x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Caiet de retete

Caiet de retete

12 Iul 2006   •   00:00

Preparate din carne


PIEPT DE PUI CU MORCOVI

INGREDIENTE:
ă€¢ doi piepti de pui ă€¢ 4 morcovi ă€¢ 300 g ciuperci proaspete ă€¢ ulei de floarea-soarelui ă€¢ unt ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ cimbru proaspat ă€¢ scortisoara ă€¢ nucsoara macinata ă€¢ rosii
MOD DE PREPARARE
Pieptii de pui se spala, se dezoseaza si se pun pe o farfurie. Se face o marinata din sare, piper, scortisoara, nucsoara macinata si ulei. Se introduc pieptii de pui in marinata, se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa 20 de minute sa patrunda aromele. Se asaza apoi pieptii pe gratar si se frig, avand grija sa nu se arda. Morcovii se curata de coaja, se spala, se taie rondele subtiri si se pun pe o farfurie. Se presara sare, piper si se lasa cinci minute pe farfurie. Se incinge unt intr-o tigaie, se adauga morcovii si se calesc pana se inmoaie.
Ciupercile se curata de pielita, li se indeparteaza piciorusul, se oparesc cinci minute in apa clocotita si apoi se calesc in unt. Se servesc cu cimbru proaspat tocat.
BAUTURA:
Feteasca
SFAT
In marinata se mai poate adauga si o rosie pasata.
MUSCHI DE PORC CU VARZA

INGREDIENTE:
ă€¢ un kilogram de muschi de porc ă€¢ 500 g varza noua ă€¢ 4 rosii ă€¢ ulei de floarea-soarelui ă€¢ un pahar cu vin alb ă€¢ sare ă€¢ piper macinat ă€¢ piper boabe ă€¢ o foaie de dafin ă€¢ o legatura de marar ă€¢ seminte de chimen
MOD DE PREPARARE
Se incinge cuptorul si se unge o tava cu ulei. Muschiul de porc se spala, se taie felii, se unge cu ulei, se condimenteaza cu sare si piper. Se pune carnea in tava, se adauga apa si se lasa in cuptor. Cand este aproape fiarta, se adauga paharul cu vin si se mai lasa sa fiarba. Varza se curata de frunzele ofilite, se spala, se taie pe jumatate si se toaca fideluta. Se asaza intr-o oala, se adauga apa, ulei si sare. Se pune oala pe foc si, cand varza este aproape fiarta, se adauga rosiile curatate de pielita si pasate, frunza de dafin si boabele de piper. Se lasa sa fiarba pana ce varza este gata.
Mararul se spala, se toaca marunt si se presara deasupra verzei. Se amesteca, se pune varza pe farfurii si se asaza feliile de carne.
BAUTURA:
Tuica
SFAT
In varza se pot adauga si seminte de chimen.
CARNE DE PORC CU CASCAVAL

INGREDIENTE:
ă€¢ un kilogram de muschi de porc ă€¢ 400 g cascaval ă€¢ o legatura de ceapa verde ă€¢ 300 g masline verzi ă€¢ 5 cartofi ă€¢ o legatura de patrunjel ă€¢ parmezan ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ ulei de floarea-soarelui ă€¢ boia de ardei iute
MOD DE PREPARARE
Muschiul de porc se spala, se sterge de apa cu un prosop, apoi se taie in felii groase de 3 cm. In fiecare felie de carne se taie cate o deschizatura. Se condimenteaza carnea cu sare, piper si se pune pe o farfurie.
Cascavalul se taie in felii subtiri si se introduce cate o felie in fiecare bucata de carne. Se prind apoi marginile bucatilor de carne cu o scobitoare. Se incinge ulei intr-o tigaie si se pun bucatile de carne la prajit, avand grija sa nu se arda. Cartofii se curata de coaja, se spala si se pun la fiert in apa clocotita, in care s-a adaugat putina sare. Dupa ce au fiert, se scot din apa cu o spumiera si se taie rondele. Se scoate carnea din tigaie, se leaga fiecare bucata cu fire de ceapa verde, se presara parmezan si se serveste cu cartofi, masline si patrunjel tocat.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
SFAT
Carnea se poate presara cu boia de ardei iute.
TOCANITA CU KAISER

