x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Carnati cu boia la kilometru

Carnati cu boia la kilometru

07 Iun 2006   •   00:00
REPORTER IN TIGAIE
Sala Sporturilor din Sfantu Gheorghe. Aglomeratie. 73 de mese imbelsugate sunt aranjate in randuri lungi. In jurul fiecarei mese cinci specialisti in ale carnatariei asteapta semnalul de inceput. Intre timp, unii isi fac curaj dand peste cap un paharut cu tarie. Fiecare cu ce a venit de acasa: votca, tuica, palinca sau apa vie din chimion...

3... 2... 1... Start.

PERPETUUM MOBILE.Multimea prinde viteza. In Sala Sporturilor mercurul termometrelor creste constant. Cei mai fortosi membri ai echipei dau prin masina de tocat muschiul de porc amestecat cu boia si alte condimente. Ceilalti ii sustin cu o vorba buna, cu o privire nerabdatoare sau cu o halba cu bere.

Muzica pusa de organizatori pentru animarea concursului nici nu se aude. Mai puternice sunt bataile inimilor si zgomotul sutelor de pasi facuti in jurul mesei de lucru. Buna dispozitie canta si ea. Incerc sa fac rost de niste retete si nu ma aleg decat cu informatia ca echipele prepara carnati dupa retete mostenite de la parinti, bunici si strabunici, retete vechi de "dinainte de era noastra".

Totusi, am aflat cum sunt carnatii covasneni: "Noi nu punem la un kilogram de carne patru de boia, cum se face in Ungaria, ci punem la patru kilograme de carne unul de boia si preparam carnati ca in Covasna", a explicat cu un zambet strengaresc Kovásc István, presedintele Uniunii Gastronomice din Transilvania, membru al juriului.

De fapt, secretul carnatilor consta in respectarea cu sfintenie a proportiilor si mentinerea la o cota inalta a veseliei din cadrul echipei.

Echipele au tocat mai intai carnea si apoi au amestecat-o cu diverse condimente

ACTIUNE. Cele 10 kg de carne per echipa au fost tocate. Carnea se acopera cu un prosop si se lasa sa se odihneasca. Pentru siguranta reusitei, grupurile se incurajeaza cu cate o gluma spusa intre un sandvis si o inghititura de bere. Se trece la etapa a doua - umplerea matelor. O adevarata munca de grup: unul pune tocatura condimentata in masina, altul fixeaza matul, cel de-al treilea invarte la masina, al patrulea sparge matul cu o scobitoare sa nu ramana aer si, Doamne fereste!, sa explodeze carnatul pe gratar, iar al cincilea ii asaza frumos in covata. Inca un moment de ragaz potrivit pentru a-i primi "in vizita" pe membrii juriului, pentru a-i servi din bucatele de pe masa: carnati afumati din caprioara, muschi afumat, slanina cu boia, ceapa verde si legume.

Umplerea matelor cere multa atentie din partea membrilor echipei
Fiecare grup a preparat cate 15 metri de carnati, apoi i-a lasat o vreme sa se odihneasca

DIFICIL. Juriul are o misiune imposibila. Sa premieze echipele. Cea mai vesela, cea mai eleganta, cea mai polivalenta, cea mai nonconformista, cea mai feminina, cea mai masculina si cea mai grasuna au primit cate un cadou. La sfarsit, cei 12 membri ai juriului au degustat din munca echipelor. Ce noroc pe capul lor, v-ati gandit probabil. Ce ghinion, mi-am zis eu gandindu-ma cat de greu trebuie sa fie sa apreciezi care e cel mai bun carnat din 73 degustati.

In Sala Sporturilor, in acea zi, toti au facut sauna. Carnatii ies din incapere si se indreapta spre gratarele de afara. Peste un timp, carnatii revin in sala rumeni si imbietori. E timpul sa ma plimb printre mese, dar renunt dupa ce am degustat carnati de la doua echipe. Sunt mai mult decat satula. Si iar ii compatimesc pe membrii juriului. Aflu ca, de fapt, concursul l-a avut ca model pe cel unguresc, unde la festival participa 500 de echipe. Acolo trai, neneaca!

"Ii admir ca sunt atat de uniti, ca au reusit sa organizeze aceasta parada si sa o faca la un nivel atat de inalt. Nu e unul care sa fie suparat. Toti se simt foarte bine" - Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, membru al juriului

POVETE IN FATA GRATARULUI
PRAJIRE. Carnatii nu se mai crapa daca inainte de a-i praji ii inmuiem cateva minute in apa fierbinte, ii stergem si presaram faina. Carnea si carnatii se rumenesc frumos pe gratar daca se presara un praf de zahar. Carnatii sunt mai crocanti daca spre sfarsitul timpului de prajire presaram boia.

CONDIMENTE. Pentru a fi mai aromati, in compozitia pentru carnati se pot pune condimentele: usturoi, piper, cimbru praf, boia, coriandru, enibahar. Pentru a verifica daca au fost condimentati suficient, inainte de a umple matele se prajeste o chifteluta facuta din compozitia preparata.

RECORDURILE BAT LA USA
De patru ani, de cand se organizeaza Parada Carnatilor, numarul participantilor este in continua crestere. La prima editie au fost 12 grupuri, pe viitor insa organizatorii preconizeaza sa intre in Cartea Recordurilor la numarul de participanti sau la cantitatea de carnati preparata. Din zece kilograme de carne au iesit aproximativ 15 metri de carnati. Dintre membrii juriului nu au lipsit si persoane de la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor sau de la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul carnati boia