x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Case ieftine la bulgari

Case ieftine la bulgari

de Maria Toader    |    21 Sep 2005   •   00:00
Case ieftine la bulgari

Discrepantele dintre Romania si Bulgaria nu se limiteaza doar la stadiul diferit al reformelor in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Ele sunt o realitate si in alte domenii cum ar fi sectorul imobiliar.

Bucurestiul, "micul nostru Paris", isi poarta mai departe titulatura, dar nu prin standardele care le ofera locuitorilor, ci mai degraba prin preturile foarte mari pentru imobiliare, care au avut in ultimii ani o evolutie naucitoare. Spre deosebire de Capitala romaneasca, vecinii nostri de la sud au oferte mult mai tentante datorita preturilor scazute si, implicit, mult mai accesibile pentru orice cumparator interesat sa se stabileasca intr-o capitala est-europeana. Un studiu comparativ al pietei imobiliare releva ca preturile locuintelor din Bucuresti, le depasesc substantial pe cele din Sofia, pentru unele tipuri de apartamente diferentele ajungand chiar pana la 50%.

SOFIA

593 de euro metru patrat

BUCURESTI

890 de euro metru patrat

COSTURI. Preturile medii la apartamente pe metrul patrat ajung sa fie cu 300 de euro mai mari in Bucuresti fata de Sofia. Mai ales sumele cerute pentru garsoniere intaresc discrepanta dintre cele doua capitale. In Sofia pretul mediu este de aproximativ 593 de euro pe metrul patrat, iar la Bucuresti ajunge pana la 890 de euro pentru aceeasi suprafata. Potrivit informatiilor oferite de www.imobilul.net, in prezent, la Bucuresti, se ofera foarte multe apartamente de doua camere, pretul mediu pentru un metru patrat fiind de 615 euro. Cele mai scumpe locuinte din cele doua capitale raman garsonierele, iar in Bucuresti si apartamentele mari. Analiza comparativa mai arata ca locuintele din Bucuresti sunt cu aproximativ 10 metri patrati mai mici decat cele din Sofia.

Astfel, in Capitala romaneasca, apartamentele cu doua camere au in medie aproximativ 50 de metri patrati, in timp ce la Sofia exista si garsoniere de asemenea dimensiuni. Potrivit presedintelui Consiliului Director al "Adress Agentii Imobiliare", Teodora Ivanova, acest lucru explica preturile mai mari pe metru patrat din Bucuresti. "In Romania, se considera ca doar suprafata interioara face parte din locuinta, in timp ce in cazul constructiilor noi din Sofia, aceasta cuprinde si spatiile comune ale cladirii", a explicat Ivanova.

MOTIVE. Agentii imobiliari si-au pus intrebarea fireasca: de ce exista diferente atat de mari intre doua capitale in care nivelul de trai si salariile sunt asemanatoare, si mai ales ca perspectiva de aderare la comunitatea europeana este la fel de mare? Raspunsul gasit este argumentat prin diferentele de dimensiune dintre cele doua tari, precum si de prezenta investitorilor straini si a existentei cererii solvabile. Expertii au luat, de altfel, in calcul si faptul ca Bucurestiul este de doua ori mai mare decat Sofia si ceva mai ordonat - cu strazi largi, parcuri intretinute, oferind un mediu mai propice de locuit, a explicat Valentin Saikov, presedintele FIABCI (Federatie Internationala a Agentiilor Imobiliare) din Bulgaria. "Spatiile mari atrag firme occidentale, marea majoritate a acestora avandu-si reprezentanta din Balcani in Capitala romaneasca si cautand locuinte pentru angajati. In afara de aceasta, in Romania nu exista statiuni dezvoltate, asa cum avem noi la mare sau la munte, iar cererea solvabila se concentreaza integral in Capitala. Acesta este modelul Moscovei sau Sankt-Petersburg-ului, unele dintre cele mai scumpe orase din lume.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul bucuresti sofia