x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Caiet de retete

Caiet de retete

16 Aug 2006   •   00:00

Preparate din carne


BARCUTE CU CARNATI

INGREDIENTE:
ă€¢ un pachet de foitaj ă€¢ doi carnati ă€¢ 200 g branza feta ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ chimen ă€¢ doua rosii ă€¢ o ceapa ă€¢ ulei de floarea-soarelui ă€¢ o legatura de marar ă€¢ boia dulce
MOD DE PREPARARE
Carnatii se taie rondele sau cuburi. Rosiile se curata de coaja si se paseaza. Ceapa se curata de foi si se taie pestisori. Se incinge uleiul intr-o cratita, se adauga ceapa, se lasa sa se inmoaie putin. Se pun rosiile, se condimenteaza cu sare, piper si se lasa sa fiarba pana cand sosul scade un pic. Se indeparteaza cratita de pe foc, se adauga mararul tocat si se lasa la racit. Se incinge ulei intr-o tigaie si se prajesc 5 minute pe toate partile.
Se taie foitajul in patrate mai mari, se unge fiecare patrat cu sos, se adauga cuburi de branza, bucati de carnati si se presara chimen. Li se da forma de barcuta, se pun in tava stropita cu apa rece si se coc.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SFAT
Se poate adauga boia dulce.
TERINA DE CARNE

INGREDIENTE:
ă€¢ 300 g carne vita ă€¢ 300 g carne porc ă€¢ 150 g slanina ă€¢ 4 cepe ă€¢ 4 rosii ă€¢ un ardei iute mediu ă€¢ 3 oua ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ o jumatate de lingurita cu bicarbonat ă€¢ ulei de floarea-soarelui ă€¢ o legatura de marar ă€¢ patrunjel
MOD DE PREPARARE
Carnea de vita, cea de porc si slanina se dau prin masina de tocat. Se amesteca apoi cu ouale, sarea si piperul. Se adauga doua cepe curatate de foi, spalate si tocate marunt. Se presara deasupra bicarbonatul, mararul si se amesteca pana cand rezulta o compozitie omogena. Se unge o tava rotunda cu ulei, se asaza compozitia de carne si se introduce in cuptorul fierbinte.
Ceapa ramasa se toaca marunt. Rosiile se curata de pielita si se taie cuburi. Ardeiul iute se curata de seminte si se taie rondele. Se incinge ulei intr-o cratita, se pune ceapa si se caleste zece minute. Se adauga ardeiul si rosiile. Se condimenteaza cu sare si piper. Se scoate terina din tava si se serveste cu sosul de rosii.
BAUTURA:
Feteasca
SFAT
Se poate folosi si patrunjel.
CIORBA DE VITA

INGREDIENTE:
ă€¢ 800 g carne de vita ă€¢ o jumatate de pachet cu taitei ă€¢ 4 rosii ă€¢ o cana cu bors ă€¢ doua cepe ă€¢ o jumatate de telina ă€¢ o radacina de pastarnac ă€¢ doi morcovi ă€¢ sare ă€¢ ulei de floarea-soarelui ă€¢ frunze de telina ă€¢ leustean
MOD DE PREPARARE
Carnea se spala, se taie felii si se pune pe o farfurie. Ceapa se curata de foi, se spala si se taie pe jumatate sau se lasa intreaga. Morcovul, pastarnacul si telina se curata de coaja si se taie cubulete sau se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Se pune o oala cu apa la fiert si se adauga carnea. Cand carnea a inceput sa fiarba, se indeparteaza spuma formata la suprafata apei. Se adauga apoi legumele taiate si se fierbe. Cand carnea este aproape fiarta, se adauga rosiile, sarea si borsul. Daca este nevoie, se poate adauga si ulei.
Cand ciorba este aproape gata, se adauga taiteii si se mai lasa sa fiarba. Se indeparteaza oala de pe foc si se presara deasupra frunzele de telina spalate si tocate marunt.
BAUTURA:
Palinca
SFAT
Se poate folosi si leustean.
CIUPERCI PICANTE

