x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cel mai bun prieten al tau poate fi calul

Cel mai bun prieten al tau poate fi calul

22 Mar 2007   •   00:00

DIALOG CU CITITORII
Respectul pentru cabaline trebuie recastigat
DIALOG CU CITITORII
Respectul pentru cabaline trebuie recastigat

Acest articol, ca de altfel multe altele pe care le vom publica, raspunde solicitarilor unora dintre cititorii nostri care au ori intentioneaza sa-si cumpere unul sau mai multi cai. Nu vom scrie aici nimic despre napasta care s-a abatut asupra cabalinelor noastre in vremurile imbecile cand ni se spunea ca ele vor fi inlocuite la munca de tractoare si ca hipodromul destinat curselor si pariurilor este o manifestare burgheza de care trebuie sa ne lepadam...

Au mai ramas, din fericire, cai in Romania chiar si fara hipodromuri sau cu "minunatele" tractoare duduind pe ogoarele patriei. Vom spune doar cateva vorbe de inceput, enuntand principii elementare pe care ar treui sa le respecte orice posesor de cai sau de ponei.

CALUL DE MUNCA

Hergheliile de cai de rasa sunt in plin proces de refacere si beneficiaza de stiinta si experienta specialistilor. Calul de munca, aflat integral in proprietate privata, este crescut in continuare dupa asa-zise metode traditionale transmise din generatie in generatie, de sute de ani. Ma intreb cati dintre posesorii de cai respecta insa regulile minimale de hrana si intretinere, in asa fel incat animalul sa se mentina intr-o stare perfecta de sanatate si in forma fizica maxima.

Hrana pentru un cal de munca trebuie sa aiba o anume compozitie, cantitatile oferite spre nutritie urmand sa tina seama de greutatea sa (intre 400 si 700 kg), de intensitatea muncii (repaus, munci usoare, de intensitate medie sau grele), de anotimp (vara, iarna). Din amestecul de hrana nu trebuie sa lipseasca anumite componente dozate in proportii bine stabilite: fan de leguminoase, fan natural, paie de ovaz, nutret verde, ovaz, porumb, orz, sfecla. Tot in cantitati exact determinate se adauga calciu, creta furajera, sare, caroten.

SANATATE SI COMPORTAMENT

La evaluarea unui cal sunt de luat in considerare varsta, starea de sanatate si eventualele defecte de aplomb. Impotriva vorbei batranesti, si daca primiti un cal in dar cautati-l la dinti. Forma si starea danturii (mai cu seama a incisivului central) va vor oferi informatii pretioase privind varsta si conditia fizica a animalului. Caii si poneii sunt obisnuiti sa traiasca in grupuri, simtindu-se in siguranta daca sunt mai multi si traiesc in locuri familiare lor. Timizi din fire, reactia naturala in fata pericolului este de a fugi. Caii au simtul auzului foarte ascutit si mirosul bine dezvoltat, ceea ce le permite sa sesizeze de la distanta orice pericol. Extrem de sensibil, calul e capabil sa simta starea stapanului, mai ales ezitarea sau siguranta de sine, frica sau mania. Isi exprima propriile sentimente in mai multe feluri, cel mai simplu de interpretat fiind pozitia urechilor.

MISCARI ESENTIALE

Calul de munca trebuie sa aiba un program obligatoriu de miscare in afara orelor de corvoada. Dimineata, inainte inceperii programului de munca se executa un pasaj sumar, iar dupa terminare un pasaj complet si energic. Pasajul incepe cu busumarea animalului si cu indepartarea prafului sau noroiului lipit de piele. Operatia se executa cu ajutorul tesalei. Urmeaza o periere energica a animalului in raspar, urmata de perieri repetate in directia de crestere a parului, incepand cu gatul si terminand cu membrele. Capul se sterge cu o carpa curata, incepand din regiunea ochilor, a narilor si a gurii. Urmariti zilnic, mai ales la caii tineri evolutia in crestere a membrelor anterioare si posterioare, mai ales pozitia genunchilor si a gleznelor. Ne intrebam cati dintre posesorii de cai de munca respecta la noi aceste reguli elementare si obligatorii de intretinere...

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul