x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Comunismul în bucate

Comunismul în bucate

de Carmen Dragan    |    28 Oct 2010   •   00:00
Comunismul în bucate
Sursa foto: Andreea Aron/Jurnalul Naţional

Săptămâna trecută, colega noastră Veronica Bectaş şi-a lansat cartea "77 Istorii şi reţete din Epoca de Aur", o culegere de articole care au apărut iniţial în Scînteia - 2009, supliment al Jurnalului Naţional. Rubrica "Radiografii culinare", pe care Veronica Bectaş a ţinut-o în paginile Scînteii, a fost pentru unii dintre cititori prilej de rememorare a acelor vremuri de penurie alimentară, iar pentru alţii - o întâlnire cu o realitate pe care nu au cunoscut-o.

UN ADEVĂRAT MANUAL
Meri, Coca, Jenica, colegele de serviciu, dar şi carcasele de pui din care trebuia să prepari trei feluri de mâncare, zahărul şi orezul cumpărat cu raţia - iată personajele care au dat viaţă acestei cărţi. La lansare, Simona Lazăr, editorul Jurnalului de bucătărie, dar şi al cărţii, apărută la Editura Cartex, a afirmat despre Veronica Bectaş: "Încă de acum patru ani, când a început să facă parte din echipa Jurnalului de bucătărie, am văzut în condeiul ei acea fărâmă de geniu. Pe măsură ce citeam povestirile ei eram din ce în ce mai surprinsă, pentru că, deşi am trăit în acei ani, nu m-am gândit că poţi privi înapoi cu atâta umor".

Cristina Diac, unul dintre coordonatorii proiectului "Scînteia 2009" a văzut în volumul Veronicăi o carte de istorie scrisă mult mai atractiv decât se scriu, în general, manualele: "Deşi nu a vrut să fie o carte de istorie, volumul «77 Istorii şi reţete din Epoca de Aur» face mult mai multă referire la anii '80 faţă de 100 de manuale de istorie. Ea depăşeşte încrâncenarea şi memoria răului acelor vremuri. Este o carte în care se râde, pe alocuri, copios".

"NU ESTE CARTEA MEA!"
Jovială ca întotdeauna, Veronica a a firmat la lansare: "Nu este cartea mea! Fără mulţi dintr voi cei care sunteţi prezenţi aici, n-aş fi putut scrie! Alături de voi am trăit toate momentele pe care le-am povestit, meritul meu este că am pus amintirile pe hârtie!". Ea a pomenit cum "din bietele carcase de pui trebuia să prepari «trei feluri de mâncare şi peşte prăjit».

"POVEŞTILE NOASTRE DE RĂZBOI"
Istorioarele din carte sunt pigmentate cu anecdote despre cozile nesfârşite la alimente şi despre trocurile care se făceau la vremea aceea. "O cunoştinţă a refuzat să recunoască aspectele pline de umilinţe ale unor momente din viaţa ei, numai pentru a ascunde copiilor, ajunşi acum oameni cu stare, doar pentru ca să nu se simtă stânjeniţi. De parcă pumnul pe care-l primise ea la coadă la ouă, în săptămâna Paştelui, n-ar fi stat la baza propăşirii lor materiale", spune Veronica. Ea a mai adăugat: "Am scris cartea şi de oftică. Am vrut ca acele momente să fie cunoscute de tot tineretul pentru ca ele să nu se mai repete. Să nu fie tratate ca nişte poveşti spuse la o halbă de bere sau la o discuţie banală. Şi am scris pentru că mă simt o învingătoare, alături de toate mamele care aveau serviciu şi se străduiau să asigure hrana familiilor lor alergând din magazin în magazin, trecând uneori prin situaţii comice sau chiar dramatice...".

"Nici o strategie a «alimentaţiei raţionale» (laitmotivul timpului) nu reuşea să fie învingătoare în lupta cu inventivitatea mamelor, mătuşilor şi bunicilor acelor vremi, când venea vorba de astâmpărat foamea celor dragi", scrie Simona Lazăr în "Pre-zicerea" cărţii.
"Cele «77 de istorii şi reţete din Epoca de Aur» ale Veronicăi Bectaş sunt «poveştile noastre de război». Dar... fiecare generaţie are războiul ei de dus, istoriile ei de spus. Într-o zi cineva va scrie cronica «războiului» care a început chiar acum", concluzionează Simona Lazăr în finalul "Pre-zicerii".


Desert din cartofi
Ingrediente: 1 kg cartofi mici, o cană ulei, 3 linguri unt, zahăr pudră vanilinat.
Preparare: Curăţă şi spală cartofii, şterge-i de apă şi pune-i la prăjit într-un vas, fără miros, cu uleiul amestecat cu unt. Când s-au rumenit şi sunt moi, scoate-i într-o strecurătoare şi pudrează-i cu zahăr, scutură strecurătoarea şi toarnă-i pe un platou. Pudrează-i iar şi serveşte-i calzi sau reci, cu sau fără toping de ciocolată.

×
Subiecte în articol: reteta de suflet