INGREDIENTE:
ă€¢ 500 g cartofi ă€¢ 200 g kaiser ă€¢ doi ardei grasi rosii ă€¢ 3 rosii ă€¢ o legatura de ceapa verde ă€¢ o legatura de marar ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ ulei de floarea-soarelui ă€¢ o salata verde ă€¢ carnati
MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie in bucati si se pun la fiert in apa clocotita in care s-a adaugat sare. Kaiserul se taie in bucati potrivit de mari sau in felii subtiri. Rosiile se curata de pielita si se paseaza. Ardeii se taie pe jumatate, se curata de seminte, apoi se taie in felii subtiri.
Se incinge ulei intr-o tigaie, se prajesc bucatile de kaiser si se adauga cartofii, rosiile si ceapa tocata. Se pun sare, piper si apa cat sa ajunga sa dea in clocot o data si sa fiarba putin kaiserul. Mararul se spala, se toaca si se pune pe o farfurie. Cand sosul a scazut putin, se adauga mararul, se amesteca si se indeparteaza tigaia de pe foc. Se serveste pe frunze de salata.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
SFAT
Se mai pot adauga si carnati taiati rondele.

Preparate din peste


CIORBA DE MACROU

INGREDIENTE:
ă€¢ un kilogram de macrou ă€¢ un morcov ă€¢ doua cepe ă€¢ o radacina de pastarnac ă€¢ o cana cu bors ă€¢ o rosie ă€¢ sare ă€¢ ulei de floarea-soarelui ă€¢ o legatura de leustean ă€¢ corcoduse ă€¢ piper
MOD DE PREPARARE
Pestele se curata de solzi, se eviscereaza si se taie in bucati. Apoi se spala si se pune pe o farfurie. Morcovul si radacina de pastarnac se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici sau se taie cubulete. Cepele se curata de foi, se spala si se taie in rondele sau solzisori. Se pune apa la fiert, se adauga legumele, sarea, piperul si putin ulei de floarea-soarelui.
Leusteanul se spala si se toaca marunt. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga pestele, borsul si cozile de leustean. Se mai lasa sa fiarba 10-15 minute si se indeparteaza oala de pe foc. Se presara deasupra leusteanul ramas si se acopera oala cu un capac ca sa se imbine gusturile.
BAUTURA:
Pinot gris
SFAT
Ciorba se poate acri si cu corcoduse.
OREZ AROMAT CU FILE DE COD

INGREDIENTE:
ă€¢ 4 fileuri de cod ă€¢ 3 morcovi ă€¢ 400 g orez salbatic ă€¢ o lamaie ă€¢ o legatura de marar ă€¢ unt ă€¢ scortisoara ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ nucsoara ă€¢ ulei
MOD DE PREPARARE
Orezul se spala in apa rece, se scurge si se pune intr-un castron. Se incinge unt intr-o tigaie, se toarna orezul si se caleste un pic. Se adauga apa, sare, piper si se fierbe. Se toarna apa de cate ori este nevoie ca sa fiarba orezul.
Fileurile de cod se spala, se stropesc cu suc de la o jumatate de lamaie si se ung cu ulei. Se presara sare, piper si se frig pe gratar. Se pun pe o farfurie si se acopera cu un capac. Morcovii se curata de coaja, se spala, se taie rondele subtiri si se calesc in unt. Cand orezul este fiert, se adauga scortisoara pisata si se amesteca. Mararul se spala si se toaca marunt. Fileurile se servesc impreuna cu orez, morcovi, felii de lamaie si presarate cu marar.
BAUTURA:
Sauvignon
SFAT
In orez se mai poate adauga si nucsoara macinata.
SOMON CU STRUGURI

