x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Carnavalul fructelor

Carnavalul fructelor

31 Mai 2006   •   00:00
GURMANDUL IN PAHAR
Reteta de suc preparat cu dragoste parinteasca. Sunt necesare: cateva fructe proaspete, un pahar inalt, un storcator de fructe, cateva picaturi de bun gust in combinarea culorilor si cateva picaturi de culoare in combinarea gusturilor.

Preparare: amestecati bine si cu inspiratie toate ingredientele si veti obtine cele mai indraznete sucuri asortate. Fructele vor dansa Samba in pahar! Astfel veti inveseli micul dejun al piciului cu un cocteil de fructe.

Iar daca piciul este printre cei care nu se dau in vant dupa vitamine cu cotor si coaja, cu atat mai mult se recomanda sa il "amagiti" cu un suc natural.

Ce se intampla daca nu puteti prepara suc proaspat acasa? Cumparati de la magazin suc in cutie. Mare atentie insa la ceea ce alegeti!

UNUL DIN O MIE. Unele sucuri nu sunt altceva decat apa cu coloranti si cu zahar, in timp ce altele sunt pline de substante nutritive. Cum pot fi deosebite? Cititi eticheta. Evitati sa cumparati sucuri care au pe contraeticheta cuvinte precum: "bautura de", "punch", "cocteil", "adaos de".

De asemenea este recomandabil sa evitati amestecurile ce contin diverse fructe. Nu cumparati sucuri care contin zahar. In schimb este bine sa optati pentru sucurile pe cutia carora scrie "100% suc de fructe".

Spiritul de observatie este necesar si atunci cand turnati "seva fructelor" in pahar. Cu cat sucul este mai transparent, cu atat mai multa apa contine. Cu cat este mai dens, cu atat este mai bogat in toate cele necesare pentru dezvoltarea armonioasa a "puiului de om". Pe fundul paharului ar trebui sa ramana putin sediment, pulpa. Am gasit cateva cutii care corespund tuturor pretentiilor noastre de parinti grijulii.

Cum alegem mai departe? O metoda uneori fericita ar fi sa lasam "marele consumator" sa decida ca vrea suc de piersici, de portocale sau de ananas. Insa si aici cateva sfaturi nu cred ca strica. Cel mai bogat in vitamine si minerale ramane sucul de citrice, in special cel de portocale. El contine vitamina C, vitamina A, potasiu, calciu, fier si, mai presus de toate, este o excelenta bautura pentru micul dejun.

NECTAR VS SUC. Nectarul are de obicei mai multe calorii, dar si mai multe substante nutritive. Cel mai recomandabil din aceasta familie este nectarul de caise, fiind o "comoara" de substante necesare organismului: beta-caroten, zinc, fier, vitamina A si complexul de vitamine B. Alte nectaruri foarte hranitoare sunt cele de piersici, prune si pere. Sucul de prune are cel mai mare continut de fier, zinc si fibre dintre toate sucurile. Iar daca odorasul are probleme intestinale, rezolvati totul oferindu-i un pahar cu suc de struguri albi. Si sa nu uitam de traditionalul suc de mere. Chiar daca este cel mai banal, el are un mare avantaj, fiind destul de dulce, poate fi diluat cu apa in cazul in care dorim sa limitam consumul de suc.

CANTITATI. In functie de varsta copilului, puteti stabili cantitatea de suc de consumat zilnic. Astfel: copilul intre 1 si 4 ani nu trebuie sa bea mai mult de 200 ml de suc pe zi. Pentru copiii de 4-12 ani se recomanda 200-300 ml suc. Si un ultim sfat pentru mamicile care pun suc in biberonul bebelusului: nu lasati copilul sa adoarma cu biberonul la gura, pentru ca acidul din suc poate manca stratul de fluor al dintilor.

Nu uitati! Intre un suc din magazin si unul proaspat preparat acasa, mai sanatos este cel de acasa, pentru ca sucurile proaspat preparate sunt mai bogate in vitamina C decat celelalte. Iar intre un fresh si un fruct "in toata firea", preferati fructul intreg. Nu exagerati cu sucul, pentru ca poate cauza diaree.

SUC ASORTAT BABY DOLL

  • INGREDIENTE: o banana, o jumatate de pahar cu suc de grepfrut, o jumatate de pahar cu suc de portocale, gheata, cireasa maraschino, pentru decor. Preparare: Banana tocata, sucul de portocale si cel de grepfrut se pun in blender. Se amesteca bine apoi se rastoarna intr-un pahar in prealabil racit. Se orneaza cu cireasa maraschino si se pun cuburile de gheata. Se serveste imediat.

    COCTEIL FLAMINGO

  • INGREDIENTE: o jumatate de pahar cu suc de ananas, siropul unei lamai, sirop de grenadine, sifon, o cireasa si o felie de lamaie ca decor.
  • PREPARARE: Toate ingredientele se toarna in straturi subtiri in pahar in ordinea in care au fost enumerate, pentru a se stratifica frumos. Buza paharului inalt se va orna cu cireasa maraschino si cu felia de lamaie.

    VANILLA SKY

  • INGREDIENTE: o jumatate de pahar cu suc de ananas, putin sirop de curacao, 50 ml frisca lichida, 25 ml sirop de vanilie, o cireasa pentru decor.
  • PREPARARE: Ingredientele, cu exceptia ciresei maraschino, se amesteca in shaker. Apoi se rastoarna intr-un pahar de cocteil. Si se lasa sa se stratifice. Paharul se orneaza cu o cireasa maraschino.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul pahar