x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Campanie - "Bataita", interzisa in mai toata Europa

Campanie - "Bataita", interzisa in mai toata Europa

de Irina Cristea    |    26 Ian 2007   •   00:00
Campanie - "Bataita", interzisa in mai toata Europa

Din ce in ce mai multe tari interzic pedepsele corporale aplicate acasa copiilor, deoarece acestia nu sunt minipersoane cu minidrepturi. Pentru a impiedica brutele care se refugiaza in spatele "autoritatii parintesti" sa comita violente grave asupra copiilor, pedepsele devin din ce in ce mai dure.

Violenta din scoli, pedepsele corporale si alte forme de abuzuri la care sunt sau pot fi supusi copiii sunt preocupari importante pentru europeni. Cea mai recenta campanie a Consiliului Europei ii invata pe cetateni ca cei mici sunt mai mult decat niste "minipersoane" si trebuie sa aiba mai mult decat "minidrepturi".

Abolirea pedepselor corporale aplicate copiilor si crearea unei scoli democratice fara violenta in Europa sunt printre prioritatile Consiliului Europei, preocupat de remediile necesare pentru problemele grave cu care se confrunta cei mai mici cetateni europeni. Consiliul a demarat o campanie menita sa atraga atentia asupra practicilor care incalca drepturile micutilor, concentrandu-se indeosebi asupra violentei de acasa si de la scoala. Potrivit documentatiei remise de catre Biroul de Informare al Consiliului Europei la Bucuresti, campania "Sa construim o Europa cu si pentru copii" isi propune sa arate ca drepturile copiilor nu sunt cu nimic mai prejos fata de cele ale adultilor. Prevazut pana in 2008, programul urmareste apararea drepturilor copiilor si lupta impotriva violentei ale carei victime sunt copiii.

COPIII SE IMPLICA. Sunt prevazute actiuni la doua niveluri. La nivelul cel mai inalt pentru ca guvernele sa voteze si sa respecte tratatele care apara copiii, si la baza, pentru ca acesti copii sa participe ei insisi la programul Consiliului Europei, contribuind cu idei, reflectii asupra diverselor probleme si chiar discutand intre prieteni sa anunte cazurile de violenta grava. Un site internet va gazdui toate aceste contributii ale copiilor. Doua dintre problemele ce vor fi tratate de program sunt: pedeapsa corporala si violenta in scoala si acasa. In fiecare saptamana, din cauza relelor tratamente copiii mor. Cum putem sa impiedicam acest lucru? Trebuie sa-i implicam si pe copii, caci si ei sunt parte a Europei si a lumii: www.coe.int/children. Reactiile pot fi puse in limba natala in blog-ul special: www.jde.fr.

ABUZURI. In spatele "autoritatii parintesti" se pot ascunde grave violente asupra copiilor, de la bataie la munca silnica

PREA MULTA VIOLENTA IN SCOALA. In Europa, majoritatea copiilor merg la scoala. Ei au si oportunitatea de a se descoperi si de a descoperi lumea care ii inconjoara, construindu-si astfel viitorul. Astazi, elevii nu mai risca sa fie sa violentati de unii profesori caci aproape toate tarile din Europa au interzis pedepsele corporale in scoli. Dar, totusi, violenta se ascunde in umbra, cel mai frecvent sub forma intimidarilor. Unii copii sufera din cauza poreclelor sau a atacurilor din partea altor copii sau uneori chiar din partea profesorilor. In Marea Britanie, organizatia ChildLine a raportat ca numarul copiilor care solicita ajutorul dupa ce au fost intimidati la scoala a crescut la 42% in 2004 (cea mai mare crestere dupa 1986). In fiecare an, ei primesc aproximativ 500 de apeluri de la copii care vorbesc despre sinucidere. Fetele sunt mai intimidate ca baietii, iar 85% dintre intimidari sunt facute de baieti. 80% dintre actele de violenta sunt comise de copii intre 12-16 ani.

CARTA. Consiliul Europei a elaborat Carta europeana pentru o scoala democratica fara violenta. Elaborata cu ajutorul copiilor din 40 de scoli din 19 tari europene, ea a fost adoptata in 2004 de peste 17.000 de elevi din toata Europa.

Aceasta carta stabileste metodele care trebuie adoptate de scoli pentru a putea face fata violentei si intimidarilor, asociind intr-o maniera pozitiva profesorii, elevii si comunitatea locala.

FARA "BATAITA". Din ce in ce mai multe tari interzic pedepsele corporale aplicate copiilor acasa. Atentie, nu este vorba de a trimite parintii la inchisoare pentru ca au dat o palma la fund copilului. Este vorba de a impiedica brutele care se refugiaza in spatele "autoritatii parintesti" pentru a comite cele mai grave violente asupra copiilor lor. Pedeapsa corporala se aplica in toate tarile in Europa. Mai mult, in Europa, intre 10-30% dintre copii sunt loviti violent cu cureaua, batul sau cu alte obiecte. Aceasta constatare forteaza Consiliul Europei sa preseze tarile sa interzica toate pedepsele corporale, caci educatia copiilor trebuie facuta fara violenta. 16 tari au votat deja o lege care interzice pedeapsa corporala in familie. Olanda va aplica o astfel de lege din 2007.

Dar subiectul nu este usor: in Europa, majoritatea parintilor sunt convinsi ca este acceptabil sa lovesti un copil. Dar Consiliul Europei se angajeaza sa ajute parintii sa constientizeze ca acesti copii trebuie crescuti fara violenta.

"Europa poate face mai mult"

Maud de Boer-Buquicchio este secretara generala adjuncta a Consiliului Europei si a lansat programul "Sa construim o Europa pentru si cu copiii".

De ce s-a lansat o astfel de actiune in Europa?
Pentru ca drepturile copiilor nu sunt suficient de cunoscute si respectate. Si astazi tratam prea des copiii ca minipersoane cu minidrepturi. Drepturile copiilor fac parte din familia drepturilor omului, ele trebuie recunoscute la fel ca cele ale adultilor.

Drepturile copiilor nu sunt amenintate in Europa …
Daca ar trebui sa facem o apreciere, as spune ca Europa "lucreaza bine, dar poate face mai mult". Atat timp cat vor exista in Europa copii care nu pot merge la scoala, care nu sunt ingrijiti sau copii care sunt maltratati, abandonati si fortati sa lucreze, noi trebuie sa continuam sa actionam.

Cum putem masura reusita acestei actiuni?
Vom reusi atunci cand copiii vor fi feriti de orice forma de violenta in viata cotidiana. Cand nimeni nu va mai avea dreptul sa loveasca un copil, cand va exista un aparator al drepturilor copiilor in toate tarile, cand cooperarea intre tari va face imposibil traficul de copii, cand copiii vor participa in cadrul scolii, familiei si comunitatii la luarea deciziilor care ii privesc …
Noi invatam copii sa creasca respectand drepturile fiecaruia. Este timpul ca Europa sa creasca respectand drepturile copiilor.
  • autor: Christophe Grundler
  • ×