INGREDIENTE:
ă€¢ 4 fileuri de somon ă€¢ 500 g struguri albi ă€¢ un pahar cu vin alb ă€¢ ulei de masline ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ seminte de chimen ă€¢ doua lamai ă€¢ o legatura de marar ă€¢ scortisoara
MOD DE PREPARARE
Fileurile de somon se spala, se stropesc cu suc de lamaie si se lasa pe o farfurie timp de zece minute. Se ung apoi cu ulei, se presara sare, piper si praf de chimen (din seminte macinate). Se pun fileurile la fript pe gratar, cate cinci-sapte minute pe fiecare parte. Se indeparteaza apoi de pe gratar, se asaza pe o farfurie si se acopera cu un capac ca sa stea calde.
Strugurii se spala si se pun pe o farfurie. Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga boabele de struguri, se lasa sa se inmoaie putin. Se adauga apoi paharul cu vin si se lasa sa fiarba cinci minute. Se pun fileurile de somon pe o farfurie, se adauga boabele de struguri, feliile de lamaie si se presara mararul spalat si tocat.
BAUTURA:
Sampanie
SFAT
In sosul de struguri se poate adauga si scortisoara.
SALATA DE FASOLE CU PESTE

INGREDIENTE:
ă€¢ 200 g fasole alba ă€¢ 200 g fasole rosie ă€¢ 3 cepe rosii ă€¢ doua bucati de macrou ă€¢ un morcov ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ ulei de floarea-soarelui ă€¢ o legatura de patrunjel ă€¢ boabe de mustar ă€¢ o foaie de dafin ă€¢ ceapa verde
MOD DE PREPARARE
Fasolea se pune la inmuiat cu o zi inainte, apoi se fierbe in apa in care s-au adaugat sare, un morcov, o ceapa si putin ulei. Se scoate apoi din apa si se pune la scurs intr-o strecuratoare.
Pestele se curata, se eviscereaza, se taie in bucati mai mici si se spala. Se pune apa la fiert intr-o oala, se adauga sarea, piperul, boabele de mustar si foaia de dafin. Dupa ce apa a inceput sa fiarba, se pun si bucatile de macrou. Se lasa sa fiarba cinci-sapte minute, apoi se indeparteaza oala de pe foc. Se scoate pestele din apa si se pune pe o farfurie. Se amesteca fasolea si se adauga cepele taiate solzisori. Se presara sare, piper, se toarna putin ulei si se amesteca totul. Se adauga pestele si se presara patrunjel tocat.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
SFAT
Ceapa rosie se poate inlocui cu ceapa verde.

Preparate din legume


SALATA DE VARA

INGREDIENTE:
ă€¢ 3 ardei capia ă€¢ 100 g masline feliate ă€¢ 3 castraveti verzi ă€¢ 3 oua ă€¢ o legatura de ridichi ă€¢ o salata ă€¢ o legatura de marar ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ ulei de masline ă€¢ o lamaie ă€¢ ceapa verde
MOD DE PREPARARE
Ardeii capia se taie pe jumatate, se curata de seminte, apoi se spala. Se taie in felii subtiri si se pun intr-un castron. Castravetii se spala, se curata de coaja sau se lasa asa cum sunt, se taie in rondele si se adauga in castron. Ridichile se curata de codite si frunze, se spala, se taie in rondele si se pun langa celelalte legume. Salata se spala, se rupe in bucati mai mici si se pune in castron. Se adauga masline feliate, sare, piper, ulei de masline si suc de lamaie.
Ouale se pun la fiert, apoi se racesc in apa rece, se curata de coaja, se taie in rondele subtiri si se adauga in salata. Mararul se spala, se toaca marunt si se presara deasupra salatei. Se amesteca totul si se serveste.
BAUTURA:
Gin
SFAT
Se poate adauga si ceapa verde.
TARTA CU CIUPERCI

INGREDIENTE:
ă€¢ 150 g ciuperci ă€¢ doi morcovi ă€¢ o legatura de ceapa verde ă€¢ doua oua ă€¢ 150 ml lapte dulce ă€¢ un varf de cutit cu sare ă€¢ piper ă€¢ faina ă€¢ o jumatate de pachetel cu praf de copt ă€¢ ulei ă€¢ busuioc verde ă€¢ usturoi verde
MOD DE PREPARARE
Ouale se mixeaza impreuna cu sarea si piperul pana cand isi maresc volumul. Se adauga laptele, praful de copt si faina, pana rezulta un aluat ca de chec. Se mixeaza inca cinci minute, apoi se adauga ciupercile spalate si taiate cubulete sau fasii mai subtiri, morcovii curatati de coaja si dati pe razatoarea cu gauri mici. Ceapa se spala, se taie marunt si se adauga in compozitie.
Se aleg cateva frunze de busuioc, se taie fasii si se presara deasupra compozitiei. Se amesteca totul bine, se unge o tava antiaderenta cu ulei si se toarna compozitia. Se niveleaza aluatul, se introduce tava in cuptor si se coace pana cand, daca se introduce o scobitoare in aluat, nu ramane compozitie pe ea.
BAUTURA:
Bere blonda
SFAT
In aluat se poate adauga si usturoi verde.
TARTA CU BRANZA SI LEGUME

