GURMANDUL IN BUCATE
SIMONA CHIRIAC
|
Intamplarea a facut ca intr-o dupa-amiaza sa-mi schimb total preferinta. Sa va povestesc cum a fost... Cel putin o data pe saptamana trebuie sa ma duc in vizita la prietena mea. Poate va intrebati de ce. Pe langa alte calitati, gateste foarte bine si pe gustul meu. Spre exemplu, de ziua mea mi-a facut cadoul "suprem". Inchipuiti-va o masa obisnuita de bucatarie (nici prea mare, nici prea mica), plina ochi cu straturi, straturi de placinte cu dovleac. Ma intreb cate a zile a petrecut in bucatarie ca sa ma dea gata? Nu mi-a spus decat atat: "Poftim, sper sa te saturi odata de placinta asta cu dovleac!". Nu am putut refuza aceasta oferta.
Dar sa revin la povestea mea. Era o zi de iarna, asa molatica, precum au cam fost toate la inceput de ianuarie. In drum, nu ma gandeam decat la placinta mea si numai a mea, care cu siguranta ma astepta in bucatarie. Am eu un truc care nu da gres. Cu o zi inainte dau un telefon si intreb, printre altele, asa din intamplare, ce a mai cumparat de la piata. De aceasta data cumparase bostan...
Intru in bucatarie in viteza, caci dintr-odata trebuia sa aflu ce s-a intamplat cu dovleacul. Sunt asemeni unui caine politist. Miros peste tot, deschid frigiderul, aragazul, ma uit pana si sub masa. Dovleacul nu-i si pace. O intreb cu jumatate de glas: "Ce-ai facut cu dovleacul?" "Vrei sa vezi?", mi se raspunde. "Vino cu mine". Pe masa din living se afla cu adevarat o surpriza. Inchipuiti-va un dovleac mai maricel taiat in doua. Inauntru, o ciorbita cu legume si carne. Si mai ales, usoare arome de dovleac bine copt. Nu a trebuit sa ma invite la masa. M-am autoservit cu polonicul direct din bostan, stand in picioare, si am inceput sa mananc. Am luat prima lingura, am dus-o la nas si am mirosit mai intai. Divin! De-abia apoi am gustat. Nu stiu nici acum ce mi-a placut mai mult: aroma de dovleac sau gustul neobisnuit al ciorbitei. Probabil ca amandoua.
Si totusi, inainte de a va dezvalui secretele ciorbitei aurii, nu pot sa ma abtin de la un comentariu poate un pic cam rautacios. Acest fel de mancare se prepara cu carne de porc. Dar ce stim noi despre porcusori? Ei mananca dovlecei. Porcusorul acesta, care s-a gandit sa ajunga si pe masa mea, a fost cu siguranta unul pasnic, ca sa nu zic fraier. De ce? S-a lasat mancat de un dovlecel. Spre marea mea bucurie! Nu stiu daca si a lui...
CURIOZITATI
|
|
LEACURI DOVLECESTI EFICIENTE
|
Am putea spune ca dovleacul este remediul eficient pentru o sumedenie de boli. Nici nu este foarte greu sa faci rost de un dovleac. Cu siguranta il vei gasi asteptandu-te rabdator in piata pe o taraba. Se folosesc in special semintele, deosebit de bogate in vitamina A. Efectul acestora este de calmare a organismului. Daca va doare capul, nu trebuie decat sa va puneti o compresa in care ati strecurat cateva seminte de dovleac decojite. Tot ele va vor scapa de pietrele de la rinichi. Si diabetul poate fi tratat daca veti bea, de doua ori pe zi, dimineata si seara, pe stomacul gol insa, o ceasca de ceai din dovleac. Se procedeaza astfel: o jumatate de litru de apa se pune la fiert impreuna cu o mana de seminte de dovleac curatate si maruntite cat mai bine. Daca aveti insomnii, se procedeaza similar, numai ca se inlocuieste apa cu lapte. Este bine sa beti "medicamentul" inainte de culcare.
|