x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ce se ascunde intr-un spray

Ce se ascunde intr-un spray

15 Mar 2006   •   00:00

Deodorantele si antiperspirantele sunt cele mai eficiente metode de controlare a transpiratiei. De curand insa, acestea au fost acuzate ca ar putea contribui la aparitia cancerului de san la femei.
Un studiu efectuat la Universitatea Reading din Marea Britanie sustine ca aluminiul si parabenzenul – substante care intra in compozitia deodorantelor – se absorb prin piele si pot favoriza cresterea tumorilor mamare. Potrivit Philippei Darbre, coordonatorul studiului, "parabenzenul si aluminiul au o actiune asemanatoare cu aceea a estrogenilor – hormoni sexuali feminini, intensificand cresterea tumorilor".

ALUMINIUL


Agentia americana de control al medicamentelor (FDA – Food and Drug Administration) arata insa ca prin piele se absoarbe o cantitate foarte mica de aluminiu. Cercetatorii britanici au emis o ipoteza care are nevoie de alte studii amanuntite pentru a fi confirmata. "Nu are rost sa ne speriem! Aluminiul si parabenzenul au o putere mult mai mica decat estrogenii, rolul lor este nesemnificativ in comparatie cu alte substante cu care venim in contact. Ca frecventa, aluminiul reprezinta al treilea element intalnit in mediul inconjurator. Este dificil sa izolezi toate sursele de aluminiu si sa cuantifici care este aportul zilnic al acestui element. FDA a aratat la un moment dat ca din alimente luam aproximativ 15 mg de aluminiu zilnic", arata dr. Virginia Chitu, medic specialist dermatolog la Centrul de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes". Cantitatea de aluminiu pe care o luam din alimente este mult mai mare decat cea care se absoarbe prin piele din cauza deodorantelor. Daca totusi vrem sa nu avem nici un fel de probleme cu aluminiul, putem apela la deodorantele fara aluminiu, disponibile in farmacii.

Sarurile de aluminiu si zirconiu din compozitia deodorantelor blocheaza glandele sudoripare si reduc pentru cateva ore cantitatea de transpiratie de la nivelul pielii. Pentru a fi eficient, un deodorant trebuie sa contina: substante antibacteriene, inhibitori ai transpiratiei (saruri de aluminiu), substante care absorb mirosurile neplacute (saruri de zinc).

DERMATITELE


Mult mai frecvente sunt alte probleme pe care le determina deodorantele sau antiperspirantele. Este vorba despre dermatitele de contact alergice care se inregistreaza in special la persoanele cu teren alergic – astm bronsic, rinita alergica, la persoanele care au pielea uscata. Dermatita de contact se manifesta prin inrosirea pielii, prin aparitia de vezicule (basicute) in zona in care a fost aplicat deodorantul sau antiperspirantul. Cand apare alergia este obligatoriu sa renuntam la produsul respectiv.

RECOMANDARI


Dr. Virginia Chitu recomanda ca aceste produse sa nu fie folosite de copii inainte de 13-14 ani. Deoarece deodorantele sau antiperspirantele folosite in copilarie pot determina reactii alergice mai tarziu, la varsta adulta. De asemenea, exista riscul ca deodorantele sa produca dermatita fotoalergica: pielea este sensibila si dupa expunerea la soare zona in care a fost aplicat deodorantul se inroseste.

COMPOZITIE. Printre ingredientele deodorantelor si antiperspirantelor se numara uleiurile esentiale. Uleiul de patchouli este util pentru ingrijirea pielii, are proprietati emoliente, impiedicand deshidratarea pielii. Uleiul de ceai verde are proprietati antiseptice, iar uleiul de nuca de cocos are proprietati hidratante. Majoritatea deodorantelor contin alcool, de aceea se usuca rapid dupa aplicare si dau senzatia de prospetime. Dar in acelasi timp, din cauza alcoolului, aceste deodorante usuca pielea.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul aluminiu