INGREDIENTE:
ă€¢ 400 g faina ă€¢ 150 ml apa ă€¢ 20 g drojdie ă€¢ 4 linguri cu ulei de masline ă€¢ 200 g masline ă€¢ 300 g branza grasa de vaci ă€¢ doi ardei capia ă€¢ doua oua ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ o legatura de marar ă€¢ ceapa verde
MOD DE PREPARARE
Drojdia se dizolva in putina apa, jumatate de lingurita cu sare, o lingura cu faina si se lasa la dospit. Faina se cerne si se pune intr-un castron. Se toarna drojdia dospita in mijloc, se adauga restul de apa, doua linguri cu ulei si se framanta pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
Branza se amesteca bine cu sare, piper, ardeii capia spalati, curatati de seminte si taiati in cubulete. Se adauga mararul tocat, maslinele si ouale batute. Se amesteca totul bine si se lasa in castron cinci minute. Din aluat se intinde o foaie rotunda. Se unge o tava de tarta cu ulei, se asaza aluatul si se toarna compozitia. Se incinge cuptorul, se introduce tava si se lasa pana cand deasupra s-a facut o crusta.
BAUTURA:
Chardonnay
SFAT
In compozitie se poate adauga si ceapa verde.
COSULETE CU CIUPERCI

INGREDIENTE:
ă€¢ 400 g faina ă€¢ 20 g drojdie ă€¢ 150 ml lapte ă€¢ 100 g unt ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ 300 g ciuperci ă€¢ un ou ă€¢ o salata verde ă€¢ patrunjel ă€¢ suc de lamaie ă€¢ marar
MOD DE PREPARARE
Faina se cerne si se pune intr-un castron. Drojdia se dizolva in doua linguri cu lapte, un praf de sare si doua linguri cu faina. Se lasa la dospit cam zece minute. Se amesteca drojdia dospita cu sarea, untul tinut la temperatura camerei, restul de lapte si faina ramasa. Se face un aluat omogen, potrivit de tare, care se lasa la dospit.
Ciupercile se curata, se indeparteaza coditele si se spala. Se intinde aluatul intr-o foaie groasa de 0,5 cm, din care se taie fasii subtiri. Se asaza trei fasii in raze, una peste alta, se pune o ciuperca in mijloc si se aduna marginile fasiilor sub ea. Se ung apoi cu ou batut si se coc in cuptorul fierbinte. Se servesc cu salata verde, patrunjel si suc de lamaie.
BAUTURA:
Bere blonda
SFAT
Patrunjelul se poate inlocui cu marar.

Preparate dulci


PRAJITURELE CU CIRESE

INGREDIENTE:
ă€¢ 3 oua ă€¢ 125 g zahar tos ă€¢ 130 g faina ă€¢ o lingurita cu praf de copt ă€¢ 100 ml ulei de floarea-soarelui ă€¢ doua pliculete cu zahar vanilinat ă€¢ scortisoara macinata ă€¢ un varf de cutit cu sare ă€¢ gem de cirese ă€¢ dulceata de cirese
MOD DE PREPARARE
Ouale se mixeaza impreuna cu sarea si zaharul tos pana cand compozitia isi dubleaza volumul si zaharul nu se mai simte. Se adauga uleiul, zaharul vanilinat, scortisoara macinata si se mixeaza in continuare. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt si se mai mixeaza trei minute. Se ia din compozitie cu o lingura si se umplu formele de briose. Compozitia trebuie sa umple trei sferturi din volumul formelor, caci mai creste la copt. Se incinge cuptorul si se introduce tava.
Dupa ce s-au copt, se scot din forme, se introduce varful unui cutit sau ceva ascutit si se decupeaza un mic cerc. Gemul de cirese se toarna cu o lingurita in golul format. Se asaza fursecurile pe o farfurie si se servesc cu fructe proaspete.
BAUTURA:
Cafea
SFAT
Gemul se poate inlocui cu dulceata de cirese.
MINISANDVIS

