x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Chisturile de ovar duc la infertilitate

Chisturile de ovar duc la infertilitate

19 Apr 2006   •   00:00

O femeie face cel putin o data in viata un chist ovarian. Insa in multe cazuri, ea nu descopera ca sufera de aceasta problema. De cele mai multe ori, chisturile ovariene sunt formatiuni necanceroase (benigne), care dispar treptat, de la sine. Cele mai predispuse aparitiei chisturilor sunt femeile tinere, active sexual. Insa si femeile care au trecut de 50 de ani si au ajuns la menopauza pot suferi de astfel de probleme. Din fericire insa, numai 5%-6% dintre cazurile de chisturi ovariene pot degenera in cancer de ovar.

Doctorul Daniel Popescu, sef de lucrari in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", medic primar obstetrica-ginecologie, explica ce sunt chisturile ovariene, cum pot fi depistate si cum se trateaza.

SIMPTOME

"Primele simptome care ar trebui sa puna pe ganduri o femeie sunt dereglarile ciclului menstrual si uneori durerile in zona abdominala. In unele cazuri, femeile cu chist ovarian prezinta sangerari trecatoare intre menstre. Insa o mare parte dintre aceste femei nu descopera ca sufera de aceasta afectiune decat in momentul cand observa ca nu pot ramane insarcinate. Principala neplacere in situatia chisturilor ovariene netratate o constituie infertilitatea", atrage atentia dr. Daniel Popescu.

CUM SE FORMEAZA

Principala cauza a aparitiei chisturilor de ovar o reprezinta tulburarile hormonale. "Ovarul este o masa de foliculi (ovule invelite intr-o camasa). La mijlocul unui ciclu menstrual, unul dintre acesti foliculi se maturizeaza, se desprinde din camasa lui si este eliberat, urmand ca, daca ce este fecundat, sa ajunga in uter. Acesta este insa procesul normal de ovulatie. In unele cazuri, ovulele nu sunt eliberate din camasa lor si astfel se formeaza chisturile", explica specialistul nostru. Insa la suprafata ovarului se gasesc mai multi foliculi in diverse stadii de dezvoltare, iar in urma unei ecografii, formatiunile care se regasesc in mod normal pe ovar pot fi confundate cu un chist. Dr. Daniel Popescu arata ca de foarte multe ori, ecografiile pot fi interpretate gresit, iar diagnosticul de chist ovarian poate fi pus fara o dovada clara. Chistul ovarian este o formatiune care depaseste 2 cm. Pana in 2 cm, poate fi vorba doar de o formatiune care exista in mod normal la suprafata ovarului.

INTERVENTIE CHIRURGICALA

"In momentul cand unul dintre foliculi nu si-a rupt camasa pentru a elibera ovulul, tesutul de acoperire se ingroasa, ovulele se tapeteaza pe interior cu celule care secreta in continuare lichidul folicular si creste incontinuu. Intre 3 si 5 cm, chistul ovarian poate fi tratat medicamentos. Daca insa acesta a depasit 5 cm, se impune interventia chirurgicala", subliniaza medicul ginecolog. In aceasta etapa este necesara operatia, intrucat chistul ovarian tulbura si deregleaza activitatea ovarului. In plus, daca atinge dimensiuni mai mari de 5 cm, chistul se poate rupe la un moment dat si poate provoca o hemoragie. Un chist ovarian poate avea si o evolutie nefasta spre un cancer de ovar. De aceea, dr. Daniel Popescu le sfatuieste pe femeile care prezinta simptomele unui chist ovarian sa se adreseze de urgenta medicului ginecolog.

EXAMENE

Femeile care prezinta simptomele unui chist ovarian vor fi supuse unei ecografii abdominale sau transvaginale. In cazul in care la ecografie se descopera ceva in neregula, medicul ginecolog analizeaza situatia, pune un diagnostic si apoi prescrie un tratament hormonal. "Cel mai bine este ca, daca la ecografie se descopera o formatiune similara chistului ovarian, inainte de a incepe un tratament, pacienta sa fie rechemata luna urmatoare. Deoarece este posibil ca ceea ce initial a fost diagnosticat drept chist ovarian sa fi fost de fapt un folicul normal, de dimensiuni crescute, care in timp se va rupe si se va vindeca de la sine", precizeaza specialistul.

TINERE. Foarte multe adolescente sufera de chisturi ovariene, iar cauza principala o constituie dereglarile hormonale specifice varstei. In cazul acestora, este recomandat sa nu se prescrie de la inceput tratament anticonceptional. In opinia dr. Daniel Popescu, cel mai indicat este ca tinerelor de 14-16 ani sa li se prescrie mai intai un tratament antiinflamator, pana se restabileste activitatea ovarelor.

TRATAMENT. Chistul de ovar, in formele mai putin grave, cand formatiunea nu a depasit 5 cm, se poate trata cu pilule anticonceptionale. "Acest tratament opreste activitatea hormonala a ovarului. Celulele chistului nu mai secreta lichidul care face formatiunea sa creasca si incet-incet chistul se resoarbe. La acest tratament se poate adauga si unul antiinflamator. Tratamentul de vindecare a chisturilor ovariene dureaza aproximativ trei luni. Insa la fiecare luna, cam in pauza dintre foliile de pilule anticonceptionale, se repeta ecografia, pentru a observa daca chistul respectiv a raspuns la tratament", atrage atentia dr. Daniel Popescu.

TUMORI. Chisturile de ovar pot evolua spre cancer ovarian. Acest tip de cancer se situeaza pe locul al patrulea in ceea ce priveste cancerele ginecologice. El survine de cele mai multe ori dupa menopauza. Simptomele sunt banale, deseori fiind de natura digestiva. Pacienta acuza in general disconfort abdominal, balonari, gaze, dar si oboseala si lipsa poftei de mancare. TIPURI. Exista mai multe tipuri de chisturi ovariene. Cele mai frecvente sunt chisturile lichidiene, care raspund la tratamentul anticonceptional. Cea de-a doua categorie de chisturi – dermoide – creeaza mai multe probleme, deoarece reprezinta o formatiune asemanatoare tesutului cutanat si necesita o interventie chirurgicala.
×