x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Citrice la ghiveci

Citrice la ghiveci

04 Ian 2007   •   00:00
DIALOG CU CITITORII
Va doriti arbusti cu flori parfumate si fructe gustoase produse chiar la dumneavoastra acasa? Daca da, iata ce e bine sa stiti pentru a va reusi experimentul

"Am vizitat de curand un prieten care avea in balcon mai multe ghivece cu citrice. Mi-a placut foarte mult cum miroseau florile, faptul ca plantele nu cresteau foarte inalte, dar erau frumos ramificate si ca fructele erau mult mai gustoase decat cele pe care le cumparam din comert. As vrea sa incerc si eu. Credeti ca am sanse? Ce-ar trebui sa stiu inainte sa ma apuc de treaba?" - Ieremia Pop, Bistrita

Sunt intr-adevar din ce in ce mai multe persoane care cultiva citrice. Fie ca le obtin din seminte (samburi), fie ca le cumpara din magazine cand sunt deja in faza de inflorire si fructificare, chiar daca pretul lor nu este chiar mic. Evident cea mai simpla metoda este sa cumparati fructe, sa le consumati si sa pastrati samburii pe care mai apoi sa-i plantati. Rata de reusita in acest caz este de 1 din 4. In general, plantutele cresc mult in primul an de vegetatie si fara nici un fel de ramificare. De aceea, indata de observati ca baza tulpinii se albeste, puteti sa tundeti varful pana la 50% din inaltimea lui. Aceasta tundere va induce ramificarea si planta va ajunge sa aiba o crestere armonioasa. Insa, va avea nevoie de cativa ani buni de crestere si ramificare succesiva pana sa faca primele flori. Nu toate florile se vor transforma ulterior in fructe.

Chiar daca plantutele se adapteaza la orice fel de sol e bine sa folositi de la inceput sol special pentru citrice, sa va cumparati ingrasamant special pentru a le ajuta la crestere (acesta se aplica doar in perioada de crestere si formare a plantei, dupa care se evita folosirea oricaror chimicale pentru ca exista riscul ca ele sa se regaseasca in fructe) si betisoare de bambus pentru a le dirija putin cresterea verticala. Au nevoie de lumina buna si temperaturi pe timp de iarna in jur de 8-10 grade. Plantele vor trebui transplantate succesiv in ghivece mai mari pe masura ce cresc. Altoirea nu este obligatorie pentru fructificare.

BINE DE STIUT!

Cand vine vorba de citrice toata lumea se sperie la ideea altoirii. Ei bine, ea nu este obligatorie, dar este indicata atunci cand doriti sa scurtati timpul pana la primele fructe. Metodele de altoire au fost detaliate cu alta ocazie, asa ca n-am sa mai revin la ele, dar nu este ceva extrem de dificil. Trebuie doar sa va documentati atent si sa procedati intocmai. Un alt aspect important este locul unde tineti plantele. Balconul inchis poate sa fie o solutie, dar aveti grija ca temperatura sa nu scada prea mult. In unele zone, chiar si in balcoanele inchise temperatura coboara pana la 0 grade Celsius, ceea ce ar pune plantele in pericol. Mai ales pe cele tinere. Nu pastrati in acelasi spatiu citrice si cactusi, mai ales iarna. Intr-o confruntare directa citricele ies invingatoare, in timp ce bietii cactusi se aleg cu micoze care ii omoara.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul citrice