x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cocteil in stil englezesc

Cocteil in stil englezesc

11 Ian 2006   •   00:00
BARUL CASEI
Daca arunci o privire catre paharul de Fizz, ai putea sa ai impresia ca toata ceata din Londra s-a concentrat in el.
Aceasta bautura in amestec este preferata de aristocratii englezi si, asemeni lor, are o traditie, are o istorie, are rude in Statele Unite ale Americii. Ea este "cocolosita" pana a fi adusa pe platou unui Sir sau unei Lady din inalta societate.

VICTORIE! Fizz-ul clasic, adica cel care contine gin, ca, de altfel, si toate celelalte, trebuie sa respecte o singura conditie: sa fie spumos cand este servit. Altfel, numele lui nu va avea nici o valoare (to fizz (engl.) - a spumega). Acest cocteil are o origine invaluita in mister. Se crede ca el a ajutat marina engleza sa atace decisiv marina franceza la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Resursele alimentare ale englezilor, care asigurau necesarul de vitamina C, aproape se epuizasera. Pericolul scorbutului incepuse sa ameninte. Atunci, Amiralul Nelson a creat o bautura pe baza de suc de lamaie si gin cu care si-a incurajat marinarii.

FIZZ AMERICAN. Povestea bauturii Ramos Gin Fizz, acea ruda americana despre care am amintit mai sus, este mult mai clara si mai sigura. Aceasta din urma a fost inventata in 1888, in New Orleans, de un mixolog pe nume Henry Ramos. Ceea ce a adus el nou in reteta a fost apa cu miros de floare de portocal. Desi aceasta nu este simtita ca atare in bautura, dupa ce bei cocteilul lui Ramos ai impresia ca "bei o floare". Astfel incercau consumatorii sa explice gustul Fizz-ului. Un alt ingredient care e greu de "detectat" este albusul de ou, el nu modifica gustul amestecului, insa ii da un aspect cetos - cartea de vizita a bauturii. Ramos a pastrat mult timp in secret modul de preparare a cocteilului. Chiar daca in prezent sunt cunoscute toate ingredientele, se spune ca doar la hotelul Roosvelt se mai prepara Ramos Gin Fizz adevarat, pentru ca doar mixologul de acolo cunoaste secretul Gin Fizz-ului.

FIZZ NEALCOOLIZAT


  • INGREDIENTE: 40 ml de suc de grepfrut, 30 ml sirop de rodii, 80 ml apa minerala, un albus, doua cuburi de gheata.
  • PREPARARE: Albusul se bate spuma, apoi se toarna in shaker, se adauga sucul de grepfrut si siropul de rodii. Totul se agita foarte bine in shaker. Rezultatul se toarna in pahar. Apoi se adauga apa minerala si cuburile de gheata. Pentru mai multa aroma se poate adauga o picatura de vanilina. Fizz-ul se serveste imediat, pentru a nu i se pierde spuma. Se serveste cu pai.

    RAMOS GIN FIZZ


  • INGREDIENTE: o lingurita cu zahar pudra, patru picaturi de apa cu aroma de flori de portocal, sucul unei jumatati de lime, sucul unei jumatati de lamaie, 20 ml gin, un albus, 20 ml frisca, doua picaturi de vanilie, apa minerala.
  • PREPARARE: Albusul se bate bine cu mixerul, apoi se adauga frisca si zaharul tos si se bat impreuna, apoi se adauga restul ingredientelor si se amesteca timp indelungat. Apoi turnati amestecul intr-un pahar care a fost racit in prealabil. Serviti-l imediat, pentru a nu i se pierde spuma. Adaugati cateva cuburi de gheata, pentru a-l mentine rece.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul fizz