x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Capsunul si zmeurul in grzdina cu arbusti fructiferi

Capsunul si zmeurul in grzdina cu arbusti fructiferi

05 Apr 2007   •   00:00
VIATA LA TARA
Obtineti fructe gustoase fara mare efort

Orice gospodar care se respecta are in gradina zmeur si capsun. Nu putini sunt aceia care cultiva capsuni si zmeur pentru a le comercializa fructele gustoase. Avantajul este ca ambele plante se pot cultiva si pe suprafete mici datorita taliei lor nu prea mari, dar asta nu inseamna ca plantatia nu va necesita atentia dumneavoastra.

SEPARATI CRESTERILE ANUALE ALE CAPSUNULUI

Capsunul se dezvolta in conditii similare celor intalnite in padure. Adica sol reavan si aerat, cu un continut mare de frunze in amestec. Chiar daca planta este scunda si inconjurata de stoloni aparuti succesiv in diversi ani de vegetatie trebuie sa stiti ca radacinile sale pot sa ajunga pana la 50-100 cm adancime si se intind pe o suprafata de 30 cm.

Primavara primele care incep sa creasca sunt radacinile capsunului si abia dupa aceea apar noile frunze. Ele raman verzi pana toamna tarziu cand gerurile le afecteaza treptat. Cresterile anuale, numite stoloni, se pot lasa 1-2 ani sa creasca langa planta mama dupa care se separa si se folosesc pentru inmultire.

Daca nu se face aceasta separare, plantatia dumneavoastra risca sa devina un hatis cu fructificare scazuta. Primele fructe care apar sunt si cele mai mari pentru ca ele s-au format din florile principale. Celelalte sunt mai mici si provin din florile secundare, tertiare, etc.

TUNDETI ZMEURUL IN FIECARE AN

Desi este putin viguros, zmeurul este foarte productiv. El prezinta avantajul ca poate fi plantat si pe terenuri in panta - opreste eroziunea solului. Fructele zmeurului sunt foarte apreciate pentru continutul lor bogat in vitamine si utilizarea intensa in gastronomie si in industria farmaceutica. An de an el formeaza tulpini noi in timp ce altele mor - trebuie tunse in asa fel incat tufa sa respire si sa poata forma muguri. Acestia pot fi muguri vegetativi (la baza tulpinii), muguri micsti (ramificatii) si muguri roditori (pe varful tulpinilor).

INGRIJIREA CAPSUNULUI

Desi capsunul se adapteaza bine la conditii variate de mediu, trebuie sa stiti ca cele mai multe radacini se gasesc in primii 25 cm de pamant de la suprafata. Din acest motiv exista riscul sa inghete in iernile foarte reci. Talia mica protejeaza capsunul de vant si zapada il poate acoperi in intregime. Temperaturile extreme influenteaza negativ cresterea si fructificarea capsunului. Desigur, mai conteaza si rezistenta specifica fiecarui soi in parte. Capsunul iubeste apa dar ea trebuie sa fie distribuita echilibrat pe toata perioada de vegetatie (martie-octombrie). Seceta fie ea si de scurta durata poate afecta plantele, iar apa care balteste poate sa le omoare. Capsunului ii place soarele dar se descurca destul de bine si la semiumbra. Exista soiuri de capsun care fructifica o data sau de doua ori pe an.

INGRIJIREA ZMEURULUI

Temperatura potrivita pentru cresterea zmeurului este in jur de 17 grade. Daca toamna debuteaza cu temperaturi scazute, lastarii nu se lemnifica si vor degera peste iarna. Zmeurul nu agreaza nici temperaturile prea ridicate din timpul verii, pentru ca o buna dezvoltare a lui necesita umiditate relativa ridicata si cantitatea potrivita de apa in sol, mai ales in perioada de crestere a drajonilor si de maturare a fructelor. Un zmeur plantat la lumina puternica va avea fructe mai multe, mai dulci si mai mari in comparatie cu unul plantat la umbra. Solul in care este plantat e bine sa aiba pH 5,5-6,5, bogat in humus, dar cu drenaj bun. Amestecurile cu nisip sunt binevenite. Soiurile cultivate la noi sunt: Cayuga, Rubin, Malling Promise si Exploit, Golde Queen, The Lathan, Lloyd George, Romy, Englezesc si Prusia.

  • Înainte de înfiintarea plantatiei este bine sa verificati pH-ul solului, calitatea drenajului si orientarea fata de punctele cardinale. Asa veti sti daca spatiul alocat corespunde necesitatilor pe care le au plantele si veti putea preveni problemele în timp util
  • Capsunul si Zmeurul pot fi si ei atacati de daunatori: acarieni, gargarite si gandaci. Daca nu se pot asigura conditiile de mediu adecvate plantele se pot imbolnavi de fainare, pot face patare alba sau putregai cenusiu. Puteti sa administrati plantelor insecticide si fungicide pentru a trata aceste probleme, insa cel mai bine este sa va straduiti sa le preveniti
  • Recoltarea zmeurei si capsunilor se face esalonat. Fructele o data culese nu-si imbunatatesc gustul, iar aspectul lor se poate deteriora cu usurinta daca nu sunt pastrate in conditii corespunzatoare. Pentru o mai buna rezistenta, fructele se recolteaza cu peduncul si caliciu. Ele se folosesc pentru o multime de preparate culinare
  • foto: Morguefile
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul capsunul