x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cancerul poate fi tinut in frau

Cancerul poate fi tinut in frau

30 Mar 2006   •   00:00

Jurnalisti din 22 de tari s-au intalnit la 20 iunie la sediul Grupului Roche din localitatea Basel din Elvetia. Scopul intalnirii a fost impus de o dramatica actualitate: epidemia de cancer. William Burns, responsabil al CEO divizia Pharma Roche, a oferit cateva cifre care demonstreaza aceasta realitate dramatica. Anual sunt depistate in lume aproximativ 11 milioane de cazuri de cancer. Si se estimeaza ca in 2020 se vor inregistra anual 15 milioane de cazuri de cancer. Aceasta boala este responsabila acum de aproximativ un deces din cinci.

Specialistii care s-au adresat jurnalistilor – William M. Burns, CEO divizia Roche Pharma, Peter Harper, Guys Hospital din Londra, Joachim Eberle, specialist in cadrul Roche, Andreas Abt, specialist oncolog Roche – au venit insa si cu vesti bune. Sunt tratamente care inving cancerul. Pentru a combate cancerul, care se extinde la dimensiuni pandemice, avem tratamente prin care durata de supravietuire s-a marit semnificativ in ultimii 30 de ani. La ora actuala, s-a reusit ca sase bolnavi de cancer din zece sa fie in viata cinci ani dupa primul diagnostic. Astfel, verdictul de condamnat la moarte, pus in mod obisnuit in cazul acestei boli, nu mai este intru totul valabil. Dovada: rata de mortalitate in scadere si ameliorarea calitatii vietii pacientilor. Reprezentantii Grupului Roche au prezentat ziaristilor cinci medicamente care practic au revolutionat tratamentul acestei boli.

CANCERUL DE SAN


Magie Duke are 57 de ani si are cancer la san. Dupa tratamentul cu herceptin, Magie marturiseste ca are sentimentul ca detine un anumit control asupra bolii. Medicamentul si-a dovedit eficienta in stadii precoce ale bolii, salvand mii de vieti. In prezent, intre 8% si 9% dintre femei fac cancer de san. Anual, in lume, sunt depistate peste un milion de noi cazuri, numarul deceselor cauzate de aceasta boala fiind de aproximativ 40.000. Specialistii avertizeaza ca eficienta chimioterapiei clasice este redusa in cazul in care creste nivelul proteinei HER2 – produsa de o gena specifica, cu potential cancerigen major, prezenta in forma agresiva a bolii. Medicamentul herceptin este conceput astfel incat blocheaza functionarea lui HER2. In faza incipienta a bolii, medicamentul reduce riscul decesului cu o treime si al recidivei la jumatate. De asemenea, Grupul Roche are in palmares un chimioterapic oral care prezinta avantajul ca ataca tumora, si nu tesuturile sanatoase.

Acesta este primul si unicul tratament antiangiogenic (avastin). Mai pe intelesul tuturor, este un tratament care actioneaza, astfel incat tesuturile canceroase sa nu mai primeasca hrana si oxigen, stopand evolutia tumorii. Medicamentul reprezinta un real beneficiu in cancerul colo-rectal, de plaman si de san. Cancerul colo-rectal se plaseaza pe locul al treilea in lume in ceea ce priveste frecventa, aproximativ un milion de noi cazuri fiind diagnosticate anual. Se estimeaza ca jumatate din persoanele carora li s-a descoperit cancer colo-rectal mor din aceasta cauza. In Uniunea Europeana, aceasta forma de cancer este a doua cauza de deces atat la femei, cat si la barbati.

Specialistii vorbesc de doua forme principale de cancer de plaman in functie de tipul de celule: SCLC si NSCLC, acesta din urma fiind descoperit la peste 80% dintre pacienti.

LA PLAMAN SI BRONHII


Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul de plaman este principala cauza de deces prin cancer la femei si la barbati. Peste 1,2 milioane de noi cazuri de cancer de plaman si bronhii sunt depistate in fiecare an in lume.

La ora actuala, majoritatea pacientilor cu aceasta forma de neoplasm sunt tratati prin chimioterapie, care prezinta multiple efecte toxice, severe. Tratamentul propus de Roche tinteste celulele tumorale, menajand restul organismului.

El consta intr-o comprimata administrata zilnic, care mareste speranta de viata si imbunatateste calitatea acesteia.

PROIECTE. Roche se concentreaza pe noi biomarkeri performanti in diagnosticarea cancerului, pe noi teste de detectare precoce. Portofoliul oncologic va creste cu inca noua indicatii terapeutice in urmatorii doi ani.

SPERANTA. Limfomul non-hodgkinian (LNH) reprezinta un tip de cancer localizat la nivelul sistemului limfatic. 55% dintre pacientii cu LNH prezinta forma agresiva a bolii, cu evolutie rapida, uneori fatala in primele sase luni de la declansare, in cazul in care nu sunt tratati corect. Roche propune un medicament, care in asociere cu chimioterapie, ofera pacientilor chiar sansa vindecarii. Este pentru prima data in ultimii 20 de ani cand s-a pus la punct o formula de tratament in masura sa ajute pacientii cu LNH agresiv.

FONDURI. Specialistii au scos in evidenta ca, desi cifrele indica o veritabila epidemie de cancer, totusi oncologia este subfinantata, comparativ cu alte terapii. In acest sens, s-a dat exemplul bolilor cardiovasculare, care sunt avantajate din punctul de vedere al fondurilor alocate.

REDUCEREA NUMARULUI DE DECESE. Cu noile terapii, cu programe de depistare precoce a bolii si combaterea tabagismului putem sa reducem rata de mortalitate. William Burns este de parere ca o treime din cancere poate fi prevenita si o alta treime poate fi tratata eficient cu conditia unui diagnostic precoce.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul cancer cancerul Roche