INGREDIENTE:
ă€¢ un kilogram de ciuperci ă€¢ 250 g carne de porc ă€¢ 250 g carne de vita ă€¢ 200 g slanina ă€¢ doua oua ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ boia iute ă€¢ un ardei iute mic ă€¢ doi catei de usturoi ă€¢ un praf de bicarbonat ă€¢ o salata ă€¢ ulei ă€¢ o legatura de marar ă€¢ ceapa
MOD DE PREPARARE
Carnea se da prin masina de tocat, impreuna cu slanina. Ardeiul iute se curata de seminte, se spala si se toaca marunt. Cateii de usturoi se curata de coaja si se piseaza. Se amesteca bine carnea cu boiaua iute, ardeiul iute, usturoiul, sarea si piperul. Se adauga ouale, bicarbonatul, ceapa tocata, mararul spalat si tocat. Se amesteca totul pana rezulta o compozitie omogena.
Ciupercile se curata de pielita, li se indeparteaza cotoarele si se spala. Se unge o tava cu ulei, se pun palariile de ciuperci in tava, se umplu cu cate o lingura sau lingurita din compozitia de carne (depinde cat de mari sunt ciupercile). Se introduce tava in cuptorul incins si se coc. Cand sunt gata, se pun pe un pat de frunze de salata si se servesc.
BAUTURA:
Merlot
SFAT
Se poate folosi si boia dulce.

Preparate din peste


RULADA DE PESTE

INGREDIENTE:
ă€¢ un pachet de foitaj ă€¢ un macrou mai mare ă€¢ doi ardei capia ă€¢ 3 fire de cimbru ă€¢ o lingura cu ulei de masline ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ 150 ml vin alb ă€¢ un catel de usturoi ă€¢ o ceapa mica ă€¢ marar
MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se eviscereaza, se spala si se pune pe o farfurie. Intr-o cratita mai larga se pun vinul, sarea, piperul, ceapa taiata pestisori, o lingura cu ulei de masline si catelul de usturoi. Se asaza pestele si se adauga apa cat sa-l acopere. Se pune la fiert si se lasa pana cand pestele este fiert pe jumatate. Se scoate din oala si se lasa la racit. Ardeii se spala si se curata de seminte.
Se intinde foaia de foitaj, se pune pestele, se asaza deasupra jumatatile de ardei, se presara cimbru si se ruleaza. Se stropeste o tava cu apa rece, se pune rulada si se introduce tava in cuptor. Dupa ce s-a copt, rulada se scoate din tava si se pune pe un gratar de bucatarie sa se raceasca un pic.
BAUTURA:
Pinot Gris
SFAT
Se poate folosi si marar.
CIORBA DE COD

INGREDIENTE:
ă€¢ doua bucati de cod ă€¢ o jumatate de kilogram de rosii ă€¢ doi ardei grasi ă€¢ doua cepe ă€¢ un morcov ă€¢ 3 linguri cu orez ă€¢ ulei de floarea-soarelui ă€¢ o cana cu bors ă€¢ sare ă€¢ frunze de telina ă€¢ patrunjel
MOD DE PREPARARE
Pestii se curata de solzi, se eviscereaza, se taie bucati, se spala si se pun pe o farfurie. Ceapa se curata de foi, se spala si se taie sferturi. Morcovul se curata de coaja, se spala si se taie cubulete. Ardeii grasi se curata de seminte, se spala si se taie cuburi.
Se pune o oala cu apa la fiert si, cand incepe apa sa fiarba, se adauga ceapa, morcovul si sarea. Se lasa sa se inmoaie legumele, se adauga ardeiul, orezul spalat in apa rece si uleiul. Se pun rosiile curatate de pielita si pasate, apoi borsul.
Cu 10 minute inainte de a lua oala de pe foc, se adauga bucatile de peste. Se lasa sa fiarba pestele, se ia oala de pe foc si se adauga frunzele de telina tocate.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
SFAT
Telina se poate inlocui cu patrunjel.
FILE DE PESTE CU SOS