INGREDIENTE:
ă€¢ doua pachete cu biscuiti cu cacao ă€¢ 400 ml lapte dulce ă€¢ doua linguri cu cacao ă€¢ 3 linguri cu faina ă€¢ 30 g unt ă€¢ 200 g nuca de cocos ă€¢ 6 linguri cu zahar pudra ă€¢ esenta de rom ă€¢ doua pliculete cu zahar vanilinat ă€¢ scortisoara macinata ă€¢ sare ă€¢ menta ă€¢ crema de vanilie
MOD DE PREPARARE
Faina se dizolva in putin lapte intr-un castron. Se pune laptele la fiert si, cand incepe sa fiarba, se adauga faina, patru linguri cu zahar si cacaua. Se amesteca bine ca sa nu se lipeasca compozitia de oala. Dupa ce s-a obtinut o crema inchegata, se adauga untul si se amesteca. Se adauga putina sare si se tine la rece. Cand s-a racit crema, se adauga zaharul vanilinat, o lingurita cu scortisoara macinata, esenta de rom si cocosul.
Biscuitii se impart in doua parti. Se unge cate un biscuite cu crema de cacao si se pune deasupra cel de-al doilea biscuite. Se asaza pe o hartie de copt, se presara restul de zahar pudra, se decoreaza cu frunze de menta si se servesc.
BAUTURA:
Cappuccino
SFAT
Se pot face si cu crema de vanilie.
FURSECURI CU CAISE

INGREDIENTE:
ă€¢ 3 oua ă€¢ 130 g zahar tos ă€¢ 85 g faina ă€¢ 60 g amidon alimentar ă€¢ o jumatate de lingurita cu praf de copt ă€¢ un varf de cutit cu sare ă€¢ doua pliculete cu zahar vanilinat ă€¢ esenta de vanilie ă€¢ caise confiate ă€¢ curmale
MOD DE PREPARARE
Ouale se separa. Galbenusurile se mixeaza cu sarea pana cand isi maresc volumul. Albusurile se mixeaza cu zaharul pana cand compozitia nu mai cade de pe tel. Se amesteca galbenusurile cu zaharul vanilinat, esenta de vanilie si praful de copt. Se adauga faina, amidonul, apoi si albusurile. Se amesteca cu grija, cu o lingura de lemn, ca sa nu se lase compozitia.
Caisele confiate se taie in cubulete sau in fasii subtiri. Se incinge cuptorul, se ia cu o lingurita din compozitie si se pune in formele antiaderente de fursecuri, in hartiute de briose unse cu ulei sau puse pe tava unsa cu ulei. Se asaza deasupra caisele si se lasa in cuptor. Sunt gata cand incep sa se maroneasca pe margini.
BAUTURA:
Ceai negru
SFAT
Curmalele pot inlocui cu succes caisele.
BRIOSE CU CIRESE

INGREDIENTE:
ă€¢ 45 g drojdie ă€¢ 260 ml lapte ă€¢ 80 g zahar tos ă€¢ 550 g faina ă€¢ sare ă€¢ 110 g unt ă€¢ coaja de lamaie ă€¢ gem de cirese ă€¢ cafea granulata ă€¢ cirese ă€¢ gem de visine
MOD DE PREPARARE
Drojdia se amesteca bine cu 100 ml lapte, o lingura cu faina si o lingurita cu zahar. Faina se cerne intr-un castron, se adauga untul, coaja de lamaie, sarea si 50 g de zahar. Drojdia dospita se amesteca si cu restul de lapte, se adauga peste restul ingredientelor si se framanta. Se lasa aluatul sa creasca o jumatate de ora. Se imparte apoi in bucati egale, li se da forma de bile si se pun in forme de briose sau intr-o tava unsa cu unt. Se lasa sa dospeasca 15 minute, apoi se cresteaza un pic in forma de cruce, se presara restul de zahar si se introduc in cuptor.
Dupa ce s-au copt, se scot din tava si se lasa la racit. Se servesc simple sau cu gem de cirese, presarate cu cafea granulata si cirese proaspete.
BAUTURA:
Ciocolata calda
SFAT
Gemul de cirese se poate inlocui cu gem de visine.
×