ras. Deasupra se presara branza telemea razuita.

BAUTURA:
Votca

SFAT
Se poate folosi si ulei de masline.
ARDEI CU ALUNE SI NUCI
INGREDIENTE:
doua vinete ,7 ardei grasi ,100 g alune ,100 g nuci ,200 g masline ,o cutie cu ciuperci ,o ceapa ,100 g unt ,sare ,piper ,ulei de masline ,verdeata

MOD DE PREPARARE
Vinetele se curata, se taie rondele si se pun la calit in unt. Se sareaza, se condimenteaza si se dau deoparte.
Separat, se prepara o compozitie pentru umplut din ceapa tocata, doi ardei taiati cubulete, maslinele taiate felioare, alunele, ciupercile tocate si nuca macinata. Toate se calesc in unt, iar apoi se umplu jumatati de ardei gras care se dau la cuptor in vas de Jena si se stropesc bine cu ulei de masline.
Cand sunt gata, se asaza pe feliile de vanata calite si se mai dau putin la cuptor.

BAUTURA:
Feteasca Regala

SFAT
Deasupra se presara verdeata.

Preparate dulci


TORT DE CIOCOLATA
INGREDIENTE:
7 oua ,7 linguri cu zahar ,7 linguri cu faina ,100 g ciocolata ,un plic de zahar vanilinat ,coaja rasa de portocala ,500 ml lapte ,4 galbenusuri ,200 g ciocolata ,150 g zahar ,200 g unt

MOD DE PREPARARE
Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul, se adauga albusurile batute spuma cu putina sare si faina. Se amesteca de sus in jos ca sa nu cada albusurile. In compozitie se mai adauga ciocolata topita, zaharul vanilinat si coaja rasa de portocala. Se pune intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit.
Intre timp se prepara crema. Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga laptele si se pune la fiert la bain-marie. Se fierbe pana se ingroasa, apoi se lasa la racit. Se adauga ciocolata topita si untul frecat spuma. Blatul, dupa ce s-a racit, se taie pe orizontala si se unge cu crema de ciocolata. Se orneaza cu ciocolata topita.

BAUTURA:
Espresso

SFAT
Blatul se poate insiropa.
PERE UMPLUTE
INGREDIENTE:
4 pere ,100 g stafide ,200 g nuci ,4 liguri cu miere ,un plic de zahar vanilinat ,100 ml lichior ,unt ,frunze de menta

MOD DE PREPARARE
Perele se spala, se scobesc si se stropesc cu lichior. Se unge o tava cu unt, se asaza perele si se umplu cu nuci, zahar vanilinat si stafide, dupa care se dau la cuptor pentru un sfert de ora.
Cand sunt aproape gata, se pune cate o lingura cu miere peste ele si se mai lasa 10 minute la foc mic.

BAUTURA:
Ciocolata calda

SFAT
Se orneaza cu frunze de menta.
PRAJITURA CU NESS SI NUCI
INGREDIENTE:
BLATUL: 8 oua ,doua cani cu zahar ,doua cani cu faina ,un plic cu zahar vanilinat
CremA: doua galbenusuri ,100 g zahar pudra ,100 g nuci macinate ,4 lingurite cu ness ,200 g unt

MOD DE PREPARARE
Pentru blat se amesteca ouale cu zaharul si se bat bine. Se adauga faina in ploaie, un plic de zahar vanilinat si se omogenizeaza. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptor la foc moderat.
Intre timp se prepara crema de ness. Pentru a obtine crema se freaca la foc mic untul spuma, se adauga zaharul, nessul, nucile macinate si galbenusurile rand pe rand. Se amesteca bine si cand este gata se da la racit. Blatul se scoate si se taie in trei. Se umple cu crema de ness.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin

SFAT
Se presara deasupra alune pisate.
NEGRESA CU NUCA SI GLAZURA
INGREDIENTE:
ALUATUL: 100 g unt ,100 g cacao ,3 oua ,o cana cu zahar ,o cana cu faina ,5 g praf de copt ,o cana nuci tocate ,o lingurita cu vanilie
GLAZURA: 100 g zahar pudra ,6 linguri cu cacao ,o ceasca cu lapte ,200 g ciocolata de menaj

MOD DE PREPARARE
Se porneste cuptorul la foc potrivit. Se unge cu unt si se pudreaza tava cu faina. Ouale se bat spuma, apoi treptat se adauga zaharul. Intr-o oala mica se topeste untul cu cacaua la foc mic, dupa care se toarna peste amestecul cu oua. Se combina faina cu praful de copt si jumatate din cantitate se adauga peste compozitia de blat. Cealalta jumatate se amesteca cu nucile pisate si abia apoi se incorporeaza in aluat. Se adauga vanilia. Aluatul se toarna in tava si se coace la foc potrivit timp de 30 de minute.
Cand prajitura s-a racit, se poate adauga glazura de ciocolata preparata astfel: se amesteca la foc mic toate ingredientele de la glazura. Se lasa sa se ingroase putin dupa care se orneaza prajitura.

BAUTURA:
Ceai de fructe de padure

SFAT
Se pudreaza cu nuca de cocos.
Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   sare,   ciocolata,   bautura,   zahăr,   ulei,   piper,   ceapa,   măsline,   ardei,   făină,   linguri,   lasa,   ingrediente,   sfat,   taie,   cuptor,   fiert,   lingurita,   amesteca,   sareaza,   marunt,   presara,   gata,   gust,   pipereaza,   nuci,   preparare

Serviciul de email marketing furnizat de