INGREDIENTE:
ă€¢ 4 fileuri de cod ă€¢ 4 ardei capia ă€¢ 150 ml vin alb ă€¢ doua foi de dafin ă€¢ ulei de masline ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ doua cepe ă€¢ doi catei de usturoi ă€¢ o lamaie ă€¢ o legatura de marar ă€¢ sos de soia ă€¢ patrunjel
MOD DE PREPARARE
Fileurile de peste se spala si se pun pe o farfurie. Se face un sos din sucul de la jumatate de lamaie, uleiul de masline, sarea, piperul si putina apa. Cepele se curata de foi, se spala si se taie rondele. Usturoiul se curata de coaja si se taie marunt.
Se asaza fileurile de peste intr-o tava, se pun langa ele rondelele de ceapa si usturoiul. Se adauga foile de dafin si se toarna deasupra sosul. Se introduce tava in cuptor si se lasa pana cand pestele este aproape facut. Se toarna deasupra vinul si se mai lasa zece minute.
Ardeii capia se spala, se curata de seminte, apoi se franjureaza. Se calesc in ulei incins pana incep sa se inmoaie. Se servesc ca garnitura impreuna cu sosul de soia si mararul tocat.
BAUTURA:
Vermut
SFAT
Se poate folosi si patrunjel.
OREZ CU FRUCTE DE MARE

INGREDIENTE:
ă€¢ 400 g orez ă€¢ un calmar ă€¢ doua cepe ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ ulei de masline ă€¢ 250 ml vin alb ă€¢ oregano uscat ă€¢ busuioc uscat ă€¢ un fir de rozmarin ă€¢ doi catei de usturoi ă€¢ patrunjel ă€¢ marar
MOD DE PREPARARE
Calmarul se curata, se spala si se taie bucati. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga calmarul, vinul, busuiocul si oregano. Se condimenteaza cu sare si piper si se fierbe. Intr-o cratita se pune putin ulei de masline, se adauga cateii de usturoi necuratati si firul de rozmarin. Se lasa sa se incinga uleiul, apoi se scot din cratita. Se adauga bucatile de calmar, se prajesc un pic, apoi se scot pe o farfurie si se acopera cu un capac.
Se incinge ulei intr-o tigaie, se caleste ceapa, se adauga orezul spalat in apa rece si apa cat sa-l acopere. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa fiarba. Se adauga apa de cate ori este nevoie ca sa fiarba orezul. Se serveste presarat cu patrunjel tocat alaturi de calmar.
BAUTURA:
Chardonnay
SFAT
Se poate folosi si marar.

Preparate din legume


SUPA DE CUSCUS SI MORCOVI

INGREDIENTE:
ă€¢ 300 g cuscus ă€¢ doua cepe ă€¢ 3 morcovi ă€¢ o jumatate de telina ă€¢ o radacina de patrunjel ă€¢ sare ă€¢ ulei de floarea-soarelui ă€¢ o legatura de patrunjel ă€¢ marar
MOD DE PREPARARE
Cepele se curata de foi, se spala, se taie cubulete si se pun pe o farfurie. Morcovii se curata de coaja, se spala si se taie rondele subtiri. Radacina de patrunjel si telina se curata de coaja, se spala si se taie cubulete sau se dau pe razatoarea cu ochiuri mici si se pun pe farfurie, alaturi de ceapa.
Se pune o oala cu apa la fiert si se adauga putina sare. Cand apa incepe sa fiarba, se adauga legumele taiate si se lasa sa fiarba. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga cuscus-ul si uleiul de floarea-soarelui. Se lasa sa fiarba si, cand este gata, se indeparteaza oala de pe foc si se presara deasupra patrunjelul spalat si tocat. Se acopera oala cu un capac si se lasa deoparte timp de 10 minute.
BAUTURA:
-
SFAT
Se poate folosi si marar.
SARMALE CU OREZ

INGREDIENTE:
ă€¢ o varza noua ă€¢ 300 g orez ă€¢ doua cepe ă€¢ doua linguri cu bulion ă€¢ ulei de floarea-soarelui ă€¢ 500 g rosii ă€¢ 4 foi de dafin ă€¢ doua cani cu bors ă€¢ sare ă€¢ piper macinat ă€¢ piper boabe ă€¢ o legatura de marar ă€¢ stafide
MOD DE PREPARARE
Se pune o oala cu apa la fiert. Varza se curata, se spala si i se indeparteaza cotorul. Cand apa incepe sa fiarba, se adauga o cana cu bors si varza. Se lasa sa fiarba pana ce foile de varza s-au inmuiat si pot fi rulate.
Orezul se spala in apa rece. Intr-o cratita se caleste ceapa in ulei incins. Se adauga orezul si apa cat sa-l acopere. Cand orezul este pe jumatate fiert, se pun sarea, piperul macinat si bulionul dizolvat in putina apa. Se mai lasa sa fiarba, apoi se indeparteaza cratita de pe foc, se adauga mararul tocat si se lasa la rece. Se pune umplutura pe foile de varza si se ruleaza. Pe fundul unei oale se asaza putina varza taiata marunt, apoi ulei, foi de dafin si piper boabe. Se pun sarmalele, rosiile date pe razatoare, restul de bors, apa si se lasa la fiert.
BAUTURA:
Tuica
SFAT
Se poate adauga stafide.
OMLETA CU DOVLECEI

