x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Copii disparuti

Copii disparuti

de Jurnalul National    |    28 Mai 2007   •   00:00
Copii disparuti

In octombrie 2004 a dispărut Vlăduţ. Şi a murit, strivit de nepăsarea celor din jur. Plecarea lui ne-a deschis ochii: dispar copiii. Dispar pentru totdeauna! Au trecut doi ani şi jumătate de la primul articol. Intre timp, in Romănia au dispărut mii de copii. Cei mai mulţi dintre ei au fost găsiţi la timp şi in viaţă. Peste 254 dintre ei insă au trecut lunile, anii, deceniile… La 1 mai 2007 erau 346 de copii dispăruţi. Campania noastră de presă continuă. Pentru toţi aceşti copii. Pentru fiecare dintre ei! • "Căutăm copii dispăruţi, pentru că ne pasă şi putem" • "Sunt poliţişti care ştiu teoria, dar nu o aplică" • Jurnaliştii oengişti • Copilul furat de părinţi • Rătăciţi in spaţii deschise • Căutaţi prin ape, fără nici o speranţă • O să plec de-acasă! • Răpiţi şi ucişi pentru sex • Cum caută francezii copiii dispăruţi

In octombrie 2004 a dispărut Vlăduţ. Şi a murit, strivit de nepăsarea celor din jur. Plecarea lui ne-a deschis ochii: dispar copiii. Dispar pentru totdeauna! In aprilie 2005, Jurnalul Naţional a scris despre dispariţia unei fetiţe de 9 ani din Bucureşti. Atunci am aflat că poliţiştii pot aştepta 48 de ore de la sesizarea dispariţiei pentru a interveni. Aşa scria in procedurile lor interne. Puteam să scriem un articol şi să ne vedem de treabă. Dar aceşti copii dispăruţi deveniseră deja treaba noastră. Aşa a inceput campania noastră…

In vara anului 2005, pe site-ul IGPR erau doar 19 copii dispăruţi. Am luat pe rănd fiecare Inspectorat Judeţean de Poliţie şi am solicitat toate cazurile. Am numărat din nou - erau 275. Am făcut pentru ei un site - primul din Romănia - şi am cerut autorităţilor schimbarea imediată a procedurilor după care Poliţia căuta copiii dispăruţi! La 3 noiembrie 2005, ele au fost modificate. Apoi, a fost găsit trupul Larisei Chelaru. După căteva săptămăni, cel al Andreei Dodan. Schimbarea regulilor n-a putut urni din loc un sistem anchilozat in nepăsare şi autosuficienţă. Campania noastră a continuat, pentru că era nevoie.

Invăţasem rotiţele sistemului, ştiam blocajele. Vedeam cum merg lucrurile in Romănia şi ce se intămplă şi in alte ţări. S-au făcut şi la noi paşi inainte. Cel mai important, din punctul nostru de vedere, a fost obligarea televiziunilor să difuzeze in prime-time cazurile de copii dispăruţi primite de la poliţie.

Au trecut doi ani şi jumătate de la primul articol. Intre timp, in Romănia au dispărut mii de copii. Cei mai mulţi dintre ei au fost găsiţi la timp şi in viaţă. Peste 254 dintre ei insă au trecut lunile, anii, deceniile… La 1 mai 2007 erau 346 de copii dispăruţi. Campania noastră de presă continuă. Pentru toţi aceşti copii. Pentru fiecare dintre ei!

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul copii