x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Contra neuitării

Contra neuitării

de Roxana Roseti    |    01 Iul 2007   •   00:00
Contra neuitării

Două albume cu fotografii, menite să demonstreze incă o dată, dacă mai era nevoie, că teatrul este o fiinţă vie, dar o fiinţă căreia ii place să trăiască.

Albumele nu sunt o noutate. In sensul că primul, "Eternele Efemeride", a fost scos pe piaţă in 2003, iar cel de-al doilea, "Teatrul Masca la 15 ani", in 2006 (ambele au apărut la Editura "Reu Studio").

Obiectiv - să scotoceşti prin gănduri şi prin recuzită

Două albume cu fotografii, menite să demonstreze incă o dată, dacă mai era nevoie, că teatrul este o fiinţă vie, dar o fiinţă căreia ii place să trăiască.

Albumele nu sunt o noutate. In sensul că primul, "Eternele Efemeride", a fost scos pe piaţă in 2003, iar cel de-al doilea, "Teatrul Masca la 15 ani", in 2006 (ambele au apărut la Editura "Reu Studio"). Dar merită rememorate măcar ca o pledoarie contra neuitării. Fotografii care stau mărturie bucuriilor, tristeţilor, incruntărilor care-i băntuie pe actori.

DELOC EFEMERI. Unii actori s-au constituit in icoane aşezate pe drumul teatrului romănesc. Este vorba despre actorii de aur, imortalizaţi in "Eternele Efemeride", in ipostaze inedite. "A aduna străluciri actoriceşti, similare celor stelare arătate in Efemeridele Astronomice, pentru un cer atăt de bogat ca al Bucureştiului, este un proiect dificil", spune regizorul de film David Reu, realizatorul albumelor. Radu Beligan, Olga Tudorache, Victor Rebengiuc, Mitică Popescu, Mircea Diaconu, Dan Puric, Maia Morgenstern, Gheorghe Dinică, Adrian Pintea, Virgil Ogăşanu sunt doar căţiva dintre cei fotografiaţi in acele momente unice care preced intrarea actorilor in pielea personajelor.

Imaginile sunt insoţite de căteva gănduri puse pe hărtie de protagonişti, referitoare la semnificaţia teatrului sau a rolului respectiv pentru ei. Astfel se infăţişează peste 100 de imagini ale celebrilor actori din teatrele bucureştene, surprinşi in cabine, cu puţin timp inainte de a urca pe scenă.

Alţi actori au pornit la drum cănd incă se mai auzeau impuşcăturile anului 1989. Acesta este cazul Teatrului Masca, care, intr-o iarnă teribilă a anului 1990, s-a lansat in primul spectacol, la care nu veniseră decăt vreo cinci persoane! Iar ipostazele indrăzneţilor figurează in albumul aniversar.

Prin realizarea celor două proiecte, David Reu a lăsat pentru moment cinematograful, hotărăt să acopere un gol unanim recunoscut azi in lumea Teatrului romănesc, măcar prin intermediul fotografiei.

,,Actorul este campionul sufletului omenesc: cătă vreme are public nu e singur. Nici ceilalţi cu el…"
Adrian Pintea

,,In ciuda efemerităţii noastre, certe, această fotografie va avea o viaţă puţin mai lungă decăt toate personajele mele"
Dana Dogaru

×
Subiecte în articol: spectator