x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Case moderne, în care căldura este refolosită

Case moderne, în care căldura este refolosită

de Adela Parvu    |    22 Mar 2008   •   00:00

Închipuiţi-vă o casă ce nu depinde de reţeaua de gaze, are căldură iarna şi răcoare vara la preţuri mici, iar aerul din casă este mai curat ca afară. O astfel de casă există!

Închipuiţi-vă o casă ce nu depinde de reţeaua de gaze, are căldură iarna şi răcoare vara la preţuri mici, iar aerul din casă este mai curat ca afară. O astfel de casă există! 

 

Este vorba de compania germană de construcţii Schwörer, care anul acesta a lansat o tehnologie revoluţionară de climatizare a caselor ce-i poartă numele. În primul rând casele nemţeşti sunt impecabil izolate, apoi sunt echipate cu o pompă de încălzire care este alimentată cu aer din exterior, de la nivelul solului. Lângă case (www.schwoerer.de/en), aproape de soclu este instalat un coş special, a cărui tubulatură coboară în pământ şi alimentează cu aer pompa de încălzire montată la subsol. Astfel, pe timp de iarnă aerul care ajunge la pompă este încălzit natural până la pompă, deoarece traversează câţiva zeci de metri solul, iar vara procesul este inversat. Avantajul este redu­cerea consumului de energie electrică necesară pompei pentru a încălzi, respectiv a răcori aerul ce urmează a fi ventilat în casă. Mai mult, pompa este echipată cu filtre speciale ce reţin polenul, praful şi alţi poluanţi. Aerul curat este pompat în camere, nefiind necesară deschiderea ferestrelor, iar din bucătărie şi baie, unde se produc vapori, aerul este captat şi absorbit, trecut prin pompă, reciclat când e cazul şi eliminat la temperatura exterioară, pentru a preveni emisiile care duc la încălzirea globală. Deci cu o pompă masivă, dar eficientă problema climatizării este rezolvată, iar independenţa de gaz, soluţionată.

×