INGREDIENTE:
ă€¢ 4 oua ă€¢ doi dovlecei ă€¢ 200 g branza telemea ă€¢ o ceapa ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ o legatura de marar ă€¢ ulei de floarea-soarelui ă€¢ patrunjel
MOD DE PREPARARE
Dovleceii se spala si se taie pe jumatate. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga putina sare si dovleceii taiati. Se lasa sa fiarba pana cand putem sa-i patrundem cu furculita. Se scot din oala si se pun intr-o strecuratoare.
Ceapa se curata de foi, se spala si se taie marunt. Mararul se spala si se toaca. Branza se taie cubulete. Ouale se amesteca bine cu o furculita. Se pun ouale intr-un castron, se adauga sarea, piperul si ceapa.
Se presara mararul, se adauga branza si dovleceii. Se amesteca cu grija ca sa nu se sfarame dovleceii. Se incinge ulei intr-o cratita, se pune compozitie si se prajeste pe ambele parti, avand grija sa nu se arda. Se poate servi fierbinte sau rece.
BAUTURA:
Pinot Noir
SFAT
Se poate folosi si patrunjel.
PIZZA CU LEGUME

INGREDIENTE:
ă€¢ 500 g faina ă€¢ 250 ml apa ă€¢ 25 g drojdie ă€¢ ulei de masline ă€¢ o lingurita cu sare ă€¢ zahar ă€¢ 300 g conopida ă€¢ 200 g broccoli ă€¢ boabe de porumb ă€¢ doi morcovi ă€¢ doi ardei grasi ă€¢ 100 g varza de Bruxelles ă€¢ suc de rosii ă€¢ chimen ă€¢ marar
MOD DE PREPARARE
Drojdia se dizolva in putina apa, se adauga sarea si putina faina. Se lasa sa dospeasca, apoi se amesteca bine cu restul de apa, patru linguri cu ulei, o jumatate de lingurita cu zahar si faina ramasa. Se amesteca pana cand rezulta un aluat omogen si se lasa la dospit, acoperit cu un servet de bucatarie.
Legumele (in afara de ardei) se pun la fiert in apa clocotita in care s-a adaugat putina sare. Dupa ce au fiert, se scurg de apa si se lasa sa se raceasca. Reci, se taie in bucati mai mici.
Din aluat se intind foi groase de jumatate de centimetru. Se ung cu suc de rosii si se asaza legumele. Se presara semintele de chimen si se pun intr-o tava unsa cu ulei. Se introduce tava in cuptorul fierbinte si se coc. Se servesc fierbinti.
BAUTURA:
Cabernet
SFAT
Se poate adauga si marar.

Preparate dulci


MERE CU CREMA DE GHIMBIR

INGREDIENTE:
ă€¢ 4 mere golden ă€¢ 250 ml frisca lichida ă€¢ o lingura cu zahar tos ă€¢ doua linguri cu fulgi de cocos ă€¢ sucul de la o lamaie ă€¢ doua pliculete cu zahar vanilinat ă€¢ o lingurita cu praf de scortisoara ă€¢ o bucata de ghimbir ă€¢ cuisoare
MOD DE PREPARARE
Frisca se mixeaza impreuna cu zaharul tos, zaharul vanilinat si scortisoara. Se adauga fulgii de cocos, o lingura cu ghimbir ras marunt si se amesteca in continuare. Lamaia se spala si se sterge cu un prosop de bucatarie. Se da pe razatoarea cu ochiuri mici, se taie pe jumatate si se stoarce sucul. Coaja de lamaie se adauga in compozitia de frisca.
Se scobesc merele cu ajutorul unei lingurite, se stropesc interiorul, marginile taieturii si capacul cu suc de lamaie. Miezul se toaca marunt si se adauga la crema. Se pun merele cu gura in jos pe o farfurie ca sa se scurga. Se umplu cu crema de frisca si se acopera cu capacul taiat. Se introduc merele la rece, se lasa 20 de minute, apoi se servesc.
BAUTURA:
Aligot...
SFAT
Se poate adauga si praf de cuisoare.
INGHETATA CU PEPENE GALBEN

