x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Copii - Micul aspirator de sentimente

Copii - Micul aspirator de sentimente

de Roxana Ioana Ancuta    |    10 Dec 2006   •   00:00
Copii - Micul aspirator de sentimente
"PRIND" CEL MAI BINE SLABICIUNILE PARINTILOR
Iubirea ne hraneste sufletul. Inconstient sau nu de lucrul acesta, cu totii avem nevoie de iubire, in orice clipa, inca din primele zile de cand ajungem muritori pe calea vietii.

Cine a spus exact "prea multa iubire strica?". Asa sa fie? Prea multa atentie acordata micutilor strica? Ii transforma in rasfatati? Plansul copilului te aduce langa el intr-o secunda, indiferent unde te-ai afla in casa?

Sunt parinti care, de fiecare data cand sterg lacrimile copiilor de pe obraji, se intreaba daca nu cumva depasesc limitele afectiunii si ii rasfata prea mult pe micuti. Oferindu-le multa dragoste, copiii se vor simti mai siguri pe ei si vor avea mai multa incredere in tine, in ceea ce le oferi. Cu toate acestea, este bine sa-i inveti si ce inseamna rabdarea, sa-i inveti sa se obisnuiasca cu ei insisi si sa se simta bine chiar daca-i lasi singuri pentru cateva momente.

INVATA-L SA DOARMA SINGUR. Cum? Nu-l obisnui sa adorma in bratele tale. Nu-l cocolosi prea mult. Copiii sunt cateodata mici santajisti sentimentali. Nu ceda la fiecare "marait" al lui, la fiecare moft sau scancet, daca nu e vorba despre ceva grav, desigur, spunandu-i: "Imediat, dragul meu. Vin acum la tine". Incearca sa stabilesti (in ceea ce-l priveste) cateva reguli de baza. Va invata si el sa inteleaga ce e bine si ce e rau, daca-i atragi atentia in mod constant, atunci cand face un lucru periculos pentru el, daca-l muti din locul nepotrivit si-l tentezi cu o alta activitate.

Cateva reguli - Fara "ceva bun"

In vreme ce e important sa raspunzi ferm comportamentului gresit al copilului, nu te stresa si precipita din cauza oricarui lucru marunt. In loc sa-l certi daca, in timp ce mananca, arunca farfuria pe jos, pur si simplu incheie "ora mesei". Inainte sa-ti linistesti copilul din plans oferindu-i "ceva bun", gandeste-te la consecintele pe termen lung si gaseste alta modalitate pentru a-l calma.

×
Subiecte în articol: lumea copiilor