x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ciorba aurie in dovleac

Ciorba aurie in dovleac

11 Ian 2005   •   00:00

GURMANDUL IN BUCATE

SIMONA CHIRIAC

Daca m-ai fi intrebat acum doua saptamani, la orice ora din zi sau din noapte, ce mancare prefer, nu as fi stat nici o secunda pe ganduri si ti-as fi raspuns: placinta cu dovleac. As fi mancat-o si din priviri, chiar si in gand, daca s-ar fi putut?! Erau nopti in care visam mese intinse, ca in povesti, pline cu placinte. Ma tem ca deja a devenit o obsesie. Nu-i nimic, eu nu sufar. Sunt chiar cat se poate de fericita. Cel putin asa credeam...

Intamplarea a facut ca intr-o dupa-amiaza sa-mi schimb total preferinta. Sa va povestesc cum a fost... Cel putin o data pe saptamana trebuie sa ma duc in vizita la prietena mea. Poate va intrebati de ce. Pe langa alte calitati, gateste foarte bine si pe gustul meu. Spre exemplu, de ziua mea mi-a facut cadoul "suprem". Inchipuiti-va o masa obisnuita de bucatarie (nici prea mare, nici prea mica), plina ochi cu straturi, straturi de placinte cu dovleac. Ma intreb cate a zile a petrecut in bucatarie ca sa ma dea gata? Nu mi-a spus decat atat: "Poftim, sper sa te saturi odata de placinta asta cu dovleac!". Nu am putut refuza aceasta oferta.

Dar sa revin la povestea mea. Era o zi de iarna, asa molatica, precum au cam fost toate la inceput de ianuarie. In drum, nu ma gandeam decat la placinta mea si numai a mea, care cu siguranta ma astepta in bucatarie. Am eu un truc care nu da gres. Cu o zi inainte dau un telefon si intreb, printre altele, asa din intamplare, ce a mai cumparat de la piata. De aceasta data cumparase bostan...

In sfarsit, am ajuns in fata blocului. Am deschis usa cu mare atentie, si apoi mi-am varat doar nasul. Se simte mirosul de placinta sau nu? Nimic. Mai urc un etaj, nimic. Nu disperam, caci mai aveam ceva de urcat pana la etajul trei. Ajung mai sus, parca - parca. Un pic mai sus, se distingea o usoara aroma de mancare. Dar nu era placinta cu dovleac. Ajung si in fata apartamentului. Miros clar de mancare. Dezamagire totala. Nici nu ma mai intrebam la ce a folosit dovleacul. Cu siguranta nu-l voi manca azi. Pe de alta parte, ma gandeam ca meritam ceea ce se intamplase. Vorba aceea: "La pomul laudat nu te duci cu sacul". Ce sac, eu ma dusesem cu marfarul...

Intru in bucatarie in viteza, caci dintr-odata trebuia sa aflu ce s-a intamplat cu dovleacul. Sunt asemeni unui caine politist. Miros peste tot, deschid frigiderul, aragazul, ma uit pana si sub masa. Dovleacul nu-i si pace. O intreb cu jumatate de glas: "Ce-ai facut cu dovleacul?" "Vrei sa vezi?", mi se raspunde. "Vino cu mine". Pe masa din living se afla cu adevarat o surpriza. Inchipuiti-va un dovleac mai maricel taiat in doua. Inauntru, o ciorbita cu legume si carne. Si mai ales, usoare arome de dovleac bine copt. Nu a trebuit sa ma invite la masa. M-am autoservit cu polonicul direct din bostan, stand in picioare, si am inceput sa mananc. Am luat prima lingura, am dus-o la nas si am mirosit mai intai. Divin! De-abia apoi am gustat. Nu stiu nici acum ce mi-a placut mai mult: aroma de dovleac sau gustul neobisnuit al ciorbitei. Probabil ca amandoua.

Si totusi, inainte de a va dezvalui secretele ciorbitei aurii, nu pot sa ma abtin de la un comentariu poate un pic cam rautacios. Acest fel de mancare se prepara cu carne de porc. Dar ce stim noi despre porcusori? Ei mananca dovlecei. Porcusorul acesta, care s-a gandit sa ajunga si pe masa mea, a fost cu siguranta unul pasnic, ca sa nu zic fraier. De ce? S-a lasat mancat de un dovlecel. Spre marea mea bucurie! Nu stiu daca si a lui...

CURIOZITATI
  • Cele mai vechi seminte de dovleac dateaza de mai bine de 9000 de ani. Ele au fost descoperite in Mexic. La noi au ajuns mai recent. Insa nu ne pare rau, caci stim la ce sa-l folosim.
  • Din dovleac se poate face si whisky. Cel putin Jack Daniels a incercat...
  • Cel mai mare dovleac din lume cantarea nu mai putin de 400 kg, aproape o jumatate de tona. In fiecare zi crestea cu cate 2 centimetri in inaltime.
  • CIORBITA SPECIALA
    Click pentru a mari imaginea
    Carnea de porc (250 gr) se taie bucatele si se pune la fiert intr-o oala cu apa. Este bine ca din cand in cand sa i se scoata spuma. Cand este gata se scoate deoparte pe o farfurie.

    .

    .

    .

    Click pentru a mari imaginea
    Toate legumele (4 cartofi, un praz, doua rosii, un catel de usturoi, miez de dovleac) se taie marunt si se pun la fiert intr-o parte din zeama in care a fiert carnea. Se toarna si un litru de bors.

    .

    .

    .

    Click pentru a mari imaginea
    Cand sunt legumele aproape fierte, se adauga carnea si se condimenteaza cu busuioc, piper si cimbru. Se mai dau cateva clocote. Toata ciorbita se rastoarna intr-o jumatate de dovleac scobit. Asta-i tot!

    .

    .

    LEACURI DOVLECESTI EFICIENTE
    Am putea spune ca dovleacul este remediul eficient pentru o sumedenie de boli. Nici nu este foarte greu sa faci rost de un dovleac. Cu siguranta il vei gasi asteptandu-te rabdator in piata pe o taraba. Se folosesc in special semintele, deosebit de bogate in vitamina A. Efectul acestora este de calmare a organismului. Daca va doare capul, nu trebuie decat sa va puneti o compresa in care ati strecurat cateva seminte de dovleac decojite. Tot ele va vor scapa de pietrele de la rinichi. Si diabetul poate fi tratat daca veti bea, de doua ori pe zi, dimineata si seara, pe stomacul gol insa, o ceasca de ceai din dovleac. Se procedeaza astfel: o jumatate de litru de apa se pune la fiert impreuna cu o mana de seminte de dovleac curatate si maruntite cat mai bine. Daca aveti insomnii, se procedeaza similar, numai ca se inlocuieste apa cu lapte. Este bine sa beti "medicamentul" inainte de culcare.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul dovleac