INGREDIENTE:
ă€¢ 600 g mure ă€¢ 250 ml frisca lichida ă€¢ 20 ml lapte dulce ă€¢ 4 albusuri ă€¢ 150 g zahar tos ă€¢ doua pliculete cu zahar vanilinat ă€¢ o jumatate de pepene galben ă€¢ scortisoara
MOD DE PREPARARE
Se pastreaza 100 g mure, iar restul se spala, se paseaza si se amesteca bine cu laptele dulce. Frisca se mixeaza impreuna cu zaharul vanilinat si se da la rece. Albusurile se mixeaza pana cand nu mai cad de pe paletele mixerului. Zaharul tos se pune la topit intr-un ibric, pana cand incepe sa fiarba. Se ia de pe foc si se toarna in fir subtire deasupra albusurilor.
Jumatate din cantitatea de albusuri se amesteca bine cu frisca, iar restul cu piureul de mure. Se toarna alternativ intr-o casoleta un rand de frisca, un rand de albusuri amestecate cu piure. Se introduce casoleta in congelator si se lasa sa inghete. Cand este gata, se taie pepenele felii, se pun bile de inghetata si mure.
BAUTURA:
Cafea turceasca
SFAT
Se poate adauga si scortisoara.
TURN DULCE

INGREDIENTE:
ă€¢ un pachet de foitaj ă€¢ 4 galbenusuri ă€¢ 150 g zahar tos ă€¢ 220 g unt ă€¢ 150 ml apa ă€¢ doua linguri cu cafea ă€¢ doua pliculete cu zahar vanilinat ă€¢ esenta de rom ă€¢ afine ă€¢ piersici ă€¢ cafea granulata
MOD DE PREPARARE
Foitajul se decongeleaza, se taie in dreptunghiuri egale, 7 cm latime si 10 cm lungime. Se stropeste o tava cu apa rece, se asaza dreptunghiurile de foitaj si se coc.
Se pune cafeaua intr-un ibric, impreuna cu 150 ml apa. Se indeparteaza ibricul de pe foc si se lasa sa se aseze un pic cafeaua. Se strecoara apoi printr-un material foarte fin. Se amesteca galbenusurile cu zaharul si se pun la fiert la bain-marie (baie de aburi).
Cand s-a topit zaharul, se adauga cafeaua strecurata si se lasa sa fiarba. Se indeparteaza de pe foc, se lasa sa se raceasca putin, apoi se amesteca bine cu esenta de rom, untul si zaharul vanilinat. Se alterneaza un rand de foitaj cu unul de crema apoi se pun afinele si piersicile.
BAUTURA:
Ceai negru
SFAT
Se poate folosi si cafea granulata.
MINI-TORT CU CAISE

INGREDIENTE:
ă€¢ un pachet cu piscoturi pentru sampanie ă€¢ un pachet cu crema de vanilie instant ă€¢ 400 ml lapte dulce ă€¢ doua pliculete cu zahar vanilinat ă€¢ esenta de vanilie ă€¢ compot de caise ă€¢ gem de caise ă€¢ fulgi de cocos ă€¢ zahar pudra ă€¢ menta ă€¢ piersici
MOD DE PREPARARE
Caisele se scot din suc si se pun la scurs intr-o strecuratoare. Crema de vanilie se prepara conform instructiunilor de pe plic si se lasa la rece pentru 20 de minute. Se amesteca bine cu gemul de caise, zaharul vanilinat, esenta de vanilie si fulgii de cocos. Sucul ramas de la compot se pune intr-o o tavita. Se trec piscoturile rapid prin acest suc, ca sa nu se inmoaie. Se tapeteaza o tava de cozonac cu folie alimentara.
Se pune un rand de piscoturi, un rand de crema apoi jumatati de caise. Se reia procedeul pana cand ultimul rand este de piscoturi. Se acopera tava cu folie si se lasa la rece. Dupa ce s-a racit, se scoate din tava, se presara zahar pudra si se decoreaza cu frunze de menta.
BAUTURA:
Cappuccino
SFAT
Se pot folosi